БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

"Дерибивол"

Гинка Кирилова Димитрова (гидим)

Раздел: Литературни очерци, ЕСЕТА, ИМПРЕСИИ  Цикъл:

 В годината, през която се случила тази история, пролетта дошла много рано. Раззеленило се полето, оживило се селото. Започнала усилена подготовка за пролетната работа. Добитъкът бил изкаран на паша, защото предходното лято сушата не позволила на селяните да се запасят с достатъчно количество сено.
 Доста биволи имали хората от рода Якимовци. Учебната година още не била завършила и ето защо се наложило този ден не дечурлигата, а дядо Слави да изкара биволите на паша в местността Дели Хасан.
 Утрото обещавало слънчев ден. Биволите си пасяли спокойно, а дядо Слави им се радвал отстрани. Към обяд обаче изведнъж излязъл вятър, небето се покрило с тъмни облаци. Завалял дъжд, който бързо преминал в сняг. Вятърът се усилвал все повече и повече. Дядо Слави подкарал биволите към селото, но пътят надолу бил вече заледен. Това не позволявало да се върви бързо...Един по един биволите падали и умирали...Тринадесет едри животни останали на пътя. Дядо Слави и оцелелите два-три бивола се добрали с мъка до селото...
 Това нещастие не сполетяло само фамилията Якимовци. Този ден много караманчани загубили верните си помощници.
 Оттогава селяните нарекли североизточния вятър Дерибивол.
2004-05-10

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)