БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Live: Нова Генерация - Черно танго

Ники Русиновски (djsupermax)

Раздел: Публицистика  Цикъл:


 

София, 16 януари 2004, Военен клуб

Нова Генерация


Няма случай новото събиране на разделила се група да е повторило успеха й. Особено безнадеждни са събиранията на групи, чийто лидер и творчески двигател вече не е между живите. Най-лошият вариант е когато легендарна група се събира в състав от хора, които никога не са свирили в нея заедно, защото са от различни периоди на съществуването й. Обикновено всичко това се прави единствено за пари, понякога и за да се порадват малко феновете, но ефектът от последното често е обратен.


Зареден с такава доза стартов песимизъм, едва успявам да вляза във Военния клуб. Толкова е пълно, че отказват да пускат, а хората и вътре, и отвън, са нещо като жив справочник “кой кой е”. Два часа след обявеното начало групата най-после се появява. Алина Трингова (вокал), Мишо Пешев (клавир). Мони Воев (китара), Катя Атанасова (клавир и бек-вокал), Васил Гюров (бас и вокал), Дани Годжев (ударни). “Арлина” никога не е била любимата ми песен, но при първите звуци просто се разтрепервам. А какво ли е било за музикантите на сцената?...

Каквото и да е било, тръпката отмина след първите 30 секунди. Не знам защо, очаквах, че Васо Гюров, който се включи чак след първите 5-6 парчета, или Мони Воев, който с годините визуално и като тембър силно е заприличал на брат си, ще поемат вокалните партии на Митко Воев. Вместо това го прави основно Алина, чийто глас е неподходящо нисък за това. Стъписването на публиката буквално може да се пипне с пръст. Усещам, че поне мнозинството никога не е познавало добре оня убийствен период на Нова Генерация в края на 80-те с Алина и Кристиян Костов (китара), резултирал в половин грамофонна плоча и няколко легендарни концерта. Втората песен е “Черно танго”, колекционерска рядкост, която дори аз май не съм слушал на живо, макар да ми е любима. Сигурно съм единственият човек в България, който я притежава на официално издание. Публиката учтиво показва, че може би я познава поне от интернет.

Следват “Студен живот” и “Тъмна земя”, отново вокализирани от Алина. Хората пеят, но в паузите се чуват скандирания “Катя, Катя”. Вероятно защото аудиторията познава дори и по-старите песни главно от късния период на касетата Forever. Музикантите не я улесняват, като изсвирват някои неща в по-бавно темпо от познатото. Провлачени и с друг вокал, песните губят много от живеца си, звучат дори уморено в отделни случаи. Иначе чухме още “Човекът змия”, “Страх”, “Малко момиченце”, “Сто години”, “Само двама”, “Ледове”, както и “Изповед” в бисовете. Общо 15 парчета. Нямаше ги “Скорпионите танцуват сами”, “Нова Генерация завинаги” и почти нищо от Отвъд смъртта. При светването на лампите хората се разотидоха без протести.

Навремето Митко и Катя раздаваха на фенове значки на групата, които сигурно са си правили сами. Аз имах две и много се гордеех с тях. Едната изгубих, но другата в един момент преди години прибрах на сигурно място. Сетих се за това, когато преди началото видях хора, дошли с тях и даже малко се засрамих, че не съм сложил моята. Помислих си, че може би трябва да я извадя. На другия ден след кратък размисъл реших да я оставя там, където е.

Никой не може да замени Димитър Воев, това е ясно на всички – и на тези на сцената, и на тези пред нея. Но и никой от нас не е виновен, че е още жив. Дали с това име, дали с друго, с тези песни или с нови, с тези хора или и с нови - с всичките си съмнения, песимизъм и недоволства аз бих се радвал всичко това да го има. Не знам дали ще е нова генерация завинаги и отвъд смъртта. Да кажат онези на сцената какво мислят по въпроса.

Иначе това беше опит и ние, и те да върнем обратно спомените си, младостта си и Димитър Воев. Успяхме само първото. А Митко... Митко беше гений. Колко такива знаете в българската музика през последните 50 години?

P.S. Записах всичко. На дигитален рекордер с големината на пръста ми. Да живеят технологиите!

Публикувано в сп. Ритъм, бр.77/февруари 2004 г.


2005-09-01