Ћитературен сайт јвторски
център
 нижарница
 Ќ»√»“≈
≈лектронни
книги
»здателство "Ѕуквите"
¬ход
ѕрепоръчано   .
ѕрепоръчано
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
.
.
 
»«ƒј“≈Ћ—“¬ќ Ѕ” ¬»“≈   .
  »здателство "Ѕуквите" е специализирано в издаване на българска литература. „рез него много автори са издали своите първи книги.
»«ƒј…“≈ ћ≈„“»“≈ —»!
  «ащо н€ма нужда повечето хора да четат?
  ѕримирихме се, че сме различно богати, много трудно усп€ваме да се примирим, че сме различно умни /н€кои все още не усп€ват/, но никога н€ма да се примирим, че сме различно образовани!
.
.
“Џ–—≈Ќ≈   


–азширено търсене
Google Analytic
 
 
ѕрепоръчваме
от kambanka
 
ќчи
≈лена
ƒонеси ми шоколад
ѕриказка за досадника
¬енециански€ шал
јнатоми€ на едно пътуване
 ладенецът
ѕ – » “ „ ј « ј ѕ “ » ÷ ј “ ј „ ” ’
√робарска истори€
Ѕаба ми, √ъркин€та
ѕоследни€т ден на „ерни€ “одор
ѕриказка за Ѕлатната жена
ѕръстенът на ѕетра —лавовица
Ѕитие
–Џ∆ƒј¬»Ў ј“ј ¬ƒќ¬»÷ј
ѕрeпоръчвани ≈-книги  
   —тефка √руева ¬енчева(kambanka)>>ќчи  
ќчи
  —тефка √руева ¬енчева (kambanka)
  –аздел: –ј« ј«»  

Ќ€кога когато птиците умееха да пе€т и реката течеше бърза и бистра през града, когато чантата с учебници бе по-гол€ма от мен, обичах да игра€ с децата от махалата. —помн€м си, че най-често ходехме кра€ моста. “ам имаше стълбички, които отвеждаха почти в коритото на ”мишка и можехме да прескачаме от камък на камък чак до началото на гората. „есто го правехме. ћомчета носеха прашки и стрел€ха по врабчетата, но никога не улучваха. Ќие мъкнехме куклите и дрешките им, правехме си колиби и неусетно идваше вечерта. Ўумът на реката се е запечатил в мислите ми и още чувам водата, ко€то се разбива с плисък, както и пръските по краката и лицето ми. ѕадала б€х в тази вода, ко€то криеше в себе си попови лъжички и малки рибки, които се шмугваха край камъните.
¬ един такъв следобед докато се занимавахме с мегавъпроса, колко километра е дълга реката, ћалин се прицели в едно врабче. “о бе кацнало зад «о€, на гол€м и сив камък, обрасъл с мъх. ¬место с камъчета, той стрел€ше със скоби, които приготв€ше от извита на с топлийка. ¬место животинката обаче, иглата попадна в окото на «о€. “€ изплака много силно и ние не знаехме какво да правим. ќт около и потече кръв и то ц€лото увисна. Ќе б€х виждала нищо по-ужасно за своите осем години. Ќе знам как и кой тогава взе обезум€лото от болка дете и къде го отнесе. ћалин обаче и до днес заеква. —лед около месец «о€ отново започна да идва на училище. ѕрез едното и око имаше препаска. ƒецата разправ€ха, че изобщо го н€мало. Ќикой не искаше да с€да с не€ на един чин, нито пък да € вика за игра. “ова бе много необ€снимо от сегашната ми гледна точка, но може би тогава детската ни жестокост или страх б€ха взели връх.
.....

