БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Ямата с Ботевите четници

()

Раздел: Пътеписи  Цикъл:

На път за Околчица се минава през село Челопек. Мъничко селце е, а забележителност е родната къща на баба Илийца. Както никога не е имало нещо едно време на име Перперикон (измислено, че да звучи по-секси и по-алъш-вериш), а е имало Перперек, така и е спорно точно тази къщурка с чардаче до мегдана да е родното място на "Една българка". Туризъм да става.

Ще ви разправям за една пещера по-нагоре в планината. То не е за приказка. Не е и за туризъм.

---------------------------

Ямата с Ботевите четници е пропаст дълбока 32 метра. Пътеката за нея тръгва от един завой на шосето за Околчица, над Долния валог в Базовския дял на Врачанска планина. Рядко се ходи по тези места с "Ойларипи", а и чобански крак рядко стъпва. Няма и табела. Този край на планината се оживява обикновено на втори юни с върволица луксозни лимузини, извозващи родолюбиви ханшове, преговарящи си родолюбивите текстове в колите. Тази пропаст е по-встрани от шосето и малцина я знаят.

----------------------------

Захари Стоянов разказва в биографията на Христо Ботьов, че след сражението при Йолковица и убийството на войводата, две момчета от четата стигат изнемощели до билото на планината и молят местен овчар да им покаже пътя към Сърбия. Сядат да починат край пропастта. Силният мъж ги преборва и бута в пещерата. Да си няма проблеми с властта и да си се прибере спокойно вкъщи.

----------------------------

През 50-те години на миналия век се провежда експедиция в пропастта под ръководството на Петър Трантеев и по идея на големия познавач на българските планини Павел Делирадев. На дъното са открити два скелета...

----------------------------

За този край на планината си писах дипломната работа 95-та. Геолог съм и пещерняк. Ходих по тези места, където нямаше пътеки, нямаше и маркировка из шубрака. Тогава нямаше, сега може и да са усвоени средства и да е пълно с образователни табла къде ли не.

На Ямата с Ботевите четници вероятно няма табло.

Затуй и на втори юни чета стихотворението на Балчо Балчев и рева. Стоя изтукан три минути и мълча. Срам ме е и от срам мълча.

А колите отпред си минават и не спират.

----------------------------

Щото пак по Захари Стоянов, като задрънчала потерята по Крушовски дол отдолу, Димитър Мазното рекъл на Ботьов: "Войводо, ай да си ми дадете парите за дветях агнета, че аз да си бегам към село.".

Прав е бил човекът. Времето за тия дето не спират и агнетата за Мазното...все е пара.


2009-09-29

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)