БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА


  Цикъл:

 В едно отдалечено градче, едно момче мечтае за един по-добър свят. То пази в сърцето си капка доброта за всеки, който иска да се докосне до нея и да направи нещо, за да накара хората най-после да се замислят и да се отърват от своята злоба и завист. И тогава, това момче написва един роман. Роман, който разказва за една страна, наречена България и за нейния народ, който тъне в проблеми и мрачни мисли за настоящето и бъдещето си. Но това момче праща на този народ ангел. Черен ангел, който копнее подобно на него да превърне света в едно по-добро мя    то. Един герой, който чувства по човешки, макар и надарен с невероятна сила от небесното царство.

 

Историята на книгата е следната: За да помогне поне малко на хората да преодолеят несправедливостта в живота си, Небесният повелител изпраща на Земята ангел, който възприема човешкия образ и душата на един осемнадесетгодишен младеж на име Кристиян, загинал при катастрофа. Събуждайки се след смъртта си, младият Крис открива, че не помни своето минало. Той тепърва трябва да се опознава като човешко същество, което притежава странна мощ, каквато никой човек не познава. След като успява да овладее тази мощ под новото си тяло, с помощта на с  воя нов баща - странният, но грижовен Михаил, той се впуска за сблъсък със злото по улиците на София, които са се превърнали в полета от мрак и човешка тъга. Със своята доброта и опит, старият Михаил винаги успява да вдигне младежа на крака след разочарованията от срещата със света на хората и след сблъсъците с различните превъплъщения на тъмните сили. Алиша една от главните героини е същество, събрало злобата и болните амбиции в съвременния свят. И точно това я превръща, заедно с Джордж след поредния експеримент в биологичната лаборатори  я в чудовища, притежаващи огромна сила да изливат гнева си и да отмъщават за всичко и на всеки. Крис е изправен пред нелеката задача да унищожи тези създания. Главният герой изживява и своята лична драма. Той разбира за съществуването на своето семейство в човешкия си живот, когато среща своята братовчедка. Много мъка е донесла смъртта на близките му, които още тъгуват за него. Дали обаче появата на Крис под новия му образ, ще успее да компенсира понесеното от близките му и дали с действията си той ще може да върне и светлината в душата на     ората? Пред главния герой стоят много нерешени проблеми и срещи, които със сигурност ще променят съществуването му.

 

„Черният ангел: Раждането на един от нас" е планирата като първа част от една трилогия. В нея има нужната доза надежда, за да може хората да почерпят дори и малко вдъхновение, за да продължат. Хора сме, защото трябва да търсим път през мрака. Да споделяме този път и да обичаме. И дори когато се отказваме, трябва да има светлинка в тунела от лъжи и измами. И това мисля, че трябва да бъде Черния ангел за българския народ. Един спасител, пазител, който да огрява нощта и да накара хората да почувстват отново! България има нужда от супергерой, но н  е като онези холивудските, които са прекалено извисени, за да чувстват чисто човешките проблеми и да търсят себе си из човешките лица. На нас ни трябва герой, който да не се страхува да покаже сълзите си и да докосне с добра ръка. Нужен ни е герой, който да успее да върне надеждата в едни вледенени сърца. И това, мисля, че е „Черният ангел".

 

„На един самотен хълм, простиращ се на малката, но красива Витоша едно тяло бе покрито от първия сняг на зимата. Снежинките бавно се стапяха в топлата му кожа и то размърда очи. Усети, че не е готово все още да събуди сетивата си и отново попадна в тишината на съня. 

   И така, хванато в клопката на безсъзнанието, обвито само в неговото черно наметало, то остана там, чакащо нечия добра ръка да помогне на самотника. „

 

"Енергията бе като играчка в ръцете му. Научи се да изолира останалите мисли от себе си и да слива въображението си със сърцето си, както го бе посъветвал учителя му. В началото болката бе нетърпима. На няколко пъти дори щеше да се изпържи жив, но успя да преодолее всички прегради и днес, той можеше да се нарече истински воин.

Изпращаше късове от светкавична енергия, където и когато поискаше. Натрошаваше здрави дървета само с един замах на ръката си. Обгръщаше ги в убийствената светлина на светкавиците и правеше с тях, каквото поиска. Научи се да ги унищожава, когато поиска.

