БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Приказка

Димитър Недялков Стефанов (cliff_burton)

Раздел: Приказки и детска литература  Цикъл:

     Преди много много години в далечното царство Бургия-Ко живеел един човек, с единствения си син - Кристофър. Естествено там живеели и много други хора, но нашата приказка засяга точно този баща и неговия син. Доскоро той имал жена, но черната треска, която върлувала по тези краища преди пет години му я отнела. Така Кристофър останал сираче още докато бил на тринадесет години. Не минало много време и бащата се задомил повторно. Мащехата се отнасяла отвратително с Кристофър, защото и тя имала едно дете. Питър - синът на мащехата бил с година по-голям от Кристофър и постоянно го тормозил. Всичката черна работа се вършела от бедният Кристофър. Освен това, цялото село смятало Кристофър за много странно момче. Той не се напивал, не слушал чалга, ходел на училище, уважавал и почитал по-възрастните от него. И освен това, ТОЙ ЧЕТЯЛ КНИГИ. Накратко - Кристофър бил най-странното момче в цялото село. Питър пък напротив - пиел, катерел се по масите и хвърлял гюбеци, отнасял се грубо с всички и мразел училището. Накратко - той бил любимец на цялото село. Може сега тези нрави да ни се струват странни, но точно те били на мода в Бургия-Ко по времето на нашия разказ.
     Така се нижели ден след ден, приличащи си като две капки вода, докато в един ужасен ден принцеса Хуана-Мари загубила любимото си плюшено мече. Въпреки своите осемнадесет години и тълпа от обожатели, принцесата не можела да заспи без своето мече, подарък от нейната фея кръстница. Мъка обхванала целия царски двор. Принцесата страдала от безсъние, но за да не е будна само тя, пеела по цели нощи. Така целият кралски двор ще-неще будувал. След по-малко от седмица царят не издържал и обявил награда от половин кралство и ръката на своята дъщеря за този, който намери мечето.
     Стекли се всички момци на царството. Питър бил сред първите, които дошли, докато на Кристофър му коствали много усилия да убеди баща си, че и той може да се справи с поставената задача. Затова когато Кристофър пристигнал в царския двор, там вече нямало никой. Тълпата желаещи се била пръснала в четирите посоки на света. Царят видял Кристофър и харесал добре изглеждащия момък с умен поглед. Той му дал своята благословия и така Кристофър тръгнал по следите на изчезналото мече.
     Кристофър вървял с дни, седмици и месеци, докато накрая стигнал до една гора, в която не бил стъпвал човешки крак. Всъщност там били стъпвали точно два крака - тези на доведения му брат. По някакво странно стечение на обстоятелствата двамата братя били тръгнали в една и съща посока. Но да оставим за малко Кристофър да обикаля самичък мрачния лес и да видим какво става с Питър.
     Питър също бродил в продължение на месеци, докато накрая стигнал до една просека, по която продължил своя ход. Пътят го извел до един приказен палат, на входа на който пазел един тигър-човекоядец. Питър се постреснал от тигъра, но като герой на чалга епохата веднаха се сетил за една песен и запял:
     - Ой тигре, тигре, имаш ли пари…
     Още не отзвучала последната нота и тигърът се нахвърлил върху него и го разкъсал на малки парченца. Като всички умни животни и той мразел тази пошла музика, а особено песните осмиващи един от господарите на гората. Така обладан от бяс той изял Питър и от него не останала ни кост, ни парцалче от дрехите му. Горкият тигър, той не знаел какво го чака. Питър бил с walkman и касетата, която била вътре дънела чалга с autoreverse, така че докато не се изтощили батериите тигърът имал ужасни болки в стомаха.
     Ден след като батериите свършили на същото място излязъл и Кристофър. Той повървял малко и стигнал до ужасния тигър-човекоядец, който бил в отвратително настроение, заради болящия го стомах. Понечил да се нахвърли върху него, но в този момент станало чудо. Кристофър се сетил за една хубава книжка, която бил чел преди няколко години. Там се разказвало за едно плюшено мече и неговите приятели. Изведнъж на Кристофър му хрумнала една на пръв поглед безумна идея. Той спрял смъртоносния скок на тигъра с думите:
     - Здравей Тигър, как си?
     Тигърът се заковал във въздуха от почуда.
     Тогава Кристофър продължил:
     - Как са Кенга и Ру, отдавна не съм ги виждал.
     Тигърът внезапно се променил и от тигър човекоядец се превърнал в един малък, скачащ, сладък Тигър, който бил готов да услужи на своя нов приятел - Кристофър. Защото Кристофър вярвал в магията и чудесата, а въображението е много голяма сила, когато се използва правилно. След тази трансформация тигърът-човекоядец, който се превърнал в Тигър отговорил:
     - Не зная, сякаш току що попадам тук, но питай Пух, той може да знае.
     И тогава станало второ чудо - замъкът, който тигърът пазил се превърнал в малка дървена къщичка. Кристофър влязъл вътре и там видял една плюшена играчка, едно малко мече. Той го взел с думите:
     - Глупаво мое мече, къде беше досега. Търсех те навсякъде. След това го прегърнал и заедно тръгнали към замъка на царя. Там Кристофър върнал мечето и получил ръката на принцесата, но се отказал от своята половина на царството. Той се отказал от царството, защото Хуана-Мари била също като него една мечтателка и живеела в един свят изпълнен с ФАНТАЗИЯ. Те се хванали ръка за ръка и така влезли в приказното царство, което отворило вратите си за тях.
2004-04-18

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)