БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Торбаланци

Павлина Гатева (670301)

Раздел: Фейлетони  Цикъл:

 

(Почти по Елин Пелин)

 

Върви Циганина от село на село та лъже. Върви Брат му ден по-късно след него, та маже.
- Бря-бря-бря! Българи! Турци! Цигани! Елате в Университета да учите! Световни дипломи получавате! - викал Циганина.
- Хем евтино, хем сто процента сигурно! - пригласял Брат му.
Клатят глави бедните българи, турци и цигани.
- Тооо, ако е така... - чешат умно глави. - Да изпратим децата. Дипломи да вземат. На Запад да отидат и големи пари да печелят.
Обикаляли така Циганина и Брат му  година, две, три, пет... Пълнили Университета и ето, че първите висшите започнали да се връщат по родните си места с дипломите под мишница. Ама - туй да ги питаш - не знаят, онова да ги питаш - мълчат.
- Бре! Магарета ньедни! - надигнали глас родителите. - В Университет ходихте ли? Ходихте! Пари трошихте ли? Трошихте! Ха сега да ви видим!
- За пари че трошихме, прави сте - отговаряли новичките висшисти. - Но виж, да сме ходили, да сме ходили... колко пък да сме ходили в тоя Университет? Три-четири пъти годишно. То и езикът там - труден, а от науките - нищо не им отбираме. Пък и не е задължително да ходиш. Нито е задължително да отбираш. Важното е навреме да си плащаш таксите.
Ядосали се родителите. Вдигнали се, та чак - при Турския посланик.
- Така и така - викат. - Каква я мислехме, а тя каква стана!
И взе че обяви Турския му посланик, че няма да признава дипломите на тия, дето идват от нашенските университети.  И какво сега излезе? Простият народец - хем плащал като поп, хем дипломите - невалидни!
Че се вдигат пак Циганина и Брат му, че пак - от село на село, от вестник на вестник и от телевизия на телевизия... Обикалят, а със себе си водят двама-трима от ония висшити, дето български поназнайват.
- Няма фалшиви дипломи! Всички са най-надлежно издадени! - продължава да тропа по масата Циганина
- Аз лично направих проверката по сигналите! - продължава да приглася Брат му.

Ама торбата с лъжите, дето толкова години разнасяли Циганина и Брат му, взела, че най-подир се продънила. И простичкият народец, дето дал мило и драго децата му уж да учат, взел че се ядосал накрая, натоварил на една кола Циганина и Брат му и ги натирил вдън гори Тилилейски.

 


2013-02-07