БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Мрежата 06/2003

Ники Русиновски (djsupermax)

Раздел: Публицистика  Цикъл:

Webby е най-авторитетната награда за сайтове в света. Наричат я интернет Оскар. Всяка пролет организацията номинира по пет сайта в около 30 различни категории, от които след това излъчва по един победител. Този месец ще се доверим на селекцията на Webby в раздела музика за тази година - с всички произтичащи от това плюсове и минуси. Плюсовете са очевидни, а минусите (поне от твоя гледна точка, може би) - Webby не приемат сайтове с незаконно съдържание. С други думи, това вероятно са най-добрите законни музикални сайтове в момента, но могат да ти се сторят малко скучновати или безполезни. Виж сега, няма пълно щастие, а и правата трябва да се уважават – крайно време е да го разбереш. Опитай например сега!

 

 

Флейминг Липс

www.flaminglips.com

Лоша работа. Флейминг Липс са интересна американска банда, която надали ти е известна. А че са интересни, се разбира като ги чуеш – на сайта им. Секциите аудио и видео без съмнение са сред основните достойнства, извели точно това място с едни виртуални гърди преди хилядите други. Решена в пастелночервена гама с дъх на червило, страницата предлага всичко друго, което сте свикнали да намирате на един добър сайт на група – инфо, био, галерия, дискография, скрийнсейвъри и т.н. С други думи – любопитно и съдържателно място. Но основно за феновете на въпросната банда. Тъй като очевидно ти не си сред тях, можеш да го пропуснеш с чиста съвест. Изключение – ако си уеб дизайнер, който ще прави страница на известен музикант, можеш да хвърлиш едно око. Не че е невиждан образец, но като стандарт за подобен проект определено става.

 

 

Окей плейър

www.okayplayer.com

Окей плейър е уеб фабрика за сайтове и онлайн промоции на изпълнители. На черни изпълнители - което е хубаво, защото не сме представяли сайтове за черна музика. Брадърите тук пускат всеки ден новини, витаещи около дузината изпълнители, с които работят. Приятна изненада – сред тях са Д‘Анджело, Мишел Ндегеочело, Дилейтид Пийпълс, Талиб Квели и дори Дъ Руутс, които правят толкова massive cool музика, че много хора ги почитат сериозно. Тук ще намериш официалните интернет страници на въпросните изпълнители. Изненада – сайтът твърди сериозно, че самите музиканти влизат във форумите и в чата, макар и понякога инкогнито или с други никове извън запазените им, които са съответно обозначени. Може и да е вярно, защото един от основателите на това място е именно барабанистът на Дъ Руутс. На същите форуми се изявявали и разни хора от музикалния бизнес – собственици на лейбъли, A&R и пр. На практика това е едно ценно онлайн общество, в което сигурно е любопитно да участваш. Е, матерният им език не е точно английски, но със сигурност повечето сайтове за черна музика използват далеч по-изчанчена семантика, бро.

 

 

Розови шумове

www.pinknoises.com

Хубаво е, когато сайтовете си имат слоган, ясно определящ мисията им. Розовите шумове имат такъв: “The one-stop web resource on women + electronic music”. Това е уебзин, посветен на жените в електронната музика, ако случайно си скаран с английския. Странното е, че и да не си, там няма да откриеш ужасно много и ужасно интересно съдържание. Имам известни колебания по въпроса, изчитайки добрите ревюта на водещи музикални издания за сайта. Имам и подозрения, че липсата на това съдържание може и да е свързана някак с надписа отдолу, дружелюбно приканващ “абонирай се”, но може да съм просто женомразец с андрешковско подсъзнание. Където и да се намират тия любопитни ресурси, аз не ги открих. Сред изчистения хаус дизайн на “Розовите шумове” обаче има нещо, което на всяка цена трябва да видиш – рубриката линкове. Свързани са с все същата идея – “жени и електронна музика”. Как да ти кажа, има толкова много, че ще ти стигнат, докато изкараш за пенсия. Ей богу, това наистина ме впечатли.

 

 

Текнишънс

www.technitions.com/tech2.html

Ето пък един сайт, чиято мисия е много трудно да бъде събрана в няколко думи. Тези хора са решили да спасят музикалната индустрия от самата нея. С други думи, да промотират само музика, която е истинска, стойностна, хубава – без да се влияят от класации, маркетингови схеми, подкупи или просто политика на дадена станция. Според тях съществува огромно количество добра музика, която просто не получава шанса да бъде промотирана и излъчвана в ефир (защото съответните босове правят пари, а не радио) и тя трябва да стигне до слушателите си. И според нас също, но кой ни пита нас, феновете? Сайтът заплашва, че в името на тази цел е готов да поведе цяло движение за защита на добрата музика от търговците (къш от храма, плъхове недни!) и явно е успял, щом е стигнал до такава висока световна трибуна. Текнишънс не работи против музикалната индустрия, тъкмо напротив – дори се гордее, че сред съмишлениците му има немалко професионалисти от съответните лейбъли, а имената и логата на компаниите са навсякъде из сайта. Има радиостанция, галерия, купища класации за нови, бъдещи и потенциални хитове, нови албуми, десетки линкове към DJ-и, подкрепящи инициативата, и пр. Ориентиран е силно към черна музика, но има също рок и други неща, като големите имена изобщо не са изключени от интереса му.

 

 

Метакритик

http://www.metacritic.com/

Оставих този сайт за накрая, защото вече сме го представяли. Ако си го пропуснал, върни се обратно в бр. 64 на РИТЪМ и прочети. Ако пък не си, само ще добавя, че той е най-ценният от селекцията на Webby. Метакритик предлага поглед към ревюта, оценки и коментари на авторитетни медии върху най-важните албуми напоследък. Всичко е оценено с рейтинг, който при това е напълно универсализиран. Това позволява много лесно да се ориентираш what’s hot & what’s not. Особено ценен е фактът, че страницата предлага същото и за кино- и видео-премиери и игри. На практика това го превръща в незаменим гайд в модерната поп култура. Признание за постиженията му е и фактът, че е номиниран както за най-добър музикален, така и за най-добър филмов сайт. 
 
Публикувано в сп. Ритъм бр. 69/2003 г.


2004-09-17