Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Електронен журнал  
  Най-нови (0)
  Последни отзиви (0)
  Първи публикации
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
  Последнo прочетени
Препоръчано   .
Препоръчано
  По раздели
  По азбучен ред
  Случайни произведения
.
.
Автори   .
  По азбучен ред
  Нови автори
.
.
Преводи и чужд.език   .
  По раздели
  Преводачи
.
.
Други   .
  Фотоархив (ново)
  Видеоархив (ново)
  Реклама
  Статистика
Оn-line помощ
  info@bukvite.bg

Клуб 'Буквите'
.
.
 
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
Google Analytic
 
Време за възкръсване  
1010. Връзката читател - автор

Случайно ми хрумна идеята, че връзката читател-автор понякога много напомня човешки взаимоотношения. Тя може да тръгне от омраза и тотално игнориране, постепенно стигайки до обич и щастлив дългогодишен брак. А има вероятност да лумне като лудо влюбване и да приключи с шумен развод. Зависи от участниците в комуникацията.

Какво се случва, когато планирано или ненадейно се срещнат непознат автор и читател? Възможно е да се харесат от пръв прочит и да поискат да диалогизират отново. Ако творецът желае сериозна връзка, се подготвя внимателно, опитвайки се да изненада приятно проявилия интерес към него с нова завладяваща творба. Четящият, от своя страна, би било добре да се подготви с „цветни“ въпроси или собствено мнение върху предложеното художествено произведение, така че да привлече за по-дълго симпатията към себе си.

Да допуснем, че и втората среща  между  твореца и вече влюбения в него четящ премине добре и отношенията между двамата участници в литературния процес станат постоянни и сериозни както преминаването към съвместно съжителство или брак.

В библиотеката или четеца на заинтересования се появяват освен издадените произведения на писателя/поета, и информация за негови събития, интервюта, бъдещи проекти. Онова, което убива живеца и пламъка в семейния живот, унищожава и  любовта на един четящ към любимия автор.

На първо място това е липсата на приятни изненади, въображение, внимание. На втори план идва повторяемостта и предвидимостта. Колкото и да харесва стила на писане на своя любимец, ако пет последователни романа са направени като по един и същи калъп, с право биха предизвикали отегчение. Или след първата великолепна книга появата на втора, много по-слаба като качество.

Читателят има нужда да бъде ухажван с внимание и такт. Автор, който иска сериозна връзка с верен четящ, не бива да заявява, че пише само за определена група потребители на словото. Любовта в литературните отношения също е сляпа и нейните пътища са непредвидими. Създавайки своята творба, писателят винаги трябва да се съобразява с истината, че във всяко правило има изключения. Книга, адресирана единствено към тийнейджъри, може да се хареса и на хора в средна възраст. Произведение, насочено към женската четяща аудитория, нищо чудно да допадне и на много мъже.

Както в щастливия дългогодишен брак, литературната любов между читател и творец изисква усилия и от двете страни. Нужно е постоянство, разнообразие, защо не и смяна на ролите, провокации, изненади, но преди всичко взаимно уважение и приемане на факта, че никой от двете страни на диалога не е съвършен и идеален.

Когато читателите не приемат дадена книга, безумно е авторът да заяви: „Ами те са тъпи и не разгадават моите дълбоки мисли…“  И обратно – произведение, неразбираемо и скучно за един, е съкровище и любов от пръв поглед за друг – като в живота.

Простичкият извод е, че всеки читател би трябвало старателно да избира своя любим автор, за да има щастлива литературна връзка. А творецът, създаващ художествено произведение, да подбира внимателно мястото и групата, в която да търси, за да намери читатели приятели за цял живот.

Дълга, красива, топла и смислена литературна любов между автор и читател е възможна, стига и двете страни да приемат отношенията си вместо като битка на барикада, като словесен танц, който да продължи във времето, докато изкуството съществува.

  2017-04-21
 

 

Сподели във Facebook
Предишнa колонка     Следваща колонка
Ако издавате детска книжка Няколко основни правила за провеждане на премиери
 
Коментари
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".