<

Административен акаунт (Администрация)

Раздел: Конкурси  Цикъл:

 

Към читателите:

 

            Вярвам, че няма по-добър начин да се запознаеш с дадена книга от това да надникнеш в сюжета ѝ. Затова и накратко съм го представила тук. Знам, че животът невинаги е изпълнен с приключения. Аз изживях моето приключение в тази книга, надявам се да го изживеете и вие, докато четете.

 

Кратко резюме на книгата:

 

След като Елир бива мистериозно спасена от вечно заточение в „Подземието на изгубените", нейният единствен шанс за нов живот е да избяга в чудния град Вахара Арта. Непознат архимагьосник ѝ помага. Това, което тя не знае обаче е, че новият ѝ приятел всъщност е главният виновник за унищожаването на гората... И най-известният заклинател в империята.

 

 

СЮЖЕТ на книгата (Бележка: Номерацията съответства с номерацията на главите.)

 

0. Въведение в книгата. Запознаване с алирийските легенди за Вечния (Седмия) огън и Кристала на лунната светлина, както и за Книгата на мокрите. Кратко представяне на расите на Алирия.

1. Елир разказва приказки на децата в Дивата гора. Напоследък в гората е настъпил чувствителен упадък, защото двуродничето изчезва. Това е вълшебна билка, която расте в Дивата гора, и която Царица Линеане обира и превозва в кервани до други алирийски местности; после я използва, за да лекува армиите си. Всъщност, Дивата гора е така съсипана, защото двуродничето прекалено много е намаляло, а то поддържа хармонията. Затова, файрината Елир и приятелката ѝ Астреа (самодива и бъдеща Горска царица), отиват при Царица Линеане, за да поискат от нея помощ.

2. В Замъка на Вечния огън, Линеане е заета. Тя се интересува единствено от две неща, които са се превърнали в нейни мании - да намери легендарния Кристал на лунната светлина, който би ѝ осигурил пълно могъщество, и да се предпази от страшен Демон, за когото е предсказано, че ще ѝ отнеме властта. Запознаваме се бегло също така с образите на архимагьосника Арис и домашния му любимец Лерит (снежнобял орел), вампира - албинос Адемон, вампирката Ехида и танцьорката Жара. Линеане отказва да помогне на Дивата гора.

3. Елир и Астреа се прибират разочаровани у дома. Те не знаят как да съобщят на останалите горски обитатели лошата новина. Срещат своя приятел Баян и тримата заедно решават да организират „акция", за да спасят двуродничето.

4. Астреа и Баян отиват в Слънчевото имение, за да търсят карта, където са описани маршрутите на керваните с двуродничета. Съставят план за акция, според който ще пресрещнат керваните и ще върнат двуродничето обратно в гората.

5. Акцията се състои непосредствено след коронацията на Астреа за Горска царица.

6. Елир и Астреа са заловени от служителите на Линеане. Запознават се с вампирката Ехида, която също е в плен. Трите ще бъдат отведени в ужасяващото Подземие на изгубените, където „всеки сън се превръща в кошмар".

7. Обратно в Замъка на Вечния огън всичко е спокойно. Това е един най - обикновен ден. Спираме се на образа на Арис - архимагьосник, имащ равна власт с тази на Царицата.

8. Арис се пренася в Невидимия свят и сънува дух - пазител, а на врата му - много специален амулет. От този миг нататък, архимагьосникът не може да спре да мисли за това бижу и неговото предназначение.

9. Арис и Адемон, вампирът - албинос, от доста време не са в приятелски отношения. Затова, когато Адемон иска да се похвали на Царица Линеане, че е заловил Елир и Астреа и е спрял „акцията", Арис решава да освободи файрината и самодивата. Но неочаквано открива, че Елир притежава същия амулет като онзи от съня му. Така, първоначалната идея на архимагьосника да отмъсти на Адемон за някаква дреболия, е заменена от желанието му да се доближи повече до амулета.

10. Адемон е съкрушен от бягството на Елир, без да подозира, че всъщност Арис е замесен.

11. Елир се връща в Дивата гора, в град Медиона, но знае, че не може да остане там, защото ще я издирват. Положението е по - тежко, отколкото предполага, защото веднага идват да я търсят войни. Тя решава на другия ден да замине за далечния град Вахара Арта. Астреа и Ехида я подкрепят и пожелават да я придружат. Елир не подозира, че решението ѝ да отиде в Арта, всъщност е донякъде инспирирано от Арис. Архимагьосникът планува пътуването до Вахара Арта, защото там е най - голямата библиотека, където той ще може да изследва амулета на Елир.

