История на моята баба (по истинска история )

Стойка
Тя беше красиво момиче. Кожата и нежна и бяла. Очите и големи и изразителни.Блестяха по онзи странен начин, който хипнотизира. Устните сочни, алени изгреви. Живееше скромно със своите родители. Беше на осемнайсет. Техните решиха да я задомят в селото. Едничката им рожба да е близо до тях. Да имат на старини подкрепата на дъщеря си. Стойка я бяха кръстили. Красивата Стойка и викаха съседите. Избраха момък, който живееше на отсрещната къща. Момчето почти не я познаваше, но много я харесваше. Минеше ли покрай него сякаш сърцето му заиграва в една дълга ръченица. На чешмата я причака и и даде своето цвете. Тя се зарадва и ловко го сложи зад ухото. Тогава това значело, че е неговото момиче. Той се влюбваше силно. С наближаване на сватбата той ставаше нетърпелив. Искаше да го заобича така както той нея. Всички се радваха и казваха, че са родени един за друг.
Стойка мечтаеше за скромна сватба, но си нямаше рокля. Родителите и годеникът и решиха да я изпратят в столицата при близки да си избере рокля. Стойка искаше да е красива в очите на своя избраник, с който вече се харесваха. Пътува дълго с влака. Единствено мислеше за роклята и стискаше хартия с адреса . Слезе от влака и с питане се озова до магазинчето. Малко. Тясно. Отрупано с рокли и друга стока. Загледа се в една кремава рокля, когато в магазина влезе непознат мъж. Тя му хвърли бегъл поглед и после пак се втурачи в роклите. Мъжът беше поне с десет години по-възрастен от нея. Приближи се към нея и я заговори. Усмивката му я плени. Маниерите му бяха изтънчени. Беше кавалер.
Стойка се влюби. В мислите беше забравила за селото си. Сякаш я беше ударил гръм. Не знаеше какво казва и какво, и говорят. Тогава този галантен мъж я покани на вечеря. После му пристана. Остана при него седмица, а сватбата беше след броени дни. Първата вечер, когато разбра какво се случва нейната майка побеля. Побеля за една нощ.
Годеникът и остана с разбито сърце. Тя не се върна повече на село. Остана в града. Имаше своята бяла рокля и съпруг.
Избирайки със сърцето си Стойка получи цялото щастие, което съществува.