БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

"ДОБРЕ ДОШЛИ!"

Светослав Райков Пейчев (simon martin)

Раздел: РАЗКАЗИ  Цикъл: Разкази

       “Добре дошли!”

                                 - разказ -

                                                       ВСEOБЩA ДEКЛAРAЦИЯ ЗA ПРAВAТA НA ЧOВEКA
                                                       Член 14. 1.Всеки човек има право да търси и да получи убежище 
                                                                            в други страни, когато е преследван.

  
 
    Самолетът се спускаше за кацане. 
  
Умо гледаше удивен през илюминатора красивите сгради и автомобили по улиците на града под тях и си мислеше: “Наистина е хубав светът на белите!”
  
Уверен бе, че
преживяния ужас в родината му е вече минало. Тук никой нямаше да иска да го убие заради религията му или заради това което ще напише и каже. В белите държави такива неща не ставаха. В тях имаше демокрация, грижеха се за човека и зачитаха правата му.
  
Горкият Умо... Той не знаеше, че от демокрацията бе останала само фасадата. Зад нея всичко вече беше интереси, а интереси значи пари... 
  
  
Арестуваха го още на летището за нарушаване режима на влизане в страната.. Не знаеше езика им и те неговия. Докараха преводач. Обясни им, че търси убежище защото има проблеми в родината си, но не ги трогна. Вкараха го в затвора въпреки, че беше болен.
  
Не искаха бедни, черни “боклуци” като него и след седмица решиха да го екстрадират обратно. Сложиха му белезници и двама цивилни полицаи го качиха в самолета. Когато излетяха, получи астматичен пристъп. Опита се да им обясни, но те не го разбраха. Сигурно ги бяха назначили на работа с конкурс... за топ идиоти. Замаха с оковани ръце към стюардесата за помощ, но те му ги оковаха отстрани за облегалките за да не мърда. Стана му по-зле и завика с надеждата някой от пасажерите да го разбере и да му помогне. Полицаите се ядосаха. Поискаха от стюардесата аптечка и залепиха устата му с лейкопласт за да не вика. Умо се дърпа още малко и накрая притихна.
  
Когато самолета кацна в междинна държава за зареждане от него свалиха трупа на Умо. След аутопсията му в местната болница заключението бе – смърт причинена от задушаване.
  
От държавата която го екстрадира поискаха трупа му за ново изследване и “категорично доказаха”, че Умо не е починал от насилствена смърт.
  
И както е прието в демократичните държави - не наказаха полицаите, защото нямаше доказателства за вината им. Те продължиха да арестуват пристигащите “натрапници”, под големият плакат окачен на летището им:
“Добре дошли!”

                                                                         
Светослав Пейчев
                                                                              
/Simon Martin
/
                                                           E-mail:
simon_martin@abv.bg    


2005-08-07