1032. Не се ли развива един писател - умира

За книгите и хората | СТЕФАН КРЪСТЕВ /cefules/

Умението да създаваш диалог се развива с много и разнородни контакти; в интелигентна и остроумна компания; в общуване с мъдри хора – за предпочитане с богат опит; със страшно много четене; с гледане на филми, на сериали... особено на театър. Как ви звучи това? А е вярно! И не се ли развива писателят – загива.

Умението да се изгражда сюжет изисква отдаденост; дълбоко разучаване на много добри автори – десетки, стотици и прочитане на още хиляди; изисква също богато въображение, а за да се получи нещо от този сюжет – независимо колко е оригинален – изискват се и още десетки други умения - език, емоция, ако може философия, а тя също от своя страна изисква учене и от книги, и от живота.

За да е интересна книгата, трябва и да знаеш, и да съществуваш, и да умееш да откъснеш от себе си – било то щастие или трагедия, че да го превърнеш... в продукт.

Веднъж, втори път, трети...

Всяка книга изисква голяма подготовка. Пак ще го кажа: не се ли развива един писател – това е смърт.

Учи се цял живот. И ако дотук ви звучах обезкуражаващо, това е обяснимо. Не всички са родени със златна перодръжка в шепата си. Повечето даже не са.

Трябва да се борим с живота. И с кризата. И с идиоти. И с пропаганда. И с болести. 

Оцеляваме често ден за ден. Отговорни сме пред семейство, пред колеги.

Съкращаваме от пътешествия, от компании; съкращаваме от филми, театър, книги. Няма как!

Но в същото време, важна е настройката и ако приемем трудностите или житейските условности за още един учител между всичките тези учители, и се отнасяме към този учител така, както този учител заслужава, тогава той може да ни научи толкова, колкото и всички останали. И да предаде на техните уроци ценността, от която се нуждаем.

Важно е – настройката. Наистина да гледаме на живота си като Професор в писателски университет.

Да, не се ли развива писателят – умира. Но пък винаги може да се развива. 


2017-06-14

Питай знаещите

Специалистите в областта на писане, издаване и продаване на книги, ще отговорят на вашите въпроси

Абонамент

(скоро)

Сбъдни мечтата си, издай своя книга! Мечта за книга"(http://dreambook.bg)