Фондация Буквите
Контакти
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница
КНИГИТЕ

Електронни
книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Електронен журнал  
  Най-нови (0)
  Последни отзиви (0)
  Първи публикации
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
  Последнo прочетени
Препоръчано   .
Препоръчано
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
.
.
Автори   .
  По азбучен ред
  Нови автори
.
.
Преводи и чужд.език   .
  По раздели
  Преводачи
.
.
Други   .
  Фотоархив (ново)
  Видеоархив (ново)
  Реклама
  Статистика
Оn-line помощ
  info@bukvite.bg

Клуб 'Буквите'
.
.
 
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
Google Analytic
Ръководство за работа
   
Какво е Буквите
 

На 24 май 2001 година бе открит Сайтът за нова българска литература и култура “Буквите” (http://www.bukvite.bg).
Той бе създаден, за да предостави пространство за публикуване на произведения, както на утвърдени, така и на нови, неизвестни автори.
Сайтът се опита да покрие донякъде нишата, породена от влошената икономическа обстановка в България, която силно ограничава възможностите за издаване на българска литература, особено поезия.
Имайки опит от други литературни сайтове, ние преценихме, че публикациите в Интернет ще дадат възможност на новите автори да достигнат до читателите си, да получат критически оценки, да бъдат забелязани от критици и издатели.
За четири години работа, сайтът доказа правилността на тази теза.
Близо 2300 автора, публикуваха над 50 000 произведения.
Сайтът ежедневно е посещаван от над 1800 посетители, които прочитат средно 15 - 20000 произведения.
Не случайно, често сайтът бива сравняван с една голяма библиотека.
Не само това – сайтът се превърна в място срещи на автори от различни поколения, професионалисти и любители.

Основни пространства/ секции
 
  • Електронен журнал - пространство за свободно публикуване на произведения, даване на отзиви и оценки за тях.Фондация „Буквите” – кратко описание на Фондация „Буквите”. Публикуван е уставът на Фондацията. Информация за провежданите от фондацията конкурси и мероприятия.
  • Авторски център – с помощта на Авторския център можете да публикувате, редактирате и менаджирате своите произведения, да проверявате статистики, да променяте личните си данни.
  • Литературно студио – виртуално пространство, където авторите могат да се получат познание по теория на литературата, професионален анализ на техните произведения, творческа помощ от литературни критици за подобряване на качеството на творчеството.
  • Списание „Буквите - виртуално списание за литературна критика, обзори, събития
  • Издателство „Буквите” – издателски център към издателство „Буквите”. Издаване на малки тиражи. Електронни и хартиени книги.
  • Виртуална книжарница, специализирана за българска литература, която ще позволи запознаване и продажба на тази литература, без пряка конкуренция с преводната литература
  • Съкровищница на българската литература – виртуална библиотека, представяща както станали класически вече български книги и автори, така и книги на съвременни автори, издадени през последните години
Как да се регистрирам в Буквите
 

Регистрация в „Буквите” можете да направите от линка „Регистрирация” в горния десен ъгъл, под бутона „Вход”.

Как да публикувам произведение
 

За да можете да публикувате произведения в Електронния журнал, трябва предварително да сте регистриран. След регистрация, въведете името и паролата, които сте избрали и системата автоматично ще ви прехвърли в Авторския център.
Ако по някаква причина се намирате в друго пространство на сайта, изберете Авторски център от менюто в горния десен ъгъл (до логото).
За да разберете как се работи с Авторския център се запознайте с подробния хелп, който сме разработили. Можете да стигнете до него чрез бутона „ПОМОЩ” под менюто.

Схема на публикуване
 

Кои са основните белези на новата схема?
1. Отделят се в отделно пространство преводните и чуждоезични произведения. Скоро за тях ще бъдат направено различни екрани и схеми на въвеждане, позволяващи групова работа по превод.
2. "Споделено" се изчиства от негативните емоции и си остава място за споделяне и публикуване на творби, в които е важно чуството, а не литературната форма.
3. Публикуваните творби се разделят на две основни пространства - "Литературно ателие" и 'Свободен форум".
В "Литературно ателие" се публикуват произведенията, които имат художествена стойност, а "Свободен форум' е замислено като място, което запазва свободния дух на публикуване в Буквите, позволяващ на толкова много автори да публикуват за първи път свои произведения.
В кой от пространствата да бъде публикувано дадено произведение се определя от Редколегията. За удобство на работата и е създаден един, динамично променящ се, списък от автори, които имат право да публикуват директно в Литературното ателие. Всички останали публикуват в Свободния форум. Модераторите имат за задача да изчетат всички произведения и да определят къде е тяхното място. Нормален вариант е авторите да имат произведения и в двете пространства, взависимост от литературните им качества.

