БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Мрежата 12/2002

Ники Русиновски (djsupermax)

Раздел: Разни (не влизащи в нито един раздел)  Цикъл:

Заб. Публикувано в сп. Ритъм

За дядо Коледа не знам, но дядо ви Русиновски ви е приготвил няколко виртуални коледни подаръка за по-смислено губене на времето онлайн по празниците. Как и защо Моби е сайтът на годината; хард радио за дай-хард фенове на хард и хеви метализма; как да си правим сами музика; откъде да крадем семпли; и в крайна сметка - каква музика да правим с тия всичките джаджи. Make music, not war!

 

Сайтът на годината

www.moby-online.com

Добре дошли на сайта на един дребен гигант с идеално име за мобилен оператор - Моби. По една случайност този плешив вегетарианец, радикален християнин и природозащитник е един от големите музиканти на нашето време. По друга случайност той спечели наградата за сайт на последните Европейски музикални награди на MTV. За да докаже, че няма нищо случайно на тоя свят, сайтът на Моби е буквално осмото чудо на интернет, макар да е спорно кои са точно първите седем. Това е единственият музикант, който от години пише онлайн дневник – не просто всеки ден, а дори по няколко пъти дневно. Освен традиционните биографии, дискографии, снимки и прочее, тук има и няколко есета, вариращи от темите “Всичко е сбъркано – доказателства” и “Трудно е да си човек”, до теми като вегетарианство, фундаментализъм, затворите и други. Цяла секция пък е посветена на рисунките на Моби, които въздействат изключително силно с изчистения си, по детски наивистичен стил, познат от клиповете му. При добро желание човек може да намери както рисунки на валящия над Манхатън сняг, така и на кулите на Световния търговски център или пък мила колекция извънземни. Идеални са за уолпейпъри, пробвал съм лично. Или пък съвсем прилична рецензия на новия филм на Спилбърг “Специален доклад” и коментари за намеренията на Стивън Содърбърг да заснеме нова версия на “Соларис” на Тарковски по романа на Станислав Лем. Или... Абе, няма друг такъв сайт, честно! Защото няма друг такъв като Моби.

 

Хард Радио

www.hardradio.com

Ето един мнооо як сайт за всякакъв вид жици. “Хард радио” празнува вече шеста година онлайн и се гордее със своите над 3600 страници новини, интервюта, ревюта на албуми, аудио, видео, МР3-ойки и какво ли още не, посветено изцяло на хард рока и хеви метъла. Тук няма “няма” - както за най-известните групи и имена, така и за не толкова популярни. Секцията за новини се обновява безупречно всяка седмица и сигурно е най-пълния онлайн ресурс за тежки новини в целия интернет. А човекът, който пък ревюира новите албуми, носи типично американското име Мартин Попоф и е небезизвестен и уважаван метъл журналист в Щатите. В “Хард радио” са толкова напред с материала, че има дори списък на албумите, които ще излязат през следващата половин година. За да е пълно хард рок щастието ви, сайтът поддържа форум, чат и естествено – излъчва 24 часа онлайн здрава рок селекция за хедбенгърите по света.

 

Софтуер за правене на музика

www.technomusic.com/softwares/

Диджеите са сноби. Част от тях ще ти кажат, че не си никакъв диджей, ако не ползваш винил, небрежно зачерквайки всички известни имена от Алекс Мечев и Роджър Санчес до Джош Уинк, които ползват, примерно, дискове. Други пък проникновено ще ти обяснят, че не си диджей, ако не правиш собствена музика, защото пускането на чужда не било диджейство всъщност. Ако си паднал дотам да им повярваш, значи спешно имаш нужда от този сайт. Тук са събрани всички известни, както и някои неизвестни поне за мен софтуери за правене на музика, предимно електронна. Тук са Reason, Reaktor, FruityLoops, прословутият Rebirth и още няколко синтезатори, секуенсъри и емулатори, с които се предполага, че можеш да станеш известен музикант или поне полуизвестен диджей. Има по няколко думи за всеки представител, но за беда линковете водят към сайтовете на официалните им производители, а оттам можеш да изтеглиш само демо-версии. Те обаче стават за опознаване на материала. Вероятността да се откажеш от фикс-идеите си след опознаването, е пренебрежимо малка – към 90%. Ако все пак решиш да прекараш следващите три години от живота си зад виртуалните копчета, не забравяй едно: музикантите пък казват, че който не ползва истински инструменти и миксери, а компютър и софтуер, не бил истински музикант. Сноби, брато, сноби...

 

“...седмо: кради по-малко!”

www.sloth.org/samples/

На това лишено от дизайн място ще намериш списък и класация на семпли. Според капацитети семплирането е другото име на кражба в музиката. Според други капацитети семплите са малки откъси музика или звуци, които вземаш назаем, за да направиш с тяхна помощ нещо ново. Добро или зло, семплирането е практика, която през последните 20 години непрекъснато се разраства. На особена почит се радва семплирането на фрази от популярни кино и ТВ продукции. Именно на това се е посветил този сайт. Той поддържа класация на най-използваните семпли, най-семплираните източници ( “Blade Runner”) и най-семплиращите музиканти. Мишо Шамара е пропуснат в последната класация, но пък сайтът приема нови данни от фенове и обновява постоянно базата си. Наистина любопитен адрес за някои и напълно безполезен за други.

 

Пътеводител в електронната музика

www.ishkur.com/features/music/guide.htm

За да се възползваш от този сайт, ще ти трябва не само Flash и добра връзка, но и първоначално волско търпение. Мястото се отваря заблуждаващо лесно, след което започва бясно да тегли аудио (около 117 файла!), през което време ти само ще мигаш на парцали. По-добре иди си направи сандвич докато зареди, съветва създателката му. Или въобще не опитвай да го отваряш вкъщи или в клуб, съветвам аз. Търпението ти в един момент обаче ще бъде пребогато възнаградено. Безбрежното море на електрониката е разделено на шест основни разклонения – хаус (най-задушевния), транс (емоционален), джънгъл (агресивен), брейкбийт (най-успешен, хип хопът е под-жанр тук), техно (най-чистият звук) и хардкор (не може да реши сърдит ли е или глупав). Определенията са по автора на сайта и са леко спорни, както и някои от под-жанровете. Важното е, че всяко разклонение е представено с наистина впечатляващо количество стилове. Всеки стил е снабден с мини коментар и най-важното - може да се чуе характерно парче на характерен изпълнител за всеки, плюс препоръки какво още да потърсиш за слушане по темата. Допълнителен бонус е да откриеш, че няколко от доайените са идвали в България. След този сайт пак няма да знаеш за електронната музика колкото DJ Стивън, но поне ще си сериозно ориентиран в материята. Което никак, ама никак не е малко като резултат от преглеждането на един-единствен сайт!


2004-05-27