БУКВИТЕ - САЙТЪТ ЗА НОВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

1052. Оценката на времето – последната граница

За книгите и хората | СТЕФАН КРЪСТЕВ /cefules/

Оценката на времето – последната граница. Това са пътешествията на едно вдъхновение в търсене на нови души, нови сърца, с които да сподели себе си. Смелото му търсене на сроден разум там, където още не го е открил…

 

Ако ви се стори, че в горните редове има алюзия с един грандиозен художествен свят, разбира се, че не сгрешихте, разбира се, че става дума за „Стар Трек”. Късно ми е тепърва да ставам треки, т. е. върл фен на „Стар Трек”, но откакто заболяването ми ме затвори в килията на здравословните ми съображения, запълних някои пропуски за душата, които в бързането си бях направил. Сред тях - да се насладя по-пълноценно на едно от най-красивите постижения, завладяло масовата култура.

 

Но нека спомена още веднъж един широко известен факт, защото и един да го научи от тази колонка, написването й няма да е никак напразно, защото това най-вероятно ще се отрази от благоприятно, по-благоприятно оттук-насетне на живота му.

 

Какъв е стартът на „Ентърпрайз”? Въпреки че в голямото начинание участват големи и изявяващи се таланти, вече класици в световната фантастика като Теодор Стърджън, Джеймс Блиш, първият – „оригиналният сериал”, е забит в много, много неудобно телевизионно време. Малкият му рейтинг върви настойчиво надолу. И случващото се дотук с филма е пример, че пазарните условия съвсем не са гаранция за честна конкуренция в бизнеса с култура. Геният на авторите не го спасява от провала. Спасява го малобройна, но буйна група фенове, които се обединяват и пишат постоянни петиции до телевизията да не се спира „Стар Трек”. В същото време – убеден съм – телевизията е бълвала бози, които са приковавали десетки милиони пред екраните, а някой от самоотвержените безименни бойци (феновете) е изгубил здравето си, в последствие и живота си, за да продължи пътешествието на „Ентърпрайз” и неговата мисия да открива нов живот и нови цивилизации.

 

В крайна сметка сериалът е свален преждевременно от екран. „Ентърпрайз” изглежда разбит в непозната планета, в неравна борба срещу по-могъщ разум.

 

Изводите:

Първи. Геният не е достатъчен.

Втори. Малкото, за огромното ти начинание, фенове, могат да те спасят до време, но не и да те отведат до край. Ти им дължиш да ги отведеш до край, не те теб.

Трети. Пазарът не е жури. Не очаквай от него справедлива оценка, а се бори, доколкото си способен за него.

Четвърто. Сигурно нищо не е останало от бозите, които са изместили „Стар Трек” в лошо телевизионно време. Това, че някой чрез халтурата си е ял и пил, съвсем не означава, че създава изкуство, а за изкуството, въпреки временните неуспехи, бъдещето оставя шанс.

 

Идва 1979-а и „Стар Трек” излиза с пълнометражен филм, при това в авторовия колектив като консултант съсценарист е самият Азимов. Получава се нещо красиво, философско, вдъхновяващо към мечти. И има успех.

 

Но оттук-нататък започва по-трудното. Вече конкуренцията е истинска. Светът е завладян от друг, небивал пред широката публика космически свят. Разбира се, „Междузвездни войни”. Замразена е работата по нов сериал на „Стар Трек”…

 

Гарантирам ти, ако се занимаваш сериозно с изкуство, същото, в по-малък мащаб, ако не ти си е случило, ще ти се случи. Когато с големи усилия превъзмогнеш ограниченията на посредствеността, интересите ти ще се сблъскат ВРЕМЕННО с нещо друго талантливо. Това няма да те убие, а ще те направи по-силен.

 

На малкия екран започва излъчването на „Следващо поколение”, „Дълбок космос 9”, „Вояджър”; на голям филмите са вече повече от „Междузвездни войни”, а бюджетите им също са колосални, като „Бунтът” поне мен впечатлява повече като ефекти и от „Междузвездни войни”. Създателят на проекта Юджийн Роденбери отдавна е починал и както е пожелал, прахта му е пръсната от совалка в космоса. Десетки са плаващите, излитащите, стигащи космоса в чест на художествения „Ентърпрайз” са наречени Ентърпрайз. Дизайнът на мобилните телефони с капаче е заимстван точно от падналия от екран, заради ниския си бюджет и липса на интерес, „Оригинален сериал”. И след смъртта на великия му идеолог филмът продължава и с още по-голяма сила. Но…

 

Невероятно, но факт. За втори път пада от екран, заради нисък рейтинг сериал на „Стар трек”, този път „Ентърпрайз”.

 

Изводът: Щом има приливи, ще има отливи. Няма доживотен успех.

 

И ако сериозно се занимаваш с изкуство, в по-малък мащаб ще ти се случи.

 

А след отлива? Отново прилив, разбира се.

 

Следват „Филмът 2009”, „Пропадане в мрака” и „Отвъд”. Дали това е истинският „Стар Трек”, може да се спори, ще има много „за” и „против”, всички основателни, но факт е, че Джей Джей Ейбръмс знае как да завладее публиката и филмите са блокбластери, а любителите на сериала чакаме с нетърпение „Дискавъри”.

 

Колкото и голям или малък да си, през едни и същи неща ти е съдено да преминеш. Ако си истински! Ако си истински! А изкуството, както животът, е борба. 


2017-07-26

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)