‘ондаци€ Ѕуквите
 онтакти ѕоща
ѕишете ни     

Ћитературен

сайт

 нижарница

 Ќ»√»“≈

≈лектронни

книги

јлманах

"Ќова българска литература"

»здателство
"Ѕуквите"
ћечта за книга
≈лектронен журнал  
  Ќай-нови (0)
  ѕоследни отзиви (0)
  ѕърви публикации
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
  ѕоследнo прочетени
ѕрепоръчано   .
ѕрепоръчано
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
.
.
јвтори   .
  ѕо азбучен ред
  Ќови автори
.
.
ѕреводи и чужд.език   .
  ѕо раздели
  ѕреводачи
.
.
ƒруги   .
  ‘отоархив (ново)
  ¬идеоархив (ново)
  –еклама
  —татистика
ќn-line помощ
  info@bukvite.bg

 луб 'Ѕуквите'
.
.
 
“Џ–—≈Ќ≈   


–азширено търсене
Google Analytic
ѕрепоръчваме
от djsupermax
 
Ќевена
ћотивационно писмо
Enjoy The Silence
 опирайт в страната на чудесата
¬селената, 12 часа сутринта
–екламен банер 5 
Ќики –усиновски(djsupermax)>>VaGro Project - 2007-ма... √ол€мата депреси€  
VaGro Project - 2007-ма... √ол€мата депреси€
  Ќики –усиновски (djsupermax)
  –аздел: ѕублицистика
¬аско √ромков е първи€т рап апостол по нашите земи. ƒългогодишен DJ от времето когато днешните динозаври на рапа дори не са били заложени в ћатрицата, този Ќео от предкомпютърната ера се бореше със зараждащи€ се св€т на чалгата, със задължителната военна служба и с глупави русокоси девойки, влагайки в каузата ц€лото си същество и дори повече.

Ѕългарски€т рап, поп и рок никога не е имал сво€ истинска ъндърграунд звезда... освен ¬аско √ромков. —ериозно. ¬ началото на 90-те неговата рап-Дѕесен за казарматаФ се разпростран€ваше нелегално в хил€ди и хил€ди екземпл€ри на касетка, докато се превърна в истински химн на унижените и оскърбените. ћалцина въобще зна€т кой е авторът и изпълнител€т й, но за мнозина и днес това е незабравим спомен от младостта им и едно от най-свестните неща, записвани на български под това небе.

ƒокато разни рап нации, шамари, удари и други абсурди започваха нещастната си кариера с пълни чекии, ¬аско √ромков стартира официалната си дискографи€ направо с най-доброто Ц с албума УThe Best Of ¬аско √ромковФ(1993). «а съжаление не попадна в затвора, съответно и на хора, а на ДЋазаров –екърдсФ. — това изпълнител€т отбел€за уникален рекорд, неподобрен и до днес от никакви рап, поп и дори чалга изпълнители Ц първи€т и единствен Ѕ√ албум, чийто официален тираж е над 1000 пъти по-нисък от циркулиращите нелегални и буутлег копи€. ¬аско е притежател и на друг уникален рекорд Ц той е единствени€т рапър, п€л пред н€колкохил€дна публика метъл фенове пред Ќƒ  и изпратен с ръкопл€скани€ вместо с бой или домати. ¬тори€т му албум Д«латни хитове Ц част втораФ (1995) обаче имаше още по-малък официален успех от първи€, а за съжаление Ц този път и неофициален.

—лед самоубийството на  ърт  обейн две легенди си отидоха, понеже  обейн се изхитри да се затрие напълно, за да излезе на мода и да направи алтърнатива световен мейнстрийм, докато наши€т човек не се реши на чак толкова крайна стъпка, сигурно защото на рапа още не му бе дошло времето (дори хора като “упак и Ќоториъс Ѕ»√ още б€ха живи тогава).

ћузата му се сломи и ¬аско √ромков потъна в мрачно мълчание. » в дебрите на българската “¬ и радиожурналистика. »зпълнител€т подмина без да отрони и дума първи€ и втори€ взрив на Ѕ√ рапа, както и взрива на —ветовни€ търговски център, макар че поне за първи€ и втори€ той определено носи вина като пр€к и идеен вдъхновител, а за трети€ от години предупреждаваше ‘Ѕ–, ÷–” и ћинистерството на образованието и културата докъде ще ни доведе един ден слушането на чалга, турски, сръбски и арабски маанета.

«аради €рката му просветителска и предупредителска дейност, местната мафи€ пое нещата и едно паве в ръцете си и счупи челюстта на журналиста и почти всичките му 132 зъба, така че дълго време той и да искаше, не можеше и да каже нищо, освен ДфафлаФ. ѕрез месеците на тежки операции и медиен шум (и в тази категори€ Ц Дбити Ѕ√ журналистиФ Ц той пак беше един от първите) апостолът позна интернет като нови€ ъндърграунд и започна да пропов€два от амвона му Ц грубо, цинично и талантливо, без да спест€ва никому истината.

Ќо неведоми са пътищата господни. ≈дин ден в това ново хил€долетие ¬аско √ромков отново получи просветление. “ой осъзна, че истинската музика на съпротивата и ъндърграунда - от 80-те години до днес Ц винаги е бил –окът. » второ, че е лично идейно отговорен за плъпването по сцената на такива тежки изроди и немощни негови плагиати като Ѕичето и на расовото, сексуално и актьорско недоразумение брат€ ћангасар€н.

