БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА


Балада за Петър Бобев

Павел Петров Горинов (мизантроп)

Раздел: Литературни очерци, ЕСЕТА, ИМПРЕСИИ  Цикъл:

Някога, през 70-те и 80-те години на миналия век, в държавата ни имаше реален социализъм, а в литературата ни -социалистически реализъм. Имаше висши и низши класи, жанрове, писатели. В литературата за юноши светъл пример за подрастващите бяха Митко Палаузов и овчарчето Калитко. Но имаше и една Бяла ластовица - Петър Бобев.

Романите му разпръскваха сивотата на тогавашното ежедневие. Те отвеждаха младите читатели във всички посоки на пространството и времето. Син на историк, Бобев описваше чудесно близкото и далечното ни минало - от времето на траките /"Отровният пръстен"/ , през Аспарух /"Мечът на Атила"/ и Средновековието /"Калиакра","Куцият дявол"/ до турското робство /"Галатея","Вълчата царица"/ .Невероятни бяха приключенските му романи, много по-силни от тези на класиците в жанра, съчетани с бляскави фантастични идеи /"Отмъщението на мъртвия инка","Драконът от Луалаба", "Опалите на Нефертити".../ Много от книгите му бяха с главни герои животни /"Свирепия","Белият лоцман","Симба"/. По всички континенти се развиваше действето в романите му - Африка, Южна Америка, Австралия, Антарктида. В ония години също като мен хиляди юноши обикваха литературата, историята и биологията благодарение на Петър Бобев. Аз имах и честта лично да го познавам и гостувам, а с писмата му до мен се гордея.

Не си спомням нищо освен момичетата от тогавашното скучно и глупаво училище, в което не бяхме личности, а пионери и комсомолци. Но прекрасният свят на Бобев е жив у мен. Ако нещо хубаво се е създало у мен, със сигурност е благодарение и на него. Излишно е да пиша повече. Достатъчна е само една дума - обичам го!

Днес тийнейджърите не знаят какво е книга, речниковият им фонд е от 20 думи, а духовното богатство е още по-скромно. Една от многото причини за това е , че го няма Петър бобев...


2009-05-07