БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

ЦВЕТЕТО

Административен акаунт (Администрация)

Раздел: Конкурси  Цикъл: Бианка2019 - проза

                 

В едно село се знае всичко- от „а“ до „я“ за всеки. Но, когато някоя нишка води към града, там истината може да се изгуби.

Така беше и с Цвета- мома над Христова възраст.Никой не разбра, защо така се заинати и за женитба не даваше и дума да се обели.Рече и отсече.Не блестеше с красота ,нито с ум, но можеше някое селско момче да си вземе. Майката- доста засукана. Още шареха очите на пламенната жена. Беше дошла отнякъде в селото с Цвета на ръце,та после се задоми.Родиха им се още две дечица. Случи на добър и работлив човек, но рано се поболя.
Майката често прескачаше до града.И един ден нишката се скъса.Бащата на Цвета, се разбра бил известен човек.А момичето- грешка на младостта му. Като разбрал какво се е случило, се оженил набързо и запилял по чужбина из посолствата. Той също се сдобил с деца. Но все някога човек се завръща у дома.И тогава разбрал,че оная палава знойна мургавелка, не го е послушала, а е родила детето. Намерила го. Знаела ,че е отговорен човек. И като започва едно търсене без край…на принципа на скачените съдове.Нуждите не свършвали. И един ден всичко стига до законната съпруга.Жената занемяла. Нещо станало в душата, а тялото започнало да расте- от спортно, се закръглило до болестно състояние. Силна жена…всичко трупала в себе си. Не излизала от къщи, почти не говорела и я смятали за луда. Бащата на Цвета едва смогвал да задоволи прищевките и хитрините на майка и дъщеря. Започнал тъмен бизнес. Променил се. Станал непочтен с приятели и познати. И губел почва под краката си.Усещал недоверието и неуважението на децата си. Лавирал, лъжел, губел пулса на сърцето и душата.
Един ден се събудил и намерил жена си почти труп.
Тя искала да умре, но Бог не я прибирал. Нито дума, нито укор, нито обич имало в нея. В деня преди да се спомине, станало чудо.До леглото имало стръкче цвете. Тя се пресегнала, взела го и с пръста на другата ръка го посочила. Това бил последния жест на счупената й душа. И наказанието за него. Освен това… че Цвета неслучайно не искала мъж в живота си.


2019-12-19