БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Спомен за Нина

Павлина Гатева (670301)

Раздел: РАЗКАЗИ  Цикъл: Откровено за "Откровения"

     

 

4. Не си прави кумири, не им се кланяй и не им служи

 

    Тази жена беше невероятна! Не беше като другите, коите бе имал. Като се напъваше да си спомни, май-май повече от тридесет ги докарваше, ако се броят и завоеванията му за една нощ! Но такава... дето бе способна с часове да се люби с него - да го гали, да го целува, да се отдава... и да го прави със страст! Не!
   Приличаше му донякъде на Нина - ученическата му любов. Онази, която целуваше в зимния ден до оградата, и чийто крак, обут в тънък чорапогащник, бе пъхнал в джоба на палтото си да го стопли. Впрочем, беше ли го направил наистина? Не помнеше вече. Помнеше обаче онази възкъсичка червена блузка, под която пъхна ръката си; допира на памучния сутиен; копчето отпред, което се отвори с щракане; твърдите гърди и зърното между пръстите си. Помнеше огъня, който избухна в слабините му... Същата тази Нина една година по-късно, вече завършвайки гимназия, бе влезла в стаята му. Тогава в провинцията все още никой не заключваше дома си. Бе се напъхала в леглото му и го молеше да се ожени за нея. "Не. Решил съм първо да завърша" - твърдо бе казал той и Нина се разплака, отдавайки му се със страст, а после разби сърцето му, като се омъжи за Начо. Последваха тайни срещи в Добрич. Той - войник, Нина - издула корема. Помнеше топлата влага между краката й и онези невероятни вълни от страст, с които я обладаваше за кратко, след което тя сякаш загубваше интерес и си тръгваше.
  Боже! Същатата тази Нина! Срещна я след 40 години. Бе отишъл в командировка във Варна и й се обади. Тя направо го покани в дома си. Току що се беше развела. И току що - оженила сина си. Това беше все същата, неговата Нина! Припомни му какво е да се любиш със страст. И макар и преживяла един инфаркт, наедряла, отпусната и загрубяла, той пак виждаше в нея не 60-годишната жена, а онази дългокоса слабичка хубавица, чиято сватба бе наблюдавал от прозореца си, а сърцето му плачеше от безнадеждност.
  - Ти върна живота ми! - бе му каза тя след първата Варненска нощ. А всъщност и тя бе върнала неговия.
  И след десетина дни на безметежно блаженство, през което почти не ставаха от леглото, той реши да сложи край на 30-годишния си брак с онази вечно кисела и заядлива персона, за която животът незнайно как го бе свързал, за да мачка, мачка, мачка душата му, да омаловажава професионалните му успехи, несъзнавайки сякаш как го подтиква към многобройните изневери.
  - Но, татко, защо чак сега? - бе попитала дъщеря му.
  Той не можа да й отговори.
  И така, на 60 години, разведен и преоткрил любовта си, той се бе нанесъл при Нина и цялото му същество се бе настроило за нов живот. Но нямаше я вече огнената красавица. Едно застаряващо и вечно кисело чудовище сякаш я бе погълнало в някоя любовна нощ и по кошмарен начин преповтаряше конфликтите му с Бившата. За да се стигне до онзи унизителен скандал, в който му дадоха да разбере, че всичките му дипломи нищичко не струват пред уменията на електротехника, който уж само поддържал дома на любимата му. И той трябваше за пореден път да си опакова багажа и да се махне.
   ...
  Младото същество се извиваше под ласките му. Нощта им се бе превърнала в устни, длани, нежни галения и вълни от страст. За пръв път от много, много години имаше чувството за пълно сливане - и физическо, и духовно. Какво ли намираше това младо същество в един дъртак, курвар и перверзник - питаше се той. А душата му се изпълваше отново с плаха надежда и с ужас пред "малкият палавник", който се бе превърнал в напълно безстрастно парче месо. 


2010-02-23