БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Дъртьо

Павлина Гатева (670301)

Раздел: РАЗКАЗИ  Цикъл:

 Онзи там, дето го изкарват, е новият. Доведе го дъщерята - една такава намахана, с акцент, като човек, живеещ отдавна в чужбина. С малко рязък глас и много бързаше. Остана само около 10 минути. После се качи на инжекциона и докато онзи да въздъхне, нея вече я нямаше.

  Мълчи. Откакто е тук, мълчи. А дъщерята каза, че бил много контактен - лесно се сприятелявал, че даже и "жена" щял да си намери.  Онази, с която живял напъследък, я блъснало кола. Тя, дъщерята, никога не я била виждала. Баща й, дето се вика, може и да си измисля. Онази може просто да си е отишла. Или въобще да е нямало такава. Така де, каква ще е тая, дето ще се хване с Дъртьо заради едните му сини очи!

  Това било обичайно нещо - каза. В тяхното семейство. И на Запад било тъй. Нали и двете й баби изживели последните си дни в старчески дом. Тя, дъщерята, съвсем своевременно се погрижила да й препише апартамента и къщата в Сопот. Така де, нямало да допусне баща й да си намери някоя, дето да му лапне всичко. А той си живеел съвсем охолно. Пари не давал за дрехи, нито имал други сериозни харчове. Е, оплаквал се е, че му е тежко да плаща данъка на апартамента, ама тя много-много не му вярвала, щом имал ищах да ходи по екскурзии! Направил си устата по някое време да поживее при нея, в Срандеки. Харесвала му къщата й на брега на океана - голяма, двуетажна, с градина и външен басейн. Искал с внуците си да управлява яхтата. Как не!  Ако се гътне на легло, тя ли да го гледа!?

...

  През нощта го чуха да вика в съня си. Миришело му на опърлено. Сънувал майка си, как намотавала на една пръчка памук и го запалвала. После с бързо движение си пърлела космите на краката. После пък излизала на балкона и крещяла:

  - Ще скоча! Не ми се живее! Не ми се живее!

 - Мамче! Недей! Послушен съм! - хлипал той.

...

 На сутринта го намериха изстинал.


2011-03-24