12. Елир среща Арис на пристанището Арунай, но без да знае кой е той в действителност. По стечение на обстоятелствата се оказва, че един - единствен кораб заминава за Вахара Арта този ден, и Арис също е на него. Тъй като магьосникът нарочно не се съгласява Елир и приятелките ѝ да се качат на борда, те се качват тайно. За нещастие, Елир е разкрита, за разлика от останалите.

13. Арис иска да се сприятели с файрината, заради амулета ѝ, и затова заедно отиват на разходка в Невидимия свят.

14. В Замъка на Вечния огън, Адемон разбира, че Арис го няма и иска да открие къде е отишъл. Еринбор, приятел на Адемон, го подучва да каже на Царицата, че Елир е Демона, който Нейно Височество преследва.

15. „Клюкарският ден" на Пресиана и Жара (танцьорки в дворцовия балет) е прекъснат от Адемон, който праща Пресиана да проследи Арис. Тя няма как да откаже, защото вампирът знае една нейна малка тайна и заплашва да я издаде. Пресиана е доста опитна в шпионажа. Тя е инита и като такава може да променя външния си вид.

16. Арис и Елир се връщат от Невидимия свят и се разделят. Арис отново отива в Невидимия свят, за да разговаря там със своя приближен Хион, който го уведомява как вървят нещата в Замъка. Арис разбира, че въпреки „гафовете" си, Адемон не е бил наказан от Линеане. Затова, решава да го накаже „собственоръчно" като заповядва да го хванат.

17. Отново в Невидимия свят, Арис среща духа - пазител с особения амулет на врата. Успява да се сдобие с амулета.

18. Адемон избягва, защото хората на Арис искат да го заловят.

19. Появява се Есенната фея. Тя е скарана с Арис и затова го напада, изпращайки драконите си срещу него. За да не навреди на останалия екипаж, Арис, заедно с Елир, напуска кораба.

20. Тъй като Елир и Арис са в земите на Есенната фея се оказва, че те няма да могат да ги напуснат, докато не се срещнат с нея; това е нейното желание.

21. Срещат се с Есенната фея. Елир бива затворена в Есенната градина (област, която се намира между реалния свят и света на сънищата, и е полуилюзорна). Арис успява да „приспи" феята, така че двамата с Елир могат да си тръгнат. Но междувременно, те срещат Астреа, Ехида и Баян. Петимата продължават пеш към Вахара Арта.

22. Арис се среща със старата си учителка Декандра.

23. По пътя към Вахара Арта, петимата се спират и Арис изтъква ред причини поради които не могат всички да отидат във Вахара Арта. Така той и Елир се разделят от останалите.

24. Главата се концентрира върху Пресиана - преследвачката, която върви по петите на Елир и Арис.

25. Елир и Арис пътуват към Вахара Арта. Междувременно, след всичко случило се, те започват да изпитват симпатия един към друг.

26. Двамата пристигат във Вахара Арта. Елир разглежда града. Арис изследва нейния амулет и този на духа - пазител (който все още е у него). Не открива нищо. После се среща отново с Елир и двамата отиват в Невидимия свят. Архимагьосникът решава да върне амулета на духа - пазител. Съществото е много учудено, тъй като Арис няма никаква изгода. Елир не разбира какво точно става - не е запозната с проблема на амулетите. Изненадващо след това, отново във Вахара Арта, Елир и Арис намират легендарния Кристал на лунната светлина, без ни най - малко да са го искали. Арис се замисля дали трябва да каже на Елир кой е.

27. Двамата се спират в едно заведение в края на града, тъй като Арис иска да върне амулета на Елир и да ѝ каже кой е. Ала случайно той разкрива Пресиана, която маскирана все още го следи. Тя пък, неумишлено, го назовава по име и така Елир внезапно научава кой е той. Изпълнена с въпроси, тя избягва, но в края на главата двамата се сдобряват. Откриват, че са преследвани (най-вероятно от Линеане) и трябва да напуснат Вахара Арта.

28. Кратко описание на черните магьосници. Арис и Елир пътуват, вече извън пределите на Вахара Арта.

