<

(slayer)

Раздел: ФАНТАСТИКА и Фентъзи  Цикъл:

Единадесета глава – Крепостта Перистери

 

Дойде деня когато Петъо трябваше да изпълни обещанието дадено към майка му , а то беше да отидат заедно на почивка някъде. Месец бе минал от както нямаше никакви странни изчезвания и те решиха да си дадат малко почивка.

В един слънчев следобед двамата излязоха към центъра , за да разгледат най различните почивни дестинации , като се разделиха , за да могат да обиколят повече екскурзоводни офиса . От всеки един от тях те си тръгваха с по една рекламна брошура на която бе посочени най различни места , придружени с снимки.

След като се прибраха заедно заразглеждаха различните брошури спирайки се на три – почивка на остров , посещение на Египет и посещение в Париж. Дългото мислене и обсъждане се оказа , че най евтината предлагана оферта е за остров Кърт в Тихия океан. До там се стигаше с два чартърни полита , като имаха почивка между двата полита в рамките на половин час.

На следващия ден те отидоха до офиса на фирмата , която предлагаше тази оферта , като си запазиха два билета двупосочни на цената на еднопосочни – не е ли евтино според вас ?. Полета им отлиташе в шест сутринта на следващия ден и те побързаха да си опаковат багажа.

Освен почивката на плажа те имаха включена допълнителна екстра към своята почивка . Тя бе посещение и три дневен престой в крепостта Перистери , която по исторически данни съществува от 300 години на острова м като бе реставрирана три пъти за тези триста години. Това бе и втората причина за която се съгласиха да отидат на този остров.

Като се разписваха в регистрационната карта , майка му забеляза , че няма да пътуват този път сами , а ще има още поне четири семейни двойки с тях . Това я зарадва  ,защото няма да се чувства като затворник на не обитаем остров.

Вечерта те излязоха до хипер маркета , за да си напазаруват необходимите храни и напитки за пътуването им утре сутрин.

На следващата сутрин в пет сутринта , те тръгнаха към аерогарата , която се намираше в курортен комплекс Албена на половин час от Добрич и те щяха да успеят да хванат първия самолет. Като стигнаха на летището бяха препратени на изход 2 , където ги чакаха няколко семейства пътуващи в тяхната посока. Заговориха ги , за да направят с тях контакт , а не като се установят тогава да губят време с запознанства. След 15 минути бяха подканени от стюардесите да започнат да се качват на борда на самолета . Като приключи краткия инструктаж на пилотите самолета започна да захожда към писта 13. Започна да намира скорост , а след това и височина. Мария – майката на Петъо започна да изпитва страх от височината която започнаха да се издигат . Щяха да достигнат 1500 метра за около 10 минути и това щеше да й окаже голямо влияние. Петъо забеляза сраха й и помоли една от стюардесите да донесе едно хапче против повръщане. Майка му отказа , но после се съгласи.

След час самолета навлезе в неочаквана буря , която причини турбо лекция на която половината пътници изпаднаха в истерия , но капитана на самолета ги успокой , че всичко е наред и че излизат от бурята.

Самолета бе от първокласните и предлагаше най различни забавления за отвличане на вниманието от гледката през прозорците и честит повръщания. Едно от тях бе подвижни телевизори , които се спуснаха след бурята. Пуснаха комедиен филм на който всички се смяха , а Петъо не му обърна никакво внимание – беше го гледал.

Една от стюардесите започна да минава с подвижната си количка предлагайки най различни питиета , като започнем от кафе и стигнем до твърд алкохол. Някой от пътниците си взеха текила , а Петъо и Мария си взеха по едно кафе.В самолета бе забранено да се пуши и майка му взе да се вайка , но издържа на изкушението . Каза си , че ще пуши колкото си иска , като слезе от първия самолет и чакайки за следващия щеше да навакса. По едно време усети , че заспива и помоли да и донесат твърд алкохол , че да се освежи.

Петъо не издържа на продължителното стоене и стана и отиде в тоалетната. Облекчи се и усети че нещо не е наред , но не обърна голямо внимание на чувството , което изпитваше , защото бе в еуфория от предстоящата почивка с майка си . От както бе убиец не му оставаше време да бъде с майка си и от постоянния страх , той сега се чувстваше добре, че му предстой прекрасно изживяване.Изми си ръцете и излезе , като се върна на мястото си . А като излезе очите му видяха потресаваща гледка. Всички освен него пушиха , а климатика не сварваше да охлажда. Бе станало твърде студено и се наложи Петъо да си облече едно от горнищата си.Нямаше какво да прави и реши да използва една от предлаганите екстри на самолета. Пред него висяха слушалки придружени с екран на който се предлагаха няколко радио станции и телевизионни канали. Това го накара да се замисли , как е възможно на такава височина да се хващат телевизии и радио канали , но нямаше какво да губи и си пусна едно от радиата. На него звучеше оперна музика , като сами можете да се досетите той веднага смени станцията . На следващата пак същото , а на последната се говореше за политика. Той премина на телевизионна програма. Една от телевизиите предлагаше в момента , как се чифтосват животните , смени канала на музикален , където се пускаха най различна музика освен класическа. Остави на нея , а след малко бе заспал.

