БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА


ПРЕДИСЛОВИЕ

Боян Митков Паничаров (absolute)

Раздел: Пътеписи  Цикъл: ШЕПА МИДЕНИ ЧЕРУПКИ В ДЖОБА И ЯХТА В ПРИСТАНИЩЕТО (бордови дневници)

      Не се наложи да си измислям почти нищо от това, което е поместено тук. Всичко, което се случваше през онези дни сякаш бе винаги на крачка пред най смелите ми очаквания. Какво й оставаше на задъханата ми фантазия, освен да следва по петите и да документира удивителната, непосредствена, отрезвяващо романтична реалност? В своята осезаемост и плътност светът, който се разкриваше пред мен ме караше аз самият да се чувствам донякъде нереален. Но макар, че прилича повече на сън това все пак е дневник!
      Признавам - никога не съм писал с такова удоволствие и вдъхновение толкова дълго време, както и никога досега не бе ми се отдавало да долавям така детайлно капризите и обратите на Провидението, на които действително много често бях задължен и благодарен, но с които много често трябваше и да се боря, противопоставяйки им цялата си неопитност, енергия и талант.
 Може би част от тези страници ще си останат разбираеми единствено за мен и за няколко близки приятели. Те така и бяха замислени - като задочен диалог с тях, но някак-си между отделните пасажи постепенно, естествено и все по-уверено се прокрадваха и стъпките на живота, който винаги съм искал да водя, и който винаги съм желал да споделя с повече хора. По разбираеми причини имената на някои от героите са променени - все пак това са истински личности. Случайно или не, историята проходила за първи път върху тези редове продължава и сега, но…ще спра дотук, за да продължа отначало.