29. В Замъка на Вечния огън всички угаждат на Царица Линеане.

30. Връщайки се в Дивата гора, Арис и Елир откриват, че тя е унищожена (от Линеане). Това натъжава и двамата. Арис се чувства виновен и решава да си тръгне докато Елир спи.

31. Файрината се събужда. Не открива Арис, но разбира, че той ѝ е оставил Кристала на лунната светлина. Тя решава да го скрие от очите на света, тъй като според нея „подобни големи енергии могат да причинят единствено големи беди" - имено такава една енергия(Вечния огън) е унищожила Дивата гора. Елир заминава за крепостта Дан Делион, понеже научава, че приятелите ѝ са пленени от Линеане и иска да им помогне.

32. В Дан Делион, тя среща скаригериите - танцьорки, които решават да ѝ помогнат и я отвеждат в Замъка на Вечния огън.

33. Жара помага на Елир да мине безопасно по коридорите на Замъка на Вечния огън, като създава свои клонинги, които разгонват хората по пътя на файрината. За жалост, нещата се объркват. Клонингите се срещат помежду си, видени са от царския съветник Еринбор. Той отвежда Жара при Царицата.

34. Елир среща Арис. Той разбира от нея, че приятелите ѝ са пленени. В същото време идва Пресиана и предлага тя да намери начин да освободят горските обитатели. Идеята е приета. Елир трябва да се укрива от Линеане, тъй като Царицата е убедена, че файрината е Демона от предсказанията, който ще я свали от власт, и иска да я залови.

35. Елир и Арис се скарват, тъй като тя му казва, че е скрила Кристала на лунната светлина и не знае къде е. Не след дълго двамата отново се сдобряват. Елир е приспана със сънлив прашец от Адемон и Арис ѝ помага.

36. В стаята на архимагьосника, двамата откриват тайна врата и помещение. Там се натъкват на много необясними неща, но основното е изречението „Силата се намира на две...", което ги навежда на мисълта, че трябва да потърсят Кристала втори път. Арис тръгва сам. В тайната стая също така духът-пазител им намеква, че ако съществува Демон, то това е Линеане; че Царицата е разбрала предсказанията погрешно и никъде не е споменато, че Демон ще свали нея от престола. Освен това, в стаята се разбира, че амулетът, Седмият огън и Кристалът са свързани помежду си и Елир има нещо общо с тях.

37. Жара е при Линеане, за да даде обяснение за клонингите си. Успява да се измъкне и след това започва да умува как да спаси горските обитатели, тъй като те са невинни и все още са в плен.

38. Арис отива да потърси Кристала. Всички имат своите задачи, освен Елир. Тя е съкрушена от факта, че е безполезна. Стои в стаята на Арис. Говори си с Лерит. Накрая заспива. Сънува кошмар, в който гигантска змия се опитва да ѝ вземе Кристала на лунната светлина, въпреки че Елир твърди, че не е у нея. Появяват се приятелите ѝ, които искат да помогнат, но змията ги унищожава. И тъкмо преди влечугото да нападне Елир, Кристалът на лунната светлина се появява и превръща змията в цвете. Елир се събужда и намира Кристала на корема си, където го е видяла и в съня си. Стряска се. Чуди се тогава къде ли е Арис. Скоро той влиза през вратата, но тъкмо преди двамата да се прегърнат, се появява Линеане и ги затваря в Невидимия свят.

39. Елир не осъзнава, че е в Невидимия свят. Случват се доста неща. Линеане приема формата на духа - пазител на Елир и се опитва да я убеди, че е мъртва и да я скара с Арис. След като не успява, се вбесява.

40. Арис също е в Невидимия свят. Линеане се опитва да го привлече на своя страна, но не успява. Използва много лъжи, които са забранени в Невидимия свят и поради това, след срещата с Арис, Царицата не може да се върне обратно в Алирия и остава завинаги затворена в Невидимото.

 

Послание на книгата: „Животът невинаги е изпълнен с приключения. Затова трябва да се възползваме от всеки шанс за живот. От друга страна, и те са малко. Пазете живота, който е шанс за по-добра душа! Любовта ни дава път и криле към живота."


Търсене
Bukvite\Буквите
Препоръчано от книжарница "КНИГИТЕ"
Първата
Конкурси на Фондация "Буквите"