БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

84. За прекалено високите токчета и стилистики

За книгите и хората | СТЕФАН КРЪСТЕВ /cefules/

Харесвам високите токчета и дългите стройни крака. Харесвам ги. Естествено е, не съм изключение, а част от скучното правило. Към чудачеството имам малко по-особено отношение. За разлика от повечето хора, които гледат на чудачеството като на нарушение на нормите и благоприличието, аз обикновено високо ценя всяко чудачество и съм изповядвал неведнъж това във всевъзможни писмени форми.
Конкретното съчетание между високи токчета, стройни крака и чудачество обаче ме изпълни с един критикарски присмех, който по принцип ми е чужд.
Видяхме я малко след здрачаване, придвижваше се с невероятни усилия, крепена от кавалера си по калдъръма на стария Созопол. И двамата - млади, на около двадесет и една-две години. Симпатични, без съмнение, а момичето би било блестящо, ако не беше се самонаказало така. Не знам обувките, които беше сложило, дали изобщо бяха за ходене или бяха просто сувенир, някоя от безбройните занаятчийски форми на приложното изкуство, които се предлагат на туристите на всяка крачка в който и да е курорт. Сабо, предната част на дървената подметка беше поне д сет сантиметра, а задната сигурно тридесет. Момичето вървеше на пръсти, при това те не се намираха на стабилна основа. Излишно е да казвам, че дървото се плъзгаше по калдъръма. И честно, нямам представа как се е придвижила по уличката, по която тръгнаха, защото наклонът надолу беше твърде голям.

Високите обувки правят изящните крака още по-изящни, а това е женственост. Последното, което видях в случая, обаче, беше женственост. Недоумявах. Май момичето беше надскочило ръста си. И в опита си да го подчертае, откри качеството си, че не знае как да го направи.

Квартирата ни беше наблизо, а докато се приберем, вече знаех какво ще напиша в тази колонка, макар и все още да нямах представа какво ще видя на следващия ден. Малко преди мястото, където видях момичето, се спрях на сергия със стари книги. Купих си „Юлиан" на Гор Видал, а докато рових, попаднах на нещо нашенско, авторът - твърде млад, а това, което прочетох, си беше аналог на високите токчета на момичето. Никак не ме затрудни смилането на това, което прочетох на крак, но наредените, в повечето случаи напълно ненужни, термини, в опит за изящество , съсипваха впечатлението от онова, което казваше. Личеше си, че младият човек прави опит да впечатли с езика си. Напомни ми за десетки други, а и аз съм се подвеждал да избирам стил, неуместно висок за целите, които съм си поставял.

Високите токчета и високият стил си приличат. И в двата случая подчертават онова, което има. Когато са прекомерно високи - само прекомерно високите претенции, показвайки ги като жалка картинка.

Обожавам стила на Материус Розенкройцер, д-р Тимен Тимев, един от възможно най-високите езикови стандарти в българския език. Познавам и лично този човек, чувал съм и да го питат защо пише толкова сложно. С детинска усмивка иначе строгият мислител отговори, цитирайки Ницше: „Там, където се събират да пият масите, е отровата". Както винаги, и с този афоризъм Ницше може да бъде полезен, ала и вреден. Не ми се спира до купищата сноби и парвенюта в литературата, но прието твърде догматично, без да се дава път и на други съображения, това литературно завещание на големия немски философ е накарало много млади автори да превръщат идеята си в подобие на момичето на твърде високи обувки.

И като споменах за обожанието си към стила на Материус Розенкройцер, не мога да не спомена и обожанието си към стила на един по-признат в България български философ - Исак Паси. Някои от философските му студии се четат с лекотата на приключенски роман. Стилът не заслепява с впечатление за висота, но точно това е стил - висш пилотаж.

Но да се върнем в Созопол. На другия ден отново видях момичето. Изглежда, бяхме комшии. Вразумило се беше след снощното си приключение, сложило си нормални обувки. Твърде измъчено от катастрофалните си опити, обаче, все още се движеше вдървено.

За съжаление, често и последиците от злоупотребата с висотата на езика са такива.


2012-07-23

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)