БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Един любовен уикенд в Истанбул

Диляна Иванова (amore)

Раздел: Пътеписи  Цикъл:

В старата част на Европейския Истанбул се намира квартал Лялели. Нарича се така, защото навремето се смятало, че колкото повече черни лалета притежава един човек то той е толкова по - богат.
Един от султаните вярвайки в това, създал огромни градини с черни лалета. След време от градините нямало и следа, но останало красивото и звучно име. В този квартал има множество малки хотелчета, в които на сносна цена можете да отседнете, но след предварителна резервация. Разбира се може да използвате услугите на туристическа фирма, както направихме ние. В пакета от 200лв. влизат две нощувки, две закуски, една вечеря, екскурзовод и транспорт, плюс пет "малки" екскурзии из града, като всяка следваща се уточнява и доплаща на място. Сложих кавички, защото в един 16 милионен град, дълъг 120 километра, е трудно да се направят малки преходи. Града се събужда постепенно и живота се изсипва на широките улици.
Попивах истанбулското утро оцветено с руска реч и физиономии от Ташкент, Казахстан и надпреварващи се улични търговци подвикващи :"Семид, семид..".
Шарено и пъстро множество от хора вървящи, говорещи, смеещи се, работещи, натоварен трафик, метро, влакчета и на фона на някое минаре прелитащи хиликоптели, самолети и въпреки своята модерна и светеща страна, в Истанбул винаги е време за приказки, любов и сладки толубмички. Не пропускайте варена или печена царевица за 1 турска лира и розов захарен памук край къщата на Пиер Лоти. На всякъде можете дза обмените пари, а дори да свършите лирите, никъде няма да ви върнат, щом сте жаден и гладен, всички пари вървят. Най - ценното тук е водата, половин литровите бутилки са с най - променлива цена. В магазинчето до хотела, малката бутилка е 0.35, а по туристическите обекти е 1 лира. Бързо свикнах с турския чай, захар на бучки и много добро обслужване. В малките странични улички има някак скрити и интимни кафенета с уникален дизайн. Малки дървени масички и столчета, заедно с неизменната табла за игра. В едно заведение може да започнете игра, която да приключи надвечер в друго и на следващия ден на Принцовите острови, след уморителната разходка да вземете реванш.

Хубавия чай струва 1.25 лири, а ако сте гладни, ще останете доволни от крем супата от леща, която се предлага навсякъде, заедно със султанските кюфтенца и студения айран, като заедно със салата и няколко безалкохолни и минарална вода можете да похапнете добре за около 15 лири.

Добре е да имате хубав фотоапарат, да не носите много багаж и да сте добре облечени, защото първият ден изгорях на ръкав и на сандали, вторият ден на гръб и на лице, на третия си купих един разкошен шал, увих се като арабска жена

и с най - голямо удоволствие продължих да се радвам на красивите забележителости, за които смятам да ви разкажа във следващия разказ, защото Истанбул е и Цариград и Константинопол и обелиска и огромни джамии, църкви и катедрали. В този град се срещат религиите, хората, музиката и културата на целия ни малък свят. "

сп. Седмицата, 2007, бр. 78

2008-05-17

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)