БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Почва Балканска война за ракията!

Борислав Климентов Пешев (летописец)

Раздел: Подражания/Пародии  Цикъл: Летописщини


(
Иронично-хумористична интерпретация на заглавие от статия в пресата, отнасяща се за стремежа на няколко балкански държави да патентоват марката “Ракия” в ЕС. )

...
След стотиците войни по нашите земи, доживяхме и войната за ракията. Тази не толкова “жива”, колкото “огнена” вода, която съпътствува народа ни от векове.
Така тя като една “Хубава Елена” или ТРОЯнска СЛИВовА ще си кротува в дамаджанки, бъчвички и бидончета, ще отлежава, докато някой от балканските народи успее да я спечели само за себе си. Не й е лесно на горката, “О, Ракийчице, светая мъченичице!!!”.

Ако все пак някой от нашите съседи я открадне от нас, ние можем да патентоваме марката “Ракийчица” и така да финтираме европейската бюрокрация.
Плюс това “Ракийчицата” върви с мезенца и туршийки, та може би всичко трябва да се патентова наведнъж с марката “Мистерията на Българските плодове, (зеленчуци и любимци). Всичко ще върви в комплект с подмарки: ”Ракийчица”, ”Туршийка” и ”Мезенца”, като към всяка закупена бутилка клиентът ще получава абсолютно безплатно туршийката и мезенцата!

Все пак, за да не смущаваме прекалено европейците ще пуснем “Ракийчицата” в бутилчици  - тип “Патрончета”, “Лимонки” “Ампулки” или “Хулиганки”, “Туршийката” в бурканчета - тип ”Бебешко Мюре”, а “Мезенцата” може в тенекийки - тип ”Русенско Заредено или ненарязани в ципи - тип бАЛКански Старец”!

Е, надали някой Европеец ще успее да се наслади истински и изцяло на продукта под мотото “Четиридесет градуса и от фризера”, но издържи ли веднъж на теста -  той ще остане завинаги зависим от него!

...
След години, когато и космосът стане достъпен за обикновения средностатистически Българин и транс-галактическите разходки станат нещо възможно, ще можем да регистрираме марките и в Транс-галактическият съюз ”ТГС”, където мисля ще ги приемат доста добре. Мисля си така, защото познавам много хора, които след употребата на Ракийчица се държат, като че ли са от друга планета!

 


2004-03-06