Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Електронен журнал  
  Най-нови (0)
  Последни отзиви (0)
  Първи публикации
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
  Последнo прочетени
Препоръчано   .
Препоръчано
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
.
.
Автори   .
  По азбучен ред
  Нови автори
.
.
Преводи и чужд.език   .
  По раздели
  Преводачи
.
.
Други   .
  Фотоархив (ново)
  Видеоархив (ново)
  Реклама
  Статистика
Оn-line помощ
  info@bukvite.bg

Клуб 'Буквите'
.
.
 
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
Google Analytic
 
Електронни книги  
861. Как да четем електронни книги?

Digital Right Management (DRM) – какво е това?

Всички електронни книги, които се продават официално, са с така наречената DRM защита. Причината е прекалено прозаична – електронните книги са обикновени текстови файлове и без защита се крадат лесно и се копират свободно.

Затова преди продажба всички книги се кодират в Adobe Content Server, откъдето след закупуване получавате книга, която може да четете само Вие.

За целта трябва първо да си направите акаунт в Adobe.com. Безплатно е, не се изискват никакви лични данни, още по-малко номера на кредитни карти.

Защитата позволява да четете книгата на до 7 (седем) устройства едновременно. Т.е няма нужда да се изчаквате в семейството кой да чете книгата. Може да се чете буквално на всичко – на компютър, на четец, на таблет, на телефон, на по-новите телевизори.

 

С какви програми да четем е-книги?

 

1. На компютър

За Пс-та има множество програми, но със сигурност най-добре (и сигурно за всякакви защити) книгите се четат с програмата на Адобе – Adobe Digital Management. Програмата може да бъде изтеглена оттук - http://www.adobe.com/bg/products/digital-editions/download.html

След като изтеглите програмата, трябва задължително да я оторизирате с името и паролата от Адобе. В противен случай закупените книги е възможно да не се четат и със сигурност няма да се четат на други устройства. Изобщо акаунта Ви в сайта на Adobe е много важен и трябва да си оторизирате всички устройства с него.

 

2. За четец/таблет на Android

За Андроид има няколко програми. Програмата, която чете качествено защитени с DRM книги е Aldiko Book Reader. Можете да я изтеглите оттук - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aldiko.android

 

 

 

Ако смятате, че „надали има човек в България, който плаща за книги“ и целият архив на „Читанката“ е на харда ви, то тогава Ви препоръчвам FBReader – много бърз и удобен за работа четец, с множество опции. Можете да го изтеглите оттук - https://play.google.com/store/apps/details?id=org.geometerplus.zlibrary.ui.android

Има и версия за Пс, но не е толкова добра. Програмата не поддържа DRM защита и с нея не можете да четете закупени книги.

 

Как се закупуват е-книги?

Електронни книги можете да закупите от множество сайтове в България. Ние, освен нашия сайт e-knigi.eu, работим и с Helikon.bg, Biblio.bg, Globulbooks.bg, mtel.bg/ebook и няколко други, които са техни сателити.

Когато изберете книгата, която Ви е харесала и преминете през процедурата на закупуване, то на компютъра Ви се изтегля един файл с името „URLLink.acsm“. Това е файл, в който е посочен пътят до сървъра на който се намира книгата, както и вашите лични данни. След като клинете на него, се изтегля самата е-книга с разширение .epub. Ако не се отвори автоматично с програмата Ви за четене на е-книги, то можете да я намерите в директория My Digital Editions на My Documents.

Преди да извършите всичко това, задължително трябва да сте инсталирали софтуера за четене на е-книги и да сте го оторизирали (въвели името и паролата си за връзка с Adobe.com).

 

  2013-01-08
 

 

Сподели във Facebook
Предишнa колонка     Следваща колонка
Създай си това, което ти липсва За „третокласните” жанрове
 
Коментари
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".