Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Електронен журнал  
  Най-нови (0)
  Последни отзиви (0)
  Първи публикации
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
  Последнo прочетени
Препоръчано   .
Препоръчано
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
.
.
Автори   .
  По азбучен ред
  Нови автори
.
.
Преводи и чужд.език   .
  По раздели
  Преводачи
.
.
Други   .
  Фотоархив (ново)
  Видеоархив (ново)
  Реклама
  Статистика
Оn-line помощ
  info@bukvite.bg

Клуб 'Буквите'
.
.
 
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
Google Analytic
 
Пътят на книгата  
918. Как да издадем книга

„Накъде върви светът. Младите не слушат старите и всеки иска да напише книга.”
Най-старият запазен египетски надпис

Над десет години имаме успешна издателска дейност. Всеки ден ми се налага да отговарям на множество въпроси, свързани с изработването, разпространението и рекламата на книги – най-общо, да описвам пътя на една книга. Това ме мотивира да систематизирам въпросите Ви и да се опитам да им дам отговори в рамките на тази книга.

Интернет създаде много възможности за комуникация. Литературните сайтове, форуми, блогове и останалите начини за споделяне дадоха възможност за развитие на латентните способности за писане у всеки желаещ. Повечето автори бързо натрупаха обем произведения и пожелаха да ги видят отпечатани на хартия.

Развитието на съвременните технологии, масовостта на персоналните компютри, въвеждането на големите дигитални принтери направиха отпечатването на книга един сравнително лесен и относително евтин процес.

Искам още в началото да внеса едно уточнение – между отпечатване и издаване на книга има много голяма разлика. Повечето хора си представят процеса по следния начин – „Имам тук едни произведения (най-често стихотворения, към 80-100), подредени по дати на писане – то там редактор... хубаво е да има, ако можете да уредите някое голямо име – плащам си, но да не ми пипа и буква от произведенията. Е, добре де... пооправете там запетайките, че не ги научих тия неща”.

Това не е книга. Това е обикновен книжен архив. Особено ако се подлъжете по линията – „Той тука един приятел ще ми направи предпечата и ще потърсим някоя евтина печатница”.

За такива книги се е наложил терминът „Самиздат”. Много рядко подобни начинания имат успех извън ограничената приятелско-роднинска среда. И точно техните автори са основни поддръжници на тезата – „български книги не се купуват”.

Книгата е търговски продукт. Това схващане беше разрушавано през годините на социализма. Реализацията на книгата, както и полагащите се хонорари, не бяха на базата на пазарните закони. Това доведе до силно изкривяване на понятията и постоянното очакване на дотации от страна на държавата и/или неправителствени организации. Тепърва, малко по малко, най-вече под въздействието на неумолимите закони на търсенето и предлагането, този начин на мислене бавно се променя.

 

Издаването на една книга е сложен процес, включващ отговори на въпросите:

1. Какво искам да кажа с тази книга на читателите?

2. С кои произведения мога да направя това?

3. Към кои читатели е насочена тази книга?

4. Как да стигне тя до тях?

Отговорите на тези въпроси са дело на общата работа между автор и издател. Издателите обикновено са по-опитни, познават пазара и могат да преценят какви са шансовете на една книга – затова е полезно един автор, особено начинаещ, да се вслушва в тях. От друга страна, авторът е създател на продукта, който ще се продава и именно неговият талант ще осигури продаваемостта на книгата.
 

Как все пак да издадем книга?

Известна шотландска рецепта за печен заек започва така: „Първо уловете един заек...”.

Първо подгответе произведенията си. Наберете ги в WORD, форматирайте ги, за да са удобни за четене, изчистете, доколкото Ви е възможно, правописните и граматически грешки.

Постарайте се да си отговорите на горните въпроси и се подгответе за среща с първия си читател – ИЗДАТЕЛЯ.

 

  2015-07-11
 

 

Сподели във Facebook
Предишнa колонка     Следваща колонка
Чудото да пишеш за чудеса Типове издавани книги от български автори
 
Коментари
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".