БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

~***~

stefka miroslavova nicheva (1987)

Раздел: РАЗКАЗИ  Цикъл:

Нравствена същност

 

 

Вижте само колко възможности! Кафенета, хора, разговарящи за култура, изложби, културни мероприятия, литературни срещи, кариера.

Възможности, възможности! Култура...

Тези, големите градове, пълни с люди безверни, които ходят важно, стъпват умерено и горделиво, нали всеки знае цената си, нали всеки е по-добър от другия, нали сме защитен вид в червената книга на „Голямото Аз”. Имаме си университети, само за да не забравим, че някога сме имали души, имаме си музеи, за да можем да ги показваме нагледно на децата си и между другото да споменаваме какво е означавало подвиг, смелост и човещина. Имаме кина и театри, в които се губим, търсейки себе си или останалото от нас. Пазим традиции...

Греем си сърцето с ракия и цигари, в цветни дрехи, очите ни блестят, блестят...

Тези, големите гадове, са спокойни и  тихи. Действат като успокоително на човека в теб, който вместо да лети – копае надолу и те кара тихо-тихо да угасваш, докато накрая достигнеш празната душевна тишина. Замести я с нещо културно! Купи си кола, и то голяма!

Изпит по литература.

– Кажете ми, моля, как бихте стегнали материала в няколко изречения, но без да пропуснете смисъла?

– Ами...”какво ли иска да чуе, нищо не се сещам, карай, след малко ще се ядоса, не ми остава много време за мислене…”

– Колега ?

– Хората и техните подвизи имат само един извор – вярата. Те са нищо без нея...имат един джокер – любовта. Някои вършат добри постъпки, други са от лошите, а трети постоянно живеят с колебание в душите – те запецват между добро и зло...по принцип литературата се ражда заради умовете, които си задават въпроса: „Ами ако нещата не се случат така, а…” плюс въображение и някакви намерения. С нея са искали да научат хората, както и с всички тези религии, че да вземеш доброто решение е най-голямото постижение в този наш земен живот. Искали са да запазят истинското и да го предадат някак, но и литературата, както и историята ни показва какви сме били и в какви се превръщаме. A що се отнася до…

– До скоро виждане.

Тези, големите градове, са толкова горди. Жителите им високомерно надигат недоразвитите си носленца, казвайки, че всичко това е тяхно, че са толкова велик народ, че са постигнали толкова много...но се възмущават от поведението и облеклото на останалите, гнусят се; да, те дават мило и драго за обичаите и традициите – под формата на фотоалбум и аудио книга.

Красивата опаковка... всичко блести и мами празния поглед, който ще плати скъпо за дрънкулка, която би напълнил със смисъл според възможностите си, но тяхното отсъствие се чете дори по походката.

Децата на големите г/р/адове имат всичко и нищо.

 

21.02.2010.

 


2010-06-18

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)