БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Като сме започнали, да я караме докрай (или още за здравната реформа)

Александър Паскалев Колев (алеко)

Раздел: Фейлетони  Цикъл: Политическа сатира

 
   Видяла жабата, че подковават коня... Видяхме и ние, че някъде на запад се плаща за здравеопазване. И ето още един начин да облекчим държавния бюджет. Или какво там викаше кир Михалаки - пари, пари, пари ли беше? Но нещо недогледаха нашите депупати и депупатки. Че българинът все още е недорасъл за здравна реформа. И не само по отношение на съвестта, но и на финансите. Сега може да се окаже, че точно най-бедните (и най-болните) ще плащат капаро, за да влезнат в болница. Защото иначе може да им се наложи, ако например са неплатежоспособни след операция, хирурзите да си вземат обратно конците!
   Но мисълта ми не беше за хирурзите, а за целокупния ни народ и за реформите въобще. Че защо само здравна- всичко Мара втасала... Хайде добре, започнали сме със здравната, да продължаваме нататък. Имало корупция в полицията - ами нали са на заплата хората. Проблемът с корупцията в полицията е лесно разрешим. Правим полицейска реформа, аналогична на здравната. Плащаш си полицейско-осигурителните вноски - получаваш съответно полицейска защита. Не плащаш - не получаваш. Ами ако някой си няма нищо за крадене и не му трябва протекция - ами и на това ще му намерим чалъма! Ако няколко години не си плаща - има лихви и глоби. Нямал пари? Че на кой му пука! Нека му се трупат задълженията, пък ако някога си, дай боже, живне, елате ни вижте - със старите задължения ще го натикаме обратно където му е мястото.
   Ами господа и другари, депупати и депупатки, с това не се приключва. Можем още да облекчим държавния бюджет - я да видим какво още остана - образование - никакви държавни пари! Да продължим с образователната реформа. Че то и без туй на бедните образование не им трябва. Че колко ще останат след здравната и полицейска реформа? Тук-таме по някой беден. Тъкмо ще се разшири бизнеса на погребалните бюра. Че нали и те, хората, трябва хляб да ядат! Да осигуряват нови работни места...майтап бе Уили! То майтап, майтап, ама на голо дупе...
   Да не забравим пожарникарите - защо да ядат държавен хляб? След пожаро-осигурителната реформа няма да има такава опасност. Гасенето на пожари ще бъде бързо и качествено, с най-съвременната пожарогасителна техника. Пристигат екипите за броени секунди и започват гасенето веднага... след като си покажеш полицата за платени пожаро-осигурителни вноски. Ха-ха, ще кажете, ама хич не е смешно. Че те доскоро и лекарите ядяха държавен хляб, и за тях имаше някаква си там клетва - Хипократова ли, що ли беше. Ама спомня ли си я вече някой!
   Друго...а, да. Ами разбира се, за да бъде завършена реформата, не трябва да подминаваме и вас, уважаеми народни избранници! След като си платим депупатско-осигурителните вноски, ще осигурим и вашите заплати, апартаменти, коли, яхти, командировки, представителни и непредставителни пари, почивки и за каквото само се сетите.  И държавата няма да дава една стотинка за всичко това - парите ще идват от депупатско-осигурителната каса. Така, благодарение на по-пълната, цялостна реформа, ще осигурите просперитет и благоденствие на българския народ(или поне на това, което остане от него).


2006-01-27