БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА


940. Продажба на електронни книги

Електронните книги (е-книги, както се наложи терминът, а чух вече и термин Х-книги) са все по-налагаща се възможност за български автори да пробият на литературния пазар. Примерите са много и на западния, а вече и на българския пазар.

Правя едно важно уточнение – нещата с електронните книги стоят точно както при хартиените – ако няма добра предварителна работа по книгата – редакция, корекция, дизайн, както и последваща рекламна кампания продажбите ще са около нулата. Добрата новина е, че рекламата на е-книгите се прави много лесно в интернет.
Тук ще разгледаме чисто техническите подробности как се продават (и купуват) е-книги.

Защити на е-книги

Основната разлика между хартиените и е-книгите са, че ако си купиш хартиена книга и я дадеш на приятел да я чете, тя си остава една бройка. Но ако си закупиш незащитена е-книга и я размножиш на приятелите си, то тя може да стане множество бройки за отрицателно време и никой повече да не я купува. Примерите с Читанката (и Замунда) са достатъчно показателни. Затова, книгите се продават задължително със защити!

Защитите биват на две нива:

Съхранение на книгата на сървър и четенето му директно оттам;

Защита не позволяваща модифицирането и копирането на книгата;

Първият метод е подходящ при четене от екран. Книгата се чете чрез флаш четец (който я кара да прилича на хартиена книга) и ограничава копирането на отделни текстове, а и на цялата книга.

Първа подобна книжарница беше http://issuu.com/, след това нашата книжарница – http://e-knigi.eu, а и няколко други тръгнаха по този път. Този тип книги дават много възможности за оформление, но са ограничени за четене само на компютри и таблети с непрекъсната интернет връзка

Книгите, които се четат на е-четците, обикновено първо се изтеглят от Интернет, а после се четат без нужда от непрекъсната връзка. Първи в този бизнес, а и все още водещи, са Амазон, с техният Amazon Kindle. Киндълът е доста евтин четец и е един от най-масово продаващите се в България, но той реално е просто хардуерна приставка към голямата система на Амазон. И тъй като в нея, засега не допускат български книги, тук той се използва под 10% от възможностите му.

Единствените е-книги в България, продавани защитени, са тези в EPUB-формат с DRM защита. DRM означава Digital Right Management и в общи линии е система за управление на правата върху една книга.

Как работи тази система?

Първоначално, с програми за предпечат, създавате незащитена книга в Epub формат. След това тази книга се подава на някоя от книжарниците, чрез които продавате книгите си. Те качват тази книга на така наречения Adobe Content Server, където тя се преобразува в защитен вид. Когато решите да закупите книгата, от книжарницата не купувате пряко нея, а един файл, в който се съдържат вашите данни. За да можете да четете подобни книги, трябва предварително да сте си направили регистрация в сайта на Adobe (Adobe.com). След като закупите книгата, то тя се изтегля на вашето устройство, където програмата прави справка със сървъра дали имате правата да я четете. Така тази книга е ограничена само до вашия акаунт и не можете да я раздавате на своите приятели. Хубавата част е, че един акаунт поддържа до седем устройства, така че можете да четете тази книга едновременно на ПС, четец, таблет, телефон. И най-вече, да не се изчаквате в семейството един друг, ами да я четете едновременно на различни устройства.

Разбира се, както за всеки софтуер, и тук си има програми за разбиване на защитите, но първо – те изискват малко по-висока компетентност и второ – не си струва времето за разбиването на една защита, в сравнение с цената на книгата.

Как се продават е-книги?

Още Амазон разработиха модела с наемането на книги. В техните представи, Amazon.com е една огром­на библиотека, в която вие си наемате книгата за определен срок от време – най-често за 30 дни, като по този начин плащате доста по-ниска цена от общата цена на книгата.

За съжаление, в България, освен че нямаме достъп до тези книги, и самите разработки на е-книжарниците са в начален етап и позволяват само закупуване на книги. Което до голяма степен премахва най-голямото предимство на електронните книги – а именно ниската им цена.

Книжарници за е-книги в България

Книжарниците предлагащи е-книги в България са все още малко като брой, но сравнено с общия брой е-книги на български език – около 1000, на този етап са достатъчни. В нашата книжарница има около 200 книги.

Този бранш започна да се развива през 2007-а, но сериозното развитие дойде след навлизането на трите мобилни оператора.

Те решиха най-сложния въпрос – как да се плащат малки суми за всяка книга. Всички останали методи – плащане със СМС-и, банков превод, Paypal не са толкова удобни поради различни причини.

Най-общо книжарниците могат да се разделят на три типа:

1. Мобилни оператори;

Първа беше книжарницата на Мтел (http://mtel.bg/ebooks), управлявана от Бгкнига.

След нея беше Vivabook (https://vivabooks.vivacom.bg), управлявана от Сиела, и книжарницата на Глобул (Globulebook.bg), управлявана от Digibok4all.

 

2. Големи вериги книжарници;

Първи бяха Хеликон (helicon.bg), а после и Сиела развиха своя книжарница (ciela.com).

 

3. Самостоятелни играчи;

Някои са обвързани с издателства, други с големи сайтове. Най-общо това са нашата Е-книги (http://e-knigi.eu), E-knigi.net, Библио.бг (biblio.bg), РЕП.Бг (rep.bg) и в последно време успешно се развива сайтът за е-четци Е-book.Ltd (http://myebook.bg)
Извън това има множество сайтове, които предлагат е-книги, хостнати в някоя от описаните по-горе книжарници.

 

На какви условия работят е-книжарниците?

С малки различия, повечето книжарници работят на 40% търговска отстъпка. Можете да се договорите пряко с тях, но ако нямате никакъв опит е по-добре да минете през издателство.

Има доста тънкости при оформянето на една е-книга, така че да мине през криптиращите програми (аз примерно вече трета седмица редактирам нашите файлове, така че да се четат на сървърите на всички книжарници). А и издателството, вероятно, би Ви предложило възможности за реклама.


2015-07-12