БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

ПОСЛЕПИС

Боян Митков Паничаров (absolute)

Раздел: Пътеписи  Цикъл: ШЕПА МИДЕНИ ЧЕРУПКИ В ДЖОБА И ЯХТА В ПРИСТАНИЩЕТО (бордови дневници)

    На другия ден бе крайно време да отпътувам, защото се налагаше да се връщам в поделението. Отпуската ми свършваше. Оставаха още няколко безкрайни месеца казарма през време на които смятах, че ще успея да подредя по-голямата част от записките си. Когато автобуса от Царево спря в Созопол не се сдържах и слязох да изпия едно кафе във вече безлюдния SEA PUB. Ей така, без особена причина. Предполагам заради вкуса...
    На автогарата с парите, които ми останаха от билета за София си купих няколко пощенски плика и една книга със шантаво заглавие. С Кърт Вонегът определено нямаше да скучая по пътя.
    ................................
    “...Винаги съм се отнасял с подозрение към любовта. Ако някой ми каже “Обичам те” ще имам чувството, че е насочил към главата ми пистолет. Какво може да отговори човек при такива обстоятелства, освен онова, което желае да чуе въоръженият? “И аз те обичам”“
    Затворих разсеяно книгата и се облакътих на прозореца.
    А на мен пък любовта винаги ми е приличала повече на препоръчано писмо. Твърде често с объркан адрес и с неясен почерк. Всеки от нас го получава някой ден, обикновено точно когато най-малко очаква и няма начин да разбереш дали не е именно за теб докато не го отвориш и не заровиш поглед в редовете. В крайна сметка от теб зависи дали ще изпратиш обратно отговор или ще го оставиш при вчерашните вестници... Нали?
    Автобусът свистеше с гуми гонейки завоите по своята дестинация, пустите есенни плажове прелитаха за миг като разпилени цветни снимки, а някой на съседната седалка бе надул уокмена си и си тактуваше. Заслушах се в познатия ритъм. Бяха Иги Поп. “I am a passenger. And I arrive, arrive, arrive...”

 

Боян Паничаров
07.05.2001


2004-09-14

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)