БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

774. Една много ефикасна хватка за вдъхновение

За книгите и хората | СТЕФАН КРЪСТЕВ /cefules/

Сега ще ви кажа една хватка за вдъхновение със стопроцентов ефект. Изключително лесна е за изпълнение, не изисква средства, нито скъпи материали. Няма и вредни последици и не крие рискове - най-широко разпространеният допинг в литературата, а и в изкуството изобщо.

Длъжен съм да предупредя, че не е оригинална. Същата се предлагала сред първите уроци по бяла магия. Абсолютно сериозен съм.

Още преди да съм попадал на онзи материал, съм я използвал. Така че не съм я научил оттам, но като прочетох за нея, разбрах, че не съм единственият, който я знае и най-вероятно е широко разпространена, но и премълчавана - поради причини, над които дълго можем да разсъждаваме. И който има вдъхновение за това, нека го направи.

За разлика от колегата, който съм чел да пише за нея, не я приемам като урок по магия – ни бяла, ни черна, ни резедава или розова.

Не е изобщо правене на магия, освен ако не погледнем на изкуството като магия.

И така: първо си купете тетрадка, ако нямате свободна. За предпочитане е наистина да е нова и до този момент да не е писано нищо на нея. За предпочитане е, понеже, ако този ритуал предизвика интерес у вас, най-вероятно причината за това е, че имате нужда от промяна, от някакво начало. Никакъв друг смисъл няма това тетрадката да е нова.

По-важно е да има достатъчно бели листове.

Сложете я до леглото си. Колкото може по-близо и на място, което за вас е свързано с позитивни лични настроения. Например шкафчето или раклата, столчето или каквото и да е там, на което държите книгата, която четете преди заспиване, или която не ви оставя някои нощи да заспите.

Нека до тетрадката да има поне пет-шест химикала, иначе е много вероятно някой да ви свърши или да ви откаже точно когато има най-много за писане, а реакцията ви в такива моменти, ако бъде заснета, с положителност няма да се получи клип, който с удоволствие бихте качили във фейсбук.

Като отворите очи, записвайте си какво сте сънували. Дори да не ви идват думите. Не се мъчете да е разбираемо. Трудно се пише сън. Наредете просто няколко думи, които да ви напомнят какво сте сънували. Дневникът не е за никой друг, само за вас. Ако е кошмарен, свързан с отвращаващи ви еротични сцени и изобщо неща, които не биха ви минали през ума, направете си някой код. Букви, които само за вас да означават нещо и никой друг да не ги разбира. Не е чак толкова трудно. Но не пропускайте да отбележите и тези елементи. Не се стремете дневникът да е воден художествено. Напротив: избягвайте го - нямате време да осмисляте съня си, при опит да го направите ще забравите същественото или съвсем ще го замажете.

Не си ли спомняте съня, напишете: „Не сънувах нищо!” и датата. Ако все още сте под влияние на съня, дори да не помните самия сън, напишете как се чувствате. Датата – непременно.

До месец резултатите са гарантирани. Ще имате идеи, за каквито не сте предполагали, че могат да ви осенят, или най-малко дотолкова да ви впечатлят, че да ви накарат да пишете за тях.

Тези идеи няма да имат нищо общо с каквото и да е от сънищата ви. Вероятно ще са си идеи от самото ви ежедневие. Ритуалът само ще ви е настроил за различен подход към възприемане на преживяването.

Иначе от самите сънища е малко вероятно да излезе творба. От сънища трудно се пише. И най-много да направите така, че да спрете да сънувате. На мен ми се е случвало. Писал съм го, така се излекувах от кошмарите, които ми се присънваха на млади години. „Излекувах” не е най-подходящата дума, понеже ме е яд.

Но както писах вече, сънят в случая не е материалът на вдъхновението, а инструментът, с който ще се настроите да откривате материал за вдъхновение в бодро състояние.

И още нещо, което трябва да подчертая. Това не е хватка за писане, а хватка за вдъхновение.

Писането вече е далеч по-сложно. И няма смисъл да повтарям нещо, което би трябвало всички да знаем: за него трябва да първо място много четене, после - яка гърбина. Останалото си идва само, ако... е рекъл Господ.


2013-04-08

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)