БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Оркестър „Канарите” (На баскитарата Латун Вълчев)

Emil Petrov Tonchev (slockar)

Раздел: Пътеписи  Цикъл: Разкази

 

 

 

Самолетът уж щеше да ме доведе в бленуваната златна страна. Но нека да мисля позитивно. Да си намеря хубавите мисли като истинско изгубено момче, паднало толкова отдавна от количката. За да мога отново да полетя и този път завинаги. Все пак утешение е че има бира Дорада. По-немска от нашата и с два пъти по-ниско алкохолно съдържание. Моята любима всъщност е Стейнберг. В супермаркета има 80 вида бири и 200 вида мезета, ето защо the Merchantmen lay calm in their bed. Камъните около тържището са сиви като клепоухи зайци от дивотата, но в тях няма живот, скоро и сега оскъдната растителност ще изчезне с настъпването на лятото, когато слънцето става голямо като вноска на изряден данъкоплатец. Но има бира и райски кътчета-оазиси на това заградено от Атлантическия океан място, които карат мотора ти да заработи. Приливът е около 30-на метра И започва някъде към сабаалянта, сутрин плажът е оголен като зъби и океана не мирише като нашето море. Толкова е солен, че ако не си вземеш душ като излезеш от водата, загорялото ти тяло става на бели мрежички от полицейски паяци, а очите ти се затварят от солта. И от палещото слънце.

 

*********

 

Канарците. Те са толкова любезни и учтиво отказващи те, като черния пясък, докаран от Сахара. Всичко си имат хората: Мъжете бирените баджанашки коремчета, жените – тесните рамене и хубавите големи задници, човек има чувството че е майстор в Ориента, мосю Поаро, като прибавя и Мароканския тип на къщите става дума за Африка. Лека полека новото от Пенинсулата идва и насам и канарците възприемат смело the Brave new world. Все пак животът тук тече на кредит. Всичко е спокойно. Село е. Въпреки, че  в 5 сутринта по улиците в това малко курортно селце има повече хора отколкото в София в 8 вечерта. През седмицата се работи много, но в събота и неделя недей да закачаш когото и да било. Фиестата е задължително вечерно измиване на зъбите преди лягане. Ние обаче, избягалите българи си бачкаме, ако има работа. За да може оня, който работе да накара другия дет не работе да му завижда. Както се казва:

 

Every man for himself-You are on your own

 

The wolfeyes watch the crosswire

 

Stern tubes ready, Aim and fire!

 

They can pin some medal on his chest

 

But in two more weeks  dead like the rest

 

*********

 

Всички са луди по наркотиците. Друг инфестед ремайнс ала California дреаминг. Екстази, хашиш, хероин, саски, правят забавленията на канарци, мигрирали. Не случайно тук хората много често се влюбват и за кратко. Всички са щастливи И не им пука от нищо. Не гледат филми, само салса и кубинско меренге се танцува. Не случайно преди години древните наричат тези острови щастливите. Аз мисля, че е по-добре да бъдат наречени отлично рекламираните. Въпреки че, ако трябва да бъда честен има доста красиви места. Дет вика един българин тук всяка минута излитат и кацат самолети от двете летища и не мога да разбера защо. Обадил се в България в една туристическа агенция дет организирала екскурзии до Тенерифе и помолил да му опишат как изглежда острова. Като му описали най-цветно, той им рекъл: Седнал сам на един хълм над Ел Медано и не виждам нищо такова, само камъни, мъхове и лишеи. Вие били ли сте там? 

 

*********

 

Всъщност какво да очакваш (и защо въобще всички винаги имаме очаквания и готови оценки) от място с двукрака популация, където женските индивиди гризат адамови ябълки по три пъти на ден, а потърпевшите, следващи приетия етикет изтребват с пестициди, злато и петрол падналите им гризачи. Не ти остава нищо друго освен да се надяваш никой да не спре на пешеходната аптека, защото всички си мислят, че са с предимство. La gente tiene ganarse la vida – А man has got make a living. Но смокинг. Забранено влизането на партито със смокинги. Антака. Антика. Атака. Антена.Обтака.

 

*************

 

Ето един типичен ден от моите: преди да се измия си свалям пижамата. След като се измия се обличам. Бъбря си, пуша, квартала наддава ухо като разбира за побелелия кариран шах и играя на сляпа кокошка ( нещо като нашта Blind Grandma). Afterwards I assume an attitude. Съдържателно.

 

***********

 

Porra!

 

************

 

Много съм си добре.

 

*************

 

Y caramba! Ей така си ги пиша.


2004-09-16

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)