БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА


Идеалът или келепирът – това е въпросът

Дени Исова (Keri)

Раздел: Литературни очерци, ЕСЕТА, ИМПРЕСИИ  Цикъл:

Чета си аз един ден “Разни хора, разни идеали” на Алеко Константинов и ме осенява екзистенциалният въпрос “Идеалът или келепирът – това е въпросът?”. Чувствам се почти като Хамлет, само че няколко века по-късно.

Както си разсъждавам задълбочено, гледайки безцелно през прозореца, звъни тeлeфонът. Някаква приятелка започва да ми обяснява как най-голямата й мечта била да вземе книжка, а те, “гадните инструктури” не я пуснали само защото забравила да дръпне ръчната спирачка преди да потегли и колата “лекичко” подскочила. Но тя не се отказала и “бутнала” стотина лева. Те, разбира се, се усмихнали и й подали книжката.

Затварям телефона и се питам “Сега това идеал ли е, келепир ли...” Май и от двете по-малко, ако пренебрегнем кавичките на идеала. Тя е постигнала заветната цел (Боже, ако всички имаха такива, сигурно щяхме още да сме в каменната ера!) и това е добре, но мен ме притеснява повече начинът. Щом тя не знае елементарни неща, как ще кара? Това ми напомня образователната ни система. Скоро четох как някакъв министър си купил висшето. И тоя човек ме управлява! Само като си помисля и ми прилошава! Ами че системата си е като една кола. Ако тия дето я карат са некадърни и като моята приятелка са си купили изпита, как няма да катастрофират? То на добри шофьори се случва, какво остава за лошите! Това и дете в детската градина ще ви го каже! Но не! На нашите любими управници пари им дай, другото си го знаят!

А другата година изпити ме чакат. Лекторите ще са наточили зъбките и само ще чакат агънцата, за да ги острижат... И после се чудим защо народът е прост! Ами как няма да е като всеки гледа келепира?! По-лесно е да си купиш, за какво ти е да учиш и само да се мориш? Е, да ма така не става! На колата и поддръжка й трябва – маслото да се смени, гумите, че са вече извехтели. А шофьорът не иска да дава пари за нови. Че за какво са му? Нали се движи...

Ех,ех, ако Алеко сега гледа отгоре, сигурно плаче. От неговото време не само че нищо не се е подобрило, а по-зле е станало. Идеали? Те са в приказките. Докато хората не се научат, че трябва да се трудят, за да успеят, няма да се оправим.

А чарковете в американската машина работят без спир. Доларите капят ли, капят...


2004-06-03