БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Една толедска нощ

Северина Димитрова Самоковлийска (annabell_)

Раздел: Преводна проза  Цикъл: Една толедска нощ

(адаптация по Хуан Луис Собрино)

   Тази фраза, използвана в цяла Испания като синоним на ужасна нощ* крие корените си в следната легенда:

Било 803 година и Толайтола**, старата висготска столица, била управлявана с желязна ръка от Юсуф-Бен-Амру, млад арабски управник, с жесток и кръвожаден характер. Продължителните му безчинства и злодеяния държали цялото население на Толедо подчинено в състояние на постоянен страх.Злините му не правели разлика между поданиците му и от тях страдали както обикновеното население, така и по-знатните фамилии, да не говорим за изтъкнатите първенци. Един ден същите решили да изпратят свои представители в Короба, за да се явят пред халифа Алакем и да го направят съпричастен към многобройните и горчиви оплаквания срещу сатрапа, който тиранизирал красивия град Толайола.

   Халифът ги изслушал внимателно и въпреки че в началото се показал против да взема решения в ущърб на подчинения си управник, отстъпил пред настояванията на пратениците, които го предупредили за възможни размирици и дори бунтове в града срещу Бен-Амру.

   Пратениците се върнали в Толайтола със заповед, предполагаща незабавното уволнение и затваряне на управника. Новината прекосила града като изстрел и облекчението било всеобщо, щом тиранина бил свален от пост и затворен в тъмницата на собствения си палат, намиращ се на хълма Монтичел (днес алеята на Св. Кристобал).

   Въпреки несгодите на страшния владетел, имало хора, които не били готови да забравят обидите и тежките страдания, изпитвани през неговото управление. Един ден използвайки избухналия бунт по повод голямото увеличение на данъците, проникнали в палата и отнели живота на омразния Юсуф-Бен-Амру, обезглавявайки го в килията му.

   Целият град зачакал реакцията на халифа, боейки се че наказанието за цяла Толайтола ще бъде мълниеносно. Страховете нарастнали, когато се разбрало името на новоназначения управник - не друг, а самия баща на Юсуф, приятел на Халифа, чиято жестокост и нездрава любов към убития син били станали пословични в дворът на Кордоба.

   Въпреки всичко и за всеобща изненада тези страхове не се оправдали с дела. Гражданите на Толедо не спирали да се изненадват, откривайки ден след ден държанието на новия управник. Недоверието и подозрението отстъпили пред твърдото убеждение, че всички били сгрешили, осъждайки прибързано мъжът, който се показвал благороден и отстъпчив, и който от самото си идване избягвал да споменава смъртта на сина си.

   Благородниците на града, които управника можел да определи като главни виновници за затварянето и смъртта на Юсуф, били третирани толкова учтиво и сърдечно, че забравили кървавия инцидент и най-вече ужасните страхове от бащата, до скоро определян като зажаднял за отмъщение.

   Един ден първородния син на халифа, принц Абдераман пристигнал пред стените на града на чело на отбран отряд от конници завръщайки се в Кордоба след наказателен поход срещу християните на север. Управникът организирал показен прием в чест на принца и войниците му, канейки и всички благородници на града.

   Дворецът, градините и дори близките улици сияели под светлините на хиляди факли и поканените, придружени от роднини и приятели, прииждали на хълма Монтичел. В тази толедска нощ изглежда си били дали среща лукса и радостта и всички се стичали на празника сред разговори и глъч. Междувременно сред стените на палата била вече започнала трагедията – един по един докато минавали през кордона от стражи, гостите били обезглавявани с бързи и ловки удари на ятаганите.

   Управникът наблюдавал клането, наслаждавал се на желаното отмъщение, осъществено най-после по начин студен и жесток, доставящ му огромно удоволствие. През онази ужасна нощ намерили неочаквания си край повече от четиристотин жители на Толедо. Така тази легенда е стигнала до нас през вековете, събирайки в своето заглавие силата на ужасното си значение.


*Вартоломеева нощ

** Толедо


2008-03-26