БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

1063. Психологически цени на книгите

Когато гръм удари... | Иван Богданов

Последният месец на няколко пъти ми се наложи да обяснявам как се формира цена на книга и какви психологически прагове има.

Формирането на цената на една книга е просто – себестойност + търговска отстъпка+реклама+данъци.

Повече по темата можете да прочетете в колонката „Цената на книгата“.

Би било идеално, ако можехме да си поставим произволна цена.

За съжаление, хората мислят ирационално и има специфични психологически планове.

Когато започвах този бизнес ми обясниха, че цената на един вестник, независимо от себестойността му, не може да бъде по-висока от цената на един хляб. И ако се огледате, вестниците не минават 2 лв.

При книгите е нещо подобно. Ако сте вече достатъчно известен и популярен и хората се избиват да си купуват вашата книга по премиерите, тогава цената ви е най-малкия проблем.

Но в повечето случаи това не е така и пазарът е силно ценовозависим. Най-добрите показатели за това е чаканията за редовните намаления на различните издателства.

Накратко – за една стихосбирка трудно могат да се вземат повече от 10 лв.

За един роман диапазонът е 12-15 лв. От друга страна, особено за прозата е хубаво цената да не е под 10 лв., защото такива книги се купуват масово за подарък и звучи някак несериозно да подариш нещо „толкова евтино“.

Това, обаче, от друга страна ограничава обема на книгите, които да издавате.

За стихосбирка препоръчваме 80-100 страници. По-малко прави книгата трудно лепима и сложна за докарване до продаваем вид. Над 100 страници поезия е трудна за възприемане. Издавали сме книги с поезия по 200-250 страници, но това има някакъв смисъл само за Събрани съчинения. Дори и да сте написали толкова стихотворения и да не можете да се разделите с нито едно от тях, все пак се замислете, че при четене на поезия хората се уморяват, това не е романче, а наситена със силни емоции книга. Стихосбирка с такава дебелина успешно се продава на цена 8-10 лв., която се приема от купувачите, а и остава достатъчно и за автора, и за покриване на разходите по разпространение.

При романите, изобщо при книгите с проза, но разкази се продават по-трудно, долната граница е 128 страници. Всички страници, за които говорим са страници от книга при формат 20х13 см – т.е. една нормална книга.

Горните граници са някъде 200-250 максимум, но при 250 при по-малък тираж рискувате да продавате на себестойност.

Ако не можете да се ограничавате при писането, то после се заемете сериозно с редактирането за вкарване на книгата в нужния обем.

Ако сърце не ви дава да премахнете дори една дума, то се обърнете към външен редактор, който ще гледа текста по-безпристрастно, тъй като няма да има тази емоционална връзка с него.

 

Разбира се, можете спокойно да напишете книга в произволен обем. В България се внесоха нови машини за издаване на книги, не е проблем да се издаде в едно тяло дори и 1800 страници. Какво ще правите с тази тухла е тема на съвсем отделен разговор.


2017-10-23

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)