БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА


861. Как да четем електронни книги?

Digital Right Management (DRM) – какво е това?

Всички електронни книги, които се продават официално, са с така наречената DRM защита. Причината е прекалено прозаична – електронните книги са обикновени текстови файлове и без защита се крадат лесно и се копират свободно.

Затова преди продажба всички книги се кодират в Adobe Content Server, откъдето след закупуване получавате книга, която може да четете само Вие.

За целта трябва първо да си направите акаунт в Adobe.com. Безплатно е, не се изискват никакви лични данни, още по-малко номера на кредитни карти.

Защитата позволява да четете книгата на до 7 (седем) устройства едновременно. Т.е няма нужда да се изчаквате в семейството кой да чете книгата. Може да се чете буквално на всичко – на компютър, на четец, на таблет, на телефон, на по-новите телевизори.

 

С какви програми да четем е-книги?

 

1. На компютър

За Пс-та има множество програми, но със сигурност най-добре (и сигурно за всякакви защити) книгите се четат с програмата на Адобе – Adobe Digital Management. Програмата може да бъде изтеглена оттук - http://www.adobe.com/bg/products/digital-editions/download.html

След като изтеглите програмата, трябва задължително да я оторизирате с името и паролата от Адобе. В противен случай закупените книги е възможно да не се четат и със сигурност няма да се четат на други устройства. Изобщо акаунта Ви в сайта на Adobe е много важен и трябва да си оторизирате всички устройства с него.

 

2. За четец/таблет на Android

За Андроид има няколко програми. Програмата, която чете качествено защитени с DRM книги е Aldiko Book Reader. Можете да я изтеглите оттук - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aldiko.android

 

 

 

Ако смятате, че „надали има човек в България, който плаща за книги“ и целият архив на „Читанката“ е на харда ви, то тогава Ви препоръчвам FBReader – много бърз и удобен за работа четец, с множество опции. Можете да го изтеглите оттук - https://play.google.com/store/apps/details?id=org.geometerplus.zlibrary.ui.android

Има и версия за Пс, но не е толкова добра. Програмата не поддържа DRM защита и с нея не можете да четете закупени книги.

 

Как се закупуват е-книги?

Електронни книги можете да закупите от множество сайтове в България. Ние, освен нашия сайт e-knigi.eu, работим и с Helikon.bg, Biblio.bg, Globulbooks.bg, mtel.bg/ebook и няколко други, които са техни сателити.

Когато изберете книгата, която Ви е харесала и преминете през процедурата на закупуване, то на компютъра Ви се изтегля един файл с името „URLLink.acsm“. Това е файл, в който е посочен пътят до сървъра на който се намира книгата, както и вашите лични данни. След като клинете на него, се изтегля самата е-книга с разширение .epub. Ако не се отвори автоматично с програмата Ви за четене на е-книги, то можете да я намерите в директория My Digital Editions на My Documents.

Преди да извършите всичко това, задължително трябва да сте инсталирали софтуера за четене на е-книги и да сте го оторизирали (въвели името и паролата си за връзка с Adobe.com).

 


2013-01-08