Беше събуден от майка му , която му говореше нещо , което той не чуваше за това си свали слушалките. Оказа се , че бе обяд и вече сервираха обяда. В обедното меню се предлагаха : ролца от раци , филе от акула , хамбургери – по два на човек , защото бяха малки и десерт крем карамел. Майка му си взе раци и акула , а Петъо си остана на хамбургери и крем карамел. Изяде всичко с голям апетит, а майка му се мръщеше на раците – бяха твърде твърди. След като си хапна майка му се наложи да отиде в тоалетната – изглежда не й понеси храната,ю. А като влезе в тоалетната , Джесика се появи на нейното място:

 

-         Майка ти май нещо не е добре ? – попита тя

-         Не сега Джес ще ме помислят за луд , че си говоря сам.

-         Спокойно всички са заети да ядат и да пият , а и забележи има опашка пред двете тоалетни. Не е нормално да ядеш такава храна в самолет. Поправи ме ако греша.

-         Не знам . Не съм ял до сега в самолет. Нищо че два пъти съм летял до сега.

-         Прав си , но те предупреждавам , как морската храна се отразява във въздуха на човека. И видя ли това прекрасно момиче на трети ред ?

-         Да и какво за нея ?

-         Точно за теб е !

-         Ти луда ли си ? Тя сигурно е на 21 – 22 най много , а аз съм на 14 почти 15 няма как да стане !

-         Може и да стане от къде знаеш ? В моето време така беше !

-         Сега е 21 век и не е възможно такава връзка . И така не ми каза , защо си тук ?

-         Нещо ме тревожи. Не забеляза ли , че никъде в брошурите за този остров и тази крепост не се споменават имената на собствениците ?

-         Е и какво ? Никой не е длъжен да ни дава такава информация .

-         Напротив . Длъжни са да кажат при кого отивате , че да имате представа при кого ще нощувате.

-         Не се тревожи , би трябвало да ни запознаят с собственика на крепостта. И сега изчезвай , че майка ми се връща.

 

Майка му се върна пребледняла , но каза на Петъо , че е добре или поне ще се оправи. Всички пътници след преминаването им през тоалетните запротестираха , че са им дали развалена храна , а стюардесите из заобясняваха , че това зависи от техния организъм как ще приеме храната и за да потвърдят аргумента и те посочиха и неколцината не обходили тоалетната – между тях беше и Петъо. Те се успокоиха , но стояха на тръни , за да не стане така да бягат буквално до тоалетната , но това не се случи.

Половин час след станалото капитана обяви , че след половин час кацат на летището , където ще отлетят с друг самолет по малко от двадесет минути от определените трийсет . Това бе рекорд по бързина за такова голямо разстояние.

Стюардесата отново мина , но този път започна да прибира всички чини и чаши , за да не се потрошат по време на кацането. След като приключи с това бе нападната от пътниците , които искаха кафе в пластмасови чаши , защото да не би случайно и без това да останат. Тя първо се противеше с обяснението , че ще се залеят , но отстъпи като видя , че всички я гледаха мрачно .И отново всички запушиха много сериозно и превърнаха самолета в димяща машина. Наложи се пътниците , които не пушат да бъдат преместени в другата част на самолета , за да не се задушат след малко. Петъо се озова до един тип , който веднага го заговори на тема ,,Края на света’’ . Първоначално го слушаше , но после му писна да слуша глупости и му изкрещя в лицето да млъкне и да престане да бръщолеви пълни измислици. А господина даже и не го отрази и продължи да опява. Петъо се ядоса и с риск да се задуши се върна в димящия салон, а там бе пълен ад. На две крачки се налагаше да спира и да оглежда , къде върви , защото нищо не се виждаше. На края намери своето място. Майка му го попита , защо е тук , а той и отговори , че се е наслушал на глупости в другото отделение .Тя запази коментара си и продължи да си пие кафето , като запали втора цигара.

След малко самолета започна да намаля височината , а капитана им съобщи че са пристигнали успешно без жертви на летището.

Като слязоха на летището бяха нападнати от шофьори , предлагащи услугите си , но като разбраха , че отново ще летят си тръгнаха разочаровани.

Всички пътници отново се насочиха към другия терминал 9 , който ги отведе до другия самолет. Бяха настанени отново в първа класа , но този път драстично се различаваше с предишния самолет. Този нямаше вградени екрани , какво оставаше да има безплатно ,,кино’’. Очертаваше се скучно летене.

Този път инструктаж нямаше и самолета директно пое по своя път.

На стотина километра от тях в крепостта Перистери вече се приготвяха за пристигането на техните гости , които след три дни щяха да останат учудени от това което щеше да се случи . Никой от персонала не бе виждал шефа си , но този път той щеше да се покаже пред всички .

 

Дали щеше да забележи Петъо кой е той и кои са му помощниците ? Ще разберете ако дочетете книгата.

 


Търсене
Bukvite\Буквите
Препоръчано от книжарница "КНИГИТЕ"
Самодивска сватба
Конкурси на Фондация "Буквите"