БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Горчивият кладенец

Северина Димитрова Самоковлийска (annabell_)

Раздел: Преводна проза  Цикъл: Една толедска нощ

¨El pozo amargo¨   (Adaptación por Juan Luis Sobrino)

  Една от безбройните легенди, отнасящи се до невъзможната любов между представителни благородници-християни и прекрасни еврейки, любови, изглеждащи обречени от самото начало.
  Тази разказва за една от тези нещастни двойки - дон Фернандо, знатен градски благородник и Ракел - красива и единствена дъщеря на богат и влиятелен евреин, чиито дворец се намирал на улицата, получила по-късно името си  от легендата - "Горчивият кладенец".
  Любовта между двамата млади още от самото начало срещнала категоричното неодобрение от страна на семейства и близки. Не постигнали нищо молбите и заплахите. Влюбените продължили с потайните си срещи, възползвайки се от прикритието на нощта и кътчетата, които предлагала градината на евреина.
  Една нощ Фернандо не дошъл и Ракел го чакала напразно, седнала до ръба на кладенеца в най-скритият ъгъл на градината. Призори се прибрала в покоите си тъжна и притеснена, че нещо ужасно се е случило с любимия й.  Следващата нощ се повторила същата сцена и красавицата плакала безутешно до кладенеца, чиито води, свидетели на толкова щастливи моменти, изпили горчивите й сълзи. И така нощ след нощ, докато водите му започнали да горчат като жлъч.
  Докато един ден Ракел разбрала, че подъл удар с кама отнел живота на Фернандо, тъкмо когато се канел да прескочи оградата на градината. Силите я напуснали. Тя слязла за последен път в градината и се надвесила над ръба на кладенеца. Взирала се в отражението си дълго, докато не усетила зова на водите, свидетели на толкова нощи на любов и щастие, и се скрила в тях завинаги.
  Изчезнал е кладенецът, чиито води загорчали от болката на една жена, но не и трагичната легенда, която преодолявайки времето идва до нас като песен за отчаяната любов.


2007-04-22