Скоро, това щеше да става с всички зли души, дръзнали да унижават спокойствието на останалите.

През тези два месеца, той бе научил неща, които някои хора не успяваха да осъзнаят за цял живот. Изкарваше от грешките си поука и се бореше със страховете си до самия край."

 

"Утринта бе ведра, изпълена с лъчите на новороденото слънце. То подсказваше, че зимата бавно вървеше към своя край, а няколко кокичета се подаваха от снежната покривка. Момчето приветства слънцето с ведра усмивка. То посрещна лъчите с лицето си и усети тяхната приятна топлина. Сля се с тях и разтвори ръцете си, както орела разперваше своите криле. Искаше да полети към лишеното от облаци небе. Да захвърли всички тези предразсъдъци и догадки и просто да се рее сред земните копнежи и дела. Вкопчи се в унеса, сякаш той бе единственото нещо на т  ози свят, способно да го отърве от лабиринта, в който се луташе разума му."

 

"Кръгът около дръжката, изглеждаше като ореол от чувства, който го притискаше към четирите стени на мнимата същност. Като онзи ореол, който се затягаше все по-бързо и по-бързо, способен може би дори да го убие. Приликата беше убийствена. А може би беше същият?

-Колко пъти трябва да ти повтарям, че ти не си обикновен човек, Кристияне.-каза спокойно Михаил.

Той хвана момчето за рамото. Посочи с палец към отражението отпред и направи въображаема черта във въздуха.

-Да не си сляп? Или може би бързо забравяш? Ти не си създаден, за да се криеш зад маската на обикновените привички. Създаден си, за да бъдеш различен!"

 

"Вятърът докосна косата му и развя черното наметало, отново приличащо на знаме на свободата. Стигна бързо до ръба и скочи с разперени като птица ръце. Затвори очи и се понесе из изяществото на топлия летен въздух. Всяка мисъл в момента отиде на заден план. Всяко противоречие се скри зад хоризонта на желанията.

Наметалото в миг се разцепи и двете черни, като катран криле изстреляха младия мъж към висините. Далеч от мистериите, криещи се зад миналото на отминалия му живот.

В момента той беше една от птиците, които летяха към свободния живот. Мечтател, копнеещ единствено да достигне върховете на нестабилната съдба."

 

"Съмнението се прокрадваше, вледеняващо всяка надежда със своите отровни пипала. Превръщаше се в гигантска граница между момчето и мечтите, които го викаха всеки ден. Приели лицето на слънчеви лъчи, те го галеха в свежите дни и на капки дъжд, когато небето плачеше заради изминалото време.

Заради това, Кристиян бързаше. Надбягваше се с времето и искаше все по-бързо да усвои силите, които щяха да му бъдат предложени."

 

„ До едно дърво едно малко момиченце свиреше на цигулка. Под него имаше малък кашон, в който хората да пускат пари, ако харесат свиренето му, или просто ако проявят малко човечност. Окъсаните му дрехи и мръсното му личице, обаче не успяваха да разплачат замъглените им лица.

Неговата музика макар и красива не можеше да разтопи заледените сърца, туптящи колкото да живеят. Те го подминаваха сякаш бе стълб или студен пътен знак. Не поглеждаха глада в очите му, който се виждаше дори и от височината, на която бе кацнал Кристиян."

 

"И точно когато си изгубил надежда, точно когато си паднал дълбоко в калта и си мислиш, че всичко е изгубено, нещо се случва. Нещо, което ти връща вярата и те кара да погледнеш по друг начин на света около себе си. Идва ден, когато светлината огрява лицето ти, дори и в най-непрогледния мрак. И тогава сърцето ти стига до истината, с която вече наистина си готов да продължиш."

 

"В тази слънчева утрин обаче, нямаше какво да спре ангела, който се бе устремил към победата. Победа, която щеше да извоюва на всяка цена. След всичко, което бе преживял, нямаше начин да се провали в последното изпитание, което може да го отведе до върха или свали в калта. Той бе победил смъртта и отново щеше да го направи, за да победи и злото заедно с нея."


2010-10-01