» ето че след повече от едно десетилетие в забрава една легенда се завръща! ѕоправка Ц ≈ƒ»Ќ—“¬≈Ќј“ј българска ъндърграунд легенда се завръща! “ой пак е тук, за да разчисти сцената и сметките си и с недоразумени€ с пенсове и с пачки, да осъди чалга-културата, мафи€та, корупци€та, наркотиците, педерасите, педерастите и проститутките, да го вкара (златното си чудо) на јзис и азисщината и да ви накара да (се) осъзнаете, че ћатрицата ви държи.

Ќови€т албум на јртиста-никога-не-известен-дори-като-себе-си е издаден под името VaGro Project и се нарича Ф2007-ма Ц √ол€мата депреси€Ф. ¬нимание Ц този албум съдържа неприлично талантлива или просто неприлична лирика, неподход€ща за слушане от правоверни литератори и чалгеещи се съзнани€... или пък само неподход€ща за слушане. Ќай-нежното нещо, което ще чуете вътре, е баладата по слав€но-балкански мотиви Д—ел€нка дива си тиФ. Д—вобода или смъртФ пък израз€ва творческото символ-верую на автора, умр€л в средата на 90-те и възкръснал отново в средата на 00-те (може да се чете и като нули-те, алюзи€та за съвремието ни като тоалетна е съзнателно търсена Ц б.а.). ѕрограмно за автора е произведението-сингъл Дјко имаш мнение си за уволнениеФ, което е и първи€т клип към нови€ му албум (да, верно има и клип, не се шегуваме), който придава нови измерени€ на пон€тието Ддомашно видеоФ.

Ќа една ръка разсто€ние от рапа и на другата от Ќед€лко …орданов (грозна обида, ко€то ¬. √. €ростно отрича), на един монитор зафърлил Д—аундфорджФ, на друг Ц Д уул ≈дит ѕроФ, а с трета и четвърта ръка държащ миксер и домашен микрофон, √ромков смело покор€ва новите рок граници на дивото домашно аудио от «апада, по-точно Ц от —еверозапада.

ќсъзнал печални€ факт, че авторското право е всъщност правото на продуцента да об€два два пъти, а на автора Ц да гладува, ¬аско √ромков издаде (предаде и не продаде) албума си само в интернет с цел да подкрепи загиващото след ударите на Ќ—Ѕќѕ, √ƒЅќѕ и дедо арменски€ поп пиратство.

“ази смела постъпка безспорно ще коства милиони на автора от нереализирани продажби, но за него истината е по-скъпа от парите... ъъъ, и попул€рността също... особено когато пари изобщо н€ма.

ƒнес вие имате уникалната възможност да се насладите Ц —јћќ —≈√ј, но » «ј¬»Ќј√»! Ц безплатно на един изключителен продукт на родни€ ъндърграунд.

ѕодкрепете местни€ шериф!

”частвайте в завръщането на една легенда!

ѕоследвайте јпостола!

“ой е ваш Ц на http://store3.data.bg/alexxela/VaGro%20Project%202006 (јлбумЏ“),

http://alexxela.data.bg/VaGro%20Project%202006/VaGro%20Project%20-%2002.Ako%20imash%20Mnenie%20si%20za%20Uvolnenie.mp3 (—ингјлЏ“)

и http://alexxela.data.bg/VaGro%20Project%20-%20Ako%20imash%20Mnenie%202006.avi ( липЏ“)

Ц и вие сте негови! јмин!ѕ.—. ¬сички изброени факти, независимо от тона на това ревю, са верни, истина са и са се случили в действителност.
 

© Ќики –усиновски ¬сички права запазени.
ѕубликувано:
2006-07-14

  ѕосещени€: 5010  ќтзиви: 3
  print ѕечат cards »зпрати на при€тел
   
 
 
ћедиен партньор  
Ѕългарско национално радио
ѕоследнo в "Ћюбими произведени€"   1
1. –Я–Р–Ь–Х–Ґ–Э–Ш–Ъ–™ -  sarcomadroll  
2. ∆ената в мен - ћалинка ÷веткова -  јдминистраци€  
3. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
4. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
5. ѕќ —“Џѕ »“≈ Ќј Ћя“ќ“ќ - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
6. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
7. ћќћ„≈“ќ ќ“ Ѕ≈Ћ»“≈ Ќќў» - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
8. ∆ената в моето легло -  aleks  
9. Ѕезпросветно -  светлана  
10. Ќеизп€тата песен е хит -  elizabeth  
ѕълен списък
3
2
VIP произведени€
 ак да направим произведението си VIP
—ъбити€  
 
ѕърви публикации  
17-09 Ќаивна носталгична еклектика за празника на —офи€ -  botyo fentiev
31-08 Ќевъзможност -  светлана
31-08 Ѕезшумно -  nanito
30-08 ~***~ -  cefules
30-08  ак ход€т до тоалетната? -  cefules
ѕълен списък
 
 
 
ѕоследно прочетени E-книги  
15-04 јдрес
15-04 ¬сичко за майка ми
15-04 —езонът на водните кончета
15-04 –оди се автор
15-04 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
ѕълен списък