БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА


939. Формати на електронни книги

Електронните книги имат множество различни формати. За хора, които за първи път се сблъскват с тях, обаче, тези формати може да изглеждат и много объркващо. Затова ще се опитам да направя кратка квалификация.

Големите разлики в оформлението на е-книгите идват от това на какво устройство ще се четат. В България (поради недостатъчното разпространение на електронни четци) потребителите все още четат масово на екрана на компютъра си с всички плюсове и минуси, до които води това. По света, а и по начало, основната идея на е-книгите е да се четат на отделно устройство, наречено електронен четец. То най-често е с размера на книга – формат А5, и с екран, който наподобява страница на книга, и са изписани с електронно мастило (е-инк), който не свети и не уморява очите като стандартните компютърни екрани.

Тези устройства позволяват нагласяване на шрифта на различна големина, така че да е най-удобно на четящия. Това определя двата основни вида формати за е-книги:

Такива, които изглеждат като истински книги (или постранично форматирани)

Такива, които изглеждат като насипен текст (или параграфно форматирани)

Първият вид е предназначен за четене на компютър или на устройство с голям екран, които позволяват да се изобрази цяла страница от книга.

Предимствата са огромни – форматът дава много възможности за влагане на изображения таблици, сложни оформления – изобщо всичко, което сте свикнали да виждате в една нормална хартиена книга. Основният недостатък е, че се изисква компютър или таблет, за да може да се чете нормално, без постоянно местене на текста ляво, дясно и горе, долу.

 

Най-общо имаме два познати формата.

Първият е до болка познатият на всички PDF, който е разработен през 1995г. от Adobe точно с тази цел – лесен пренос на документи от компютър на компютър, като на всички компютри той да изглежда еднакво. Сега това изглежда нормално, но за времето си беше направо революционно решение. Но PDF-и Ви се налага да четете по цял ден и знаете предимствата и недостатъците им. Форматът е невероятно успешен, когато става дума за компютри. Първите опити за е-книги (включително и нашите) бяха с PDF, но се оказа че електронните четци са с различен размер и е направо невъзможно да се направят множество PDF файлове за големината на всеки екран. Всъщност, форматът позволява промяна на големината на шрифта, но това не води до преподреждане (overflow) на редовете и те остават накъсани при различна големина от начално зададената им. Adobe усилено работят за нов формат на PDF, в който ще бъде отстранен този проблем, така наречения PDF mobile, но това все още е в разработка.

Друг вариант за е-книги са появилите се през последните години флаш четци. При тях има пълно наподобяване на външния вид на книга – с типичното оформление, с новите възможности за влагане на черно-бели и цветни изображения (от типа jpg, png, gif и др.), прелистване на страници (анимация, благодарение на която е-книгите изглеждат като истински) и с много други възможности. Това, като цяло, е и виждането на Фондация „Буквите“ за бъдещето на книгите.

Подобни книги можете да видите на нашия сайт E-knigi.eu.

Основното предимство на подобен тип книги е, че не се променят навиците на четене. Няма местене на текста нагоре – надолу, което обърква голяма част от потребителите, а има само познатото на всички прелистване на страниците. Текстът е нормално оформен, така че да се поема без нужда от преместване на главата. Външният вид на книгите, възможностите за вграждане на изображения, таблици, индекси, съдържания и всякакви сложни оформления са като на нормалните книги. Засега този формат е трудно приложим извън компютрите, но новите разработки на Епъл (iPad), както и все по-големите и мощни телефони го определят като основен формат на бъдещето.

 

Защо във всички тези формати не включвам най-популярния и използван от всички Уърдовски формат?

По начало, когато говорим за книга, имаме предвид оформено изделие, което има съдържание, позволяващо лесно стигане до отделните глави, възможности за търсене, индексиране, отбелязване на интересни места (bookmark) и прочие.
Уърдовският формат (невероятен за писане на текстове) има два основни недостатъка:

Чисто технически – не е гарантирано, че файлът ще изглежда еднакво на различните компютри. Въпреки, че при използване на стандартни шрифтове това може да се избегне;

Неудобен за четене – от една страна, често текстът е с големината на цял екран, което води до нужда от преместване на главата при четене, а от друга страна, за да се премине на следваща страница, се налага екранът да се премести надолу. Точно това непрекъснато изливане на текста тормози хората и затова, повечето обясняват – мен ми е уморително да чета от екран, без да си дават сметка, че проблемът не е само в компютъра, а и в оформлението на текста.

 

Формати за електронни четци

Всички описани по-горе формати, засега все още са приложими на персонални компютри. Създаването на електронните четци като хардуер, доведе до нуждата от нови формати за електронни книги.

Въпреки, че имаше много опити, първият стандартизиран формат е MOBI на Амазон. Този формат е специално разработен за техния четец – Amazon Kindle.

Но, тъй като той е затворен, фирмен формат, за да могат да се изработват е-книги не само от Амазон, International Digital Publishing Forum разработи формата EPUB. Той е отворен формат, за разлика от MOBI и затова се използва масово по всички устройства.
Характерното и за MOBI, и за EPUB е, че при тях форматирането е на параграф – можете да нагласите размер на шрифта, подравняване, болдиране и прочие. Но няма оформление на цяла страница. Това е така, защото една книга на различни устройства изглежда по различен начин. На стандартните е-четци тя е с една височина и големина на страница, а на GSM-ите на които четем всички масово – на друга. Оформлението на страницата зависи силно и от избраната големина на шрифта. Хубавото в случая е, че при промяна на големината на шрифта, текстът не се накъсва, а параграфите плавно преливат по редовете.

Недостатъците на тези формати засягат изобразяването на сложно оформени текстове. Те, все още, са по-подходящи за стандартните книги само с текст и много малко картинки. Има проблеми с бележките под линия – различните програми за четене ги изобразяват различно.

Но основните проблеми са най-вече с картините, текстове под тях, таблиците, вмъкнатите карета и др. Например едно списание е почти невъзможно все още да бъде конвертирано в Epub формат.

Друг един основен недостатък е, че за разлика от горе описаните формати, тези са прости текстови файлове и лесно биха могли да се отворят, променят, копират на други компютри.

Затова, когато се продават комерсиални книги, тези формати се заключват с така наречения DRM (Digital Right Management), който ограничава конвертирането и копирането на файловете.

 


2015-07-12