БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Плащеницата на Исус? Нови открития подновяват дебата за автентичност

Костадин Йорданов Боянов (paladin)

Раздел: Преводна проза  Цикъл:

Плащеницата на Исус? Нови открития подновяват дебата за автентичност

Bijal P. Trivedi
National Geographic Channel

April 9, 2004

Торинската плащеница- считана от много вярващи за погребалната одежда на Исус и една от най- почитаните реликви на християнската църква- е била обявена за фалшива през 1988г. от три независими научни институции. Все още интересът за нея остава интензивен, а нови научни находки считат, че тя заслужава друг поглед.

Raymond Rogers е физико-химик и лидер на изследване на експлозиви в Националната лаборатория в Лос Аламос- Ню Мексико. Той предположил, че образците за датировка на плащеницата през 1988г са дефектни и експеримента трябва да се повтори. Заключението си той базирал на нов химичен анализ на плащеницата и предишни изследвания от 1978г.

Rogers е бил един от двете дузини американски учени, участвували през 1978г. в проекта за проучване на Торинската плащеница  (STURP)—интензивно 5-дневно проучване в Торино, Италия.

През 1988г Ватикана позволил 3 образци, колкото пощенска марка от един от ъглите на плащеницата да се изследват в 3 лаборатории- Университета в Аризона, Оксфордския университет и Швейцарския федерален институт в Цюрих. Публикуваните в журнала  Nature на следващата година резултати разкрили, че плата е произведен между  1260 и 1390 г.

Боядисана и поправена

През декември 2003г. Rogers получил образец от същите тези парчета, които били датирани през 1988г.

Чрез химичен и микроскопски анализ, Rogers открил микстура от червена боя, стипца и смола, нанесена върху преждата в този ъгъл- покозващо, че дрехата е била поправяна. (Смолата е била използувана, за да прикрепи боята към влакната. Червената боя има растителен произход.)

Още повече, такива микстури не са достигали Франция или Англия до 16-ти век.

"Памучните влакна изглеждат като намазани с черешово желе, а също и малко от ленените влакна" Rogers каза. "Тази област е боядисана, за да придобие червеникаво-кафявия цвят на оригинала. Има достатъчно химични и микроскопски доказателства за това."

Rogers също открил доказателство за „снадено място”, считайки, че това парче плат не само е било боядисано, но и поправено и втъкано. Той предполага, че тази поправка е станала в Близкия Изток в Средните векове, както показва радиовъглеродния анализ.

"Датировката от 1988г. е несъмнено точна за парчето, от където е взета. Но тук изниква въпросът, че това парче има различен химичен състав от останалата част на плащеницата." Rogers каза."Публикуваната дата за образеца не е времето, когато дрехата е била произведена."

Това подкрепя ранните открития на учените от групата STURP, които с ултравиолетова флуоресцентна светлина също установили, че ъгъла, откъдето са взети пробите не е като останалите и е бил обработван.

 


2006-04-23