Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Електронен журнал  
  Най-нови (0)
  Последни отзиви (0)
  Първи публикации
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
  Последнo прочетени
Препоръчано   .
Препоръчано
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
.
.
Автори   .
  По азбучен ред
  Нови автори
.
.
Преводи и чужд.език   .
  По раздели
  Преводачи
.
.
Други   .
  Фотоархив (ново)
  Видеоархив (ново)
  Реклама
  Статистика
Оn-line помощ
  info@bukvite.bg

Клуб 'Буквите'
.
.
 
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
Google Analytic
 
Пътят на книгата  
924. Как да не откраднат ръкописа ни в издателството

Най-простият отговор е: „Просто не го изпращайте!“.

Подробният е доста по-сложен. Според Закона за авторското право и сродните им права, авторството върху текста възниква в момента на създаване на произведението.

Т.е. за да е Ваше произведението, не трябва да ходите да го регистрирате никъде, в никакво учреждение. Това обаче има една уловка – все пак ако си държите това произведение в чекмеджето и не го показвате никъде, не можете да докажете първенство, ако някой напише нещо подобно. Затова се приема, че авторството на произведението възниква при първото му публикуване, дори ако това е прочитане пред няколко пълнолетни граждани.

Доказването на авторство върху произведението е добре разработен процес. Най-добрият вариант е публикуване в книга или в медиите (желателно печатни), но и извън това има множество варианти, най-популярните от които са заверка при нотариус или самоизпращане по пощата.

 

Всъщност по-интересният въпрос е какво значи „Да ми откраднат“?

Ако се притеснявате, че издателството ще издаде Вашия ръкопис, без да сключи договор с Вас и да Ви изплати нужното възнаграждение, това е напълно излишно. В момента всяко издателство е затрупано с ръкописи за издаване и е трудно да избере кои точно да отпечата, та камо ли да тръгне да издава книги с неуредено авторство.

Още повече, че в сегашното състояние на пазара, активността на автора и неговият диалог с читателите е важен за продажбите. Чисто юридически, проблемът е решен в Закона за авторски права и сродните им права. Авторът, чието произведение е откраднато, завежда Граждански иск и вероятността да спечели делото е 99%, ако може да докаже авторството си по някой от гореописаните начини. Затова такива кражби отдавна не се извършват. Тези неща се правеха в началото на книгоиздаването през 90-те години. Сега практически няма смисъл да се прави това, още повече че много автори дават мило и драго да бъдат отпечатани дори и без хонорар.

Друг е казусът, ако някое издателство отпечата книга на автор, който е включил части от чужди произведения в предложената за печат книга. Понякога, ако това са известни текстове, издателите могат да го установят, но в повечето случаи става въпрос за текстове, взети от интернет, върху които не може да има постоянен мониторинг.

Затова при издаването на книги изрично се включва текст от типа:

„АВТОРЪТ гарантира, че притежава авторските права върху произведенията“.

  2015-07-11
 

 

Сподели във Facebook
Предишнa колонка     Следваща колонка
Какво да правя с първия си роман? – Станете известен! ISBN – митове и действителност
 
Коментари
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".