БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

" Само истински човечния човек е способен и да обича,и да ненавижда"-Конфуций

Никола Николов (metalvu)

Раздел: Литературни очерци, ЕСЕТА, ИМПРЕСИИ  Цикъл: Откровения

Дядо Конфуций има много велики мисли. Една от тях разкрива тезите за любовта и омразата. Но какво точно представляват тези две крайни чувства? Любовта е смятана за най-хубавото нещо, което може да ни се случи. Как ли пък не! Омразата пък не била правилният път! Абе като цяло е пълен майтап всичко, но не е в това въпроса. Има и още въпрос. Какво точно означава човечноста, и дали тя изобщо съществува? 

Като цяло човечноста може да бъде използвана в няколко контекста. Ето един за така наречените човечни типове: Който проявява отзивчивост, състрадателност; човеколюбив, хуманен, милостив. Е да, а аз се казвам Идиот Олигофренов. Много ми е интересно, защо човечноста си седи като една проста утопия. Аз лично не съм видял повече от двама - трима, които отговарят на определението "хуманност". Това говори за много упаднало  общество. Още нещо - тия, които отговарят на условията за професията "човечен" обикновено са социопати, педофили или серийни убийци.

И изведнъж дядо Конфуций казва, че само истински човечните типове могат и да обичат, и да мразят едновременно. Е, можеше и по-зле да бъде. Или всъщност не може, извинявам Ви се, леко лирично отклонение. Тези, които могат да изпитват тези две крайни емоции по едно и също време, са една шепа хора. Но как точно бихме изпитвали едновременно и двете емоции? Един елементарен пример - виждаме голямата любов на улицата и ни обзема желанието, хем да я целунем, хем да и разбием главата в улицата. Дори само споменаването на тези две антитези ни кара да се замислим, дали не е време да си вземем хапчетата. А смятайте, това да можете да го изпитате! Няма ли да Ви накара да си теглите един куршум? Затова тези думи на Конфуций не са пропити с толкова смисъл, колкото с жални мечти. Само свръхчовека би изпитал тези емоции едновременно и затова, те си остават утопична глупост. 

Все пак това си има и хубави страни. Представете си, че живота е ,много по-прост, много по-хубав, много по-лесен. Но не всеки би устоял на изкушението, да бъде раздиран едновременно от две крайности, подобно на Хамлет от Уилям Шекспир. И тогава започва истинското шоу и който е стигнал до това ниво на духа може да каже само едно- много е готино.
Посвещавам го на всички, прецакани от кармата


2011-09-09

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)