БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА


Свободата и робството в моя свят

Vladislav Ognyanov Tonov (vladislav)

Раздел: Литературни очерци, ЕСЕТА, ИМПРЕСИИ  Цикъл:

Свободата и робството са две противоположни състояния, познати на всеки човек.Стремим се да бъдем свободни и независими,но в крайна сметка все от някого или от нещо зависим - такъв е животът.
 За това как аз чувсвам тези две състояния мога да пиша с часове,дори с дни.
 Аз съм на осемнадесет години , а това има значение.Един осемнадесет годишен младеж или момиче се чувства, пък и е по свободен в сравнение с малките деца, но задълженията се увеличават значително с настъпване на пълнолетието.
 В съвременния свят животът е много труден и с навлизане в зряла възраст, ние се сблъскваме с неприятности.Това ни кара да се чувстваме зависими уморени и несвободни.
 Въпреки че се стремим да бъдем самостоятелни и упрекваме родителите си, че не ни позволяват да бъдем напълно свободни във всяко отношение и това ни кара да избухваме, разваля настроението ни, ние можем да стигнем до крайности - да ги обидим и така да нараним и тях и себе си.
 Лично аз се чувствам както свободен, така и в робство.Свободен съм, защото имам свой личен живот, но от друга страна се подчинявам на родителите си, на техните заповеди и съвети, колкото понякога да не ми се иска.Те искат да бъдат сигурни , че аз съм напълно готов да се сблъскам и справям сам с трудностите на живота.
 А това дали сме готови сами да се справяме, го чувстваме самите ние-децата.С напредване на възрастта ставаме по-опитни, самостоятелни и чувстваме свободата в по голяма степен.
 От друга страна, животът ни става много по-труден в сравнение с детските ни години- започваме работа, трудностите се увеличават многократно, което в голяма степен ни лишава от свободно време, личните ни проблеми се увеличават.
 Темата за свободата и робството е много интересна и понея може да се дискутира и пише много, но моето становище е следното-Да бъдеш свободен или под робство зависи от това как се чувстваш.Може да бъдеш практически свободен, насред планина, сред природата
и пак да се чувстваш затворен.Всичко зависи от силата на духа, от това в какво вярваме и какво искаме да чувстваме.

2006-02-26