БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

ПОЗЬОРЪТ

Боян Митков Паничаров (absolute)

Раздел: Фейлетони  Цикъл: МАТРИЧНОСТИ (разкази, есета)

Едноизмерните съзнанийца правят-струват - все меренето ги влече. Все държат да им се зачита “тяхното”. Да не им се скършва “правото”. От критерия са издигнали свой бог. Дори и подобаващо име са му изтипосали: Справедливост.

Как да обясниш на едно такова недоразумение, че право нийде в този кръгъл свят няма? Някога еснафът взел та нарекъл теснотата на своята перспектива Право с това извършил най-чудовищното престъпление. Посегнал еснафът със собственото си новоизлюпено право, за да зачеркне не друго, а Истината. Разбира се не спрял до тук и от правото замахнал, та извъртял още по-убедено втора черта – Правилото. С това Истината била зачеркната, а на мястото където бил турен тежкия й кръст еснафите затъкнали чучелото на Правдата.

Ако днес тази бутафория – двойно осквернената Истина, прекръстена ловко на Правда или на Справедливост – се е превърнала в неразличима част от ежедневието на хората и никой отдавна не се трогва, то колко гротескно пък тя лъсва когато някой от същите се заеме с Изкуство. Естетизмът е изобретението на едноизмерния човек. Естетизмът дава правото на еснафа, перфидно нарекъл себе си “естет” да изведе удобното правило, съгласно което излиза, че е и творец, художник, артист! Каква радост за блещукащото насред нищетата си съзнанийце от щадящо осветената му естетически коригирана уродливост.

Истината обаче е жестока, и макар, че е щателно очернена тя е нещо и повече – тя е жива. Ето го най-дълбокият страх на едноизмерния човек – едноизмерният се страхува от тъмното! Той все търчи и пищи, че сянката му го преследва – от сайт в сайт, от отзив в отзив. Като невръстно дете оставено самО в стаята той извисява фалцета си и се опитва до маниакалност да слуша само собствения си гласец. Звукът от дърдоренето му действа като анестетик, като транквилант към който неудържимо се е пристрастил, като заглушител на всичко останало - особено на онова натрапчивото, подигравателното, кошмарното ехо. Сякаш ако млъкне и се ослуша в мрака нещо лошо ще му се случи, нещо ужасно ще го погълне. Защото, уви, има някой натирен там…

Спрете тока, угасете лампата, лишете едноизмерния от правото му и ще разберете що за човек е всъщност.


2007-04-17