Как да публикувам отзив
 

За подпомагане връзката "Автор - читател" в сайта е дадена възможност да се дават отзиви на произведения.

Как да публикувам отзив - нов отзив за произведение можете да дадете от линка "Добави отзив" под самото произведение. За да давате отзиви, трябва да сте член на клуб "Буквите". Всеки отзив към дадено произведение се изпраща по мейла на автора на произведението.

Как да видя отзивите към дадено произведение - Под произведението има линк "Отзиви" и след него някаква цифра показваща броя отзиви. При натискане на този линк влизате в страницата за преглеждане на отзиви към даденото произведение.

Как да дам отговор на отзив - Под всеки отзив има линк - "Отговори на това мнение", което позволява даване на отговор на този отзив. Системата е направена така, че позволява прегледна дървовидна структура на диалога с отзиви и отговори на отзиви. Всеки изпратен отговор на отзив, се изпараща по мейла на автора на произведението и на автора на отзива, на който е отговорено.
Авторите на произведението имат право да дават отговори на отзиви, дори и да не са членове на клуб "Буквите". Това е направено с цел да се подпомогне диалога - "Автор - читател".

Редакция на отзиви - има възможност за редактиране /с цел поправяне на правописни грешки/ на отзивите, на които сте автор.

Клуб "Буквите"
 

Какви възможности ни дава участието в клуб „Буквите”?

Всеки член на клуб „Буквите” получава правото да използва следните услуги:
• Възможност да дава отзиви на произведения и да ги оценява по рейтинг;
• Възможност да дава мнения и коментари във форума;
• Възможност да участва в чата на сайта;
• Възможност да си разменя лични бележки с останалите членове на клуба;
• Да ползва безплатен е-маил от вида <вашият ник>@bukvite.bg;
• Да ползвате функцията "Последни отзиви за ваши произведения"
• Да ползвате функцията "Любими произведения"
• Да изтегля в общ файл избрани произведения от творчеството на даден автор;
• Да посещава безплатно всички мероприятия на Буквите;
• Да ползва всички останали услуги, които ще се появят в процеса на развитие на сайта, освен в случаите, че не са договорени други условия;


Публикуването и четенето на произведения в сайта ОСТАВА и се надяваме да продължи да бъде СВОБОДНО И БЕЗПЛАТНО.

Как се става член на клуб ”Буквите”?

За да станете член на клуб „Буквите” е необходимо да имате регистрация в сайта за нова българска литература „Буквите”. От Авторското меню избирате Клуб „Буквите”, прочитате предложения договор и ако сте съгласен със предложените каузи, то натискането на бутон „Съгласен”, натискането на който бутон, според клаузите на договора, е равнозначно на неговото подписване.

Членски карти?

Всеки член на клуб „Буквите” получава членска карта с пореден номер, на която са записани неговото име, ник, линк към произведенията. Картата може да се използва за идентификация и безплатен вход на всички събития на „Буквите”, както и на събития провеждани от други организации, с които Фондация „Буквите” има договорки.

Какъв е членският внос за клуб „Буквите”

Членският внос е 2 лв на месец.

Ако внесете членския внос за цялата година, Ви се прави намаление от 2 месеца и общата сума е 20/двадесет/ лева

Начини на плащане

Можете да изберете начин на плащане от "Абонаменти" в Авторския център


Какво променя създаването на клуб „Буквите”?

Променя две основни неща:
На първо място между потребителите на сайта и неговото ръководство се сключва договор, който дефинира правата и отговорностите на всяка от страните. Така ще се избегнат голяма част от досега съществуващите проблеми.
На второ място ще позволи наемане на професионални литератори и редактори, които да работят по литературното развитие на сайта.