БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

1065. Видове книги според цветността

Когато гръм удари... | Иван Богданов

Повечето автори нямат реална представа как се отпечатват книгите и си мислят, че всичко е като на малкото им принтерче вкъщи. Оттам идват много заблуди за това какво може да се сложи в тялото на една книга.

Има огромна разлика в стойността на цветния и черно-белия печат. Причината е, че за да се получи цветен печат, най-общо книгата минава 4 пъти през печатната машина (или поне през отделните валяци), като всеки път отпечатва само един от цветовете, за да се получи накрая цветен образ. Цветовете са известните CMYK (Cian, Magenta, Yellow, blacK).

Всяко цветно петънце на една страница – било колонцифра, било заглавие било само една точка прави печата цветен. Стойността също. „Ама то е много малко“ не е оправдание, няма как да се промени процеса на печат. Дори при все по-навлизащите дигитални машини, тази разлика в стойността се запазва. Освен това, цветния печат изисква специална, хромирана, по-дебела и съответно - по-скъпа хартия.

Важно: Ако нищо в книгата Ви не изисква използването на цветен печат, а искате да си сложите цветни заглавия, цветенца и меченца – по-добре си го спестете. От това книгата няма да стане по-продаваема, но определено ще стане по-скъпа.

Ако се налага да има цветни графики, снимки или нещо от този род, има възможност за така наречените „вложки‘. Най-общо това са определен брой страници – 2,4,8,16, които се отпечатват цветно и се влагат между страниците на книгата.

Другото важно нещо: Цветният печат е скъп при малък тираж. Това е така, защото има много повече подготвителни и допълнителни процеси от обикновения черно-бял. Няма как да си отпечатате петдесетина цветни книжки на дигитална машина и да сте конкурентни с останалите на пазара.

Повечето цветни книги са детски, печатат се в Китай и се печатат в тираж – най-малко един контейнер. И мен мечтата ми е да мога да издавам детски книжки в малък тираж, но при съвременните технологии все още няма как да стане.

 

Извън това други важни неща:

1. Картинките от Интернет не стават за печат. Освен, че вероятно не сте закупили авторските права и нямате право да ги използвате, повечето от тях нямат нужното качество да се отпечатат добре. Докато за екран се изискват 72 точки на инч (dpi), то за печат се изисква минимум двойно, а най-добре да са 300 dpi. За да Ви ориентирам – ако картинката е под 1 мегабайт, вероятно ще се отпечата назъбена.

2. В стихосбирките е хубаво да се използват графики. Самата структура на поезията е лека и подхожда на финия рисунък на графиките. Тежки снимки пречат, а цветни картини (вътре в тялото) размиват образа… Трябва да се остави на читателя сам да си представя усещанията, а не да му се натрапват от наложена картина. Всъщност – извън заглавията на разделите, употребата на картини е излишна.

3. Децата обичат да рисуват, запълват и изобщо се чувстват като съавтори в книгите. Затова детски книжки, в които има картинки за запълване, места за дописване и други подобни, изискващи участието на децата са по-търсени.

 


0000-00-00

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)