Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Електронен журнал  
  Най-нови (0)
  Последни отзиви (0)
  Първи публикации
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
  Последнo прочетени
Препоръчано   .
Препоръчано
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
.
.
Автори   .
  По азбучен ред
  Нови автори
.
.
Преводи и чужд.език   .
  По раздели
  Преводачи
.
.
Други   .
  Фотоархив (ново)
  Видеоархив (ново)
  Реклама
  Статистика
Оn-line помощ
  info@bukvite.bg

Клуб 'Буквите'
.
.
 
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
Google Analytic
Новини  
04-04 Премиера на Христина Маджарова в Елхово
 

На 4 април, от 16 часа в голямата зала на читалище "Развитие" гр. Ехлово ще се състои премиера на първата книга на Христина Маджарова - "И за любов да пишем е престъпно".
С пожелание за приятни мигове в романтичния свят на младата поетеса, родом от гр. Елхово.

01-04 Премиера на "Кафето предстои" на Татяна Йотова
 

На 1 април 2015 в читалище "Николай Хайтов" /бивше кино Изток/ ще се състои премиера на новата книга на Татяна Йотова - "Кафето предстои".

Книгата е издадена от Творческия фонд на Фондация "Буквите" като награда за първото място на Татяна Йотова в "Жени и вино, вино и жени 2014".
ISBN 978-619-154-133-1

Ако има нещо, с което да се направи паралел на творчеството на поeтесата от Айтос, това е реката: ту пълноводна и дълбока, със смелите си зигзази и неочаквани водовъртежи, блестяща под слънчевите лъчи, но криеща неочаквана дълбочина под привидността на спокойната си повърхност. И това се отнася не само до поезията на Татяна Йотова, а до всички жанрове, до които се е докосвало перото й. На дневен ред е „Кафето предстои”.

Защо точно КАФЕ? И защо ПРЕДСТОИ?
Едва ли е само заради топлината и удоволствието, които кафето носи.
Горчивината му е дискретна – и точно такава е тя и в Татянините стихове. А сладостта? Тя идва от радостното усещане, което носи нейното жизнелюбие. То е и повод за срещи – и ей така, сякаш случайно, между другите, дребните неща, за които говорим, отпивайки, се изплъзват и онези перли на душата, кътани и пазени за приятели, които правят кафето не просто изпито, а споделено. Споделеността е в основата на тази книга – и тъкмо нейната искреност е тази, която завладява.

Всъщност от жанрова гледна точка тук има едно пъстро съжителство както на съвсем изчистени лирически творби, така и на текстове за песни, но това не прави книгата разнородна, защото всичките творби в нея са споени от любовта, копнежите и крехките човешки надежди. „Себе си тръгвай да търсиш! Не стой!” – е не просто едноминутен порив, а изстрадана истина, която зове към нови неизследвани хоризонти и открития. И действително във всяка от включените творби откривателството е налице: душата ликува, откривайки като че ли за първи път и вятъра „безбродник”, и прозореца „животворен”, и целия този „живот несретен, болка, безнадеждност / и някаква човечност загрубяла, / а всъщност толкова копняла нежност…” И всичко това – пречупено през една ярка образност, която внушава, убеждава, грабва.

Затова и рефренът КАФЕТО ПРЕДСТОИ преминава по един съвсем естествен начин в обещанието, че ЖИВОТЪТ ПРЕДСТОИ! Нека пожелаем същото и на поетическите рожби на Татяна Йотова – дълъг живот, пълен с щедрост и споделеност! Защото... защото кафето предстои!

                                                                                                  Светлана Йонкова

15-01 Христина Маджарова е новия Пиар на Фондация "Буквите
 

От 15 януари Христина Маджарова ще изпълнява длъжноста "Връзки с обществеността" на Фондация "Буквите".

01-12 Любка Славова е новия представител на Фондация "Буквите" в Пловдив
 

От 1 декември Фондация "Буквите" има постоянен представител в Пловдив в лицето на Любка Славова.

Други новини