ћина много време от онези дни. –еката едва пъпли между камъните, дори врабчетата са станали по-сиви. –азхождах се по стари€ римски мост, когато в далечината вид€х познато лице. Ѕеше «о€. —тоеше изправена до оградата, вкопчена в каменните перила. ¬ първи€ момент започнах да и махам, а после се сетих, че т€ бе ослеп€ла и с другото око. —лед н€каква сложна операци€, ко€то б€ха направили още в детството и. ѕозна ме по стъпките. Ќе б€х се досетила, че човек не смен€ походката си.  аза, че често идвала тук, на "лобното си м€сто", каза го шеговито.
- “рудно ми е да общувам с хората, но знаеш ли виждам ги добре. Ќе, по-точно, усещам ги. Ћошите хора имат странно излъчване. ѕобиват ме тръпки от него, карат ме да се разтрепервам. ≈два ли го разбираш.
Ќ€мах представа дали т€ разбра, че ми стана мъчно за не€. Ќо н€как си разбрах, че вместо озлобление, т€ бе трупала любов към света. «наеше песента на птиците, ароматите на цвет€та и дърветата. ”своила бе звуците до съвършенство. ¬ никакъв случай т€ не беше нещастна, защото бе съхранила единственото, което човек притежава - душата си.
„удех се как се живее без очи. Ѕез светлина. Ќо т€ каза, че светът е вътре в не€.  аза ми, че вижда светлина, ко€то никой с очите си не може да види.
- Ќаучи се да прощаваш. “ова е преки€т път към Ѕога. »зпитах го на гърба си, в началото мразех децата заради това, че ми се присмиват, най-вече мразех ћалин, после мразех цели€ св€т. ќт това не ми ставаше по-леко. Ќапротив. ’ората усещаха омразата ми, т€ спр€ и се наведе над реката. „уваш ли? ∆уженето на пчеличката, там, долу - посочи н€къде над водата.“очно, когато отча€нието ме бе обзело изц€ло и се м€тах като обезум€ла в леглото си, пред мен изплува светлина, не мога да ти € опиша с думи. “огава чух един глас, който ми каза - опитай с любов. ¬ началото беше трудно. “р€бваше да промен€ вс€ка частица от себе си, тр€бваше да спра да мраз€. Ќе винаги усп€вах, това ми отне години наред, но сега съм друга.
—рещу мен в цели€ прозорец бе луната. ќгромна и жълта, като цели€ св€т. Ќеверо€тна апокрифна луна.

ѕредлагаме ¬и книги от обновената книжарница " нигите"  ¬сички книги на ‘ондаци€ 'Ѕуквите" могат да бъдат намерени и
в книжарница "Ѕългарски книжици" на  ристал

Ќай-добрата книжарница за българска литература

 
 

јко не виждате произведението добре форматирано използвайте този линк.

© —тефка √руева ¬енчева ¬сички права запазени.
ѕубликувано:
2003-07-28

—подели във Facebook
  “ова произведение е добавено в "Ћюбими произведени€" от:
÷икъл:
ѕредишно произведение     —ледващо произведение
 
  ѕосещени€: 4264  ќтзиви: 2
  print ѕечат  
   
   
ћедиен партньор  
Ѕългарско национално радио
ѕоследнo в "Ћюбими произведени€"   1
1. –Я–Р–Ь–Х–Ґ–Э–Ш–Ъ–™ -  sarcomadroll  
2. ∆ената в мен - ћалинка ÷веткова -  јдминистраци€  
3. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
4. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
5. ѕќ —“Џѕ »“≈ Ќј Ћя“ќ“ќ - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
6. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
7. ћќћ„≈“ќ ќ“ Ѕ≈Ћ»“≈ Ќќў» - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
8. ∆ената в моето легло -  aleks  
9. Ѕезпросветно -  светлана  
10. Ќеизп€тата песен е хит -  elizabeth  
ѕълен списък
3
2
VIP произведени€
 ак да направим произведението си VIP
—ъбити€  
 
ѕърви публикации  
17-09 Ќаивна носталгична еклектика за празника на —офи€ -  botyo fentiev
31-08 Ќевъзможност -  светлана
31-08 Ѕезшумно -  nanito
30-08 ~***~ -  cefules
30-08  ак ход€т до тоалетната? -  cefules
ѕълен списък
 
 
 
ѕоследно прочетени E-книги  
27-05 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
27-05 ƒа ме прегърне път€
27-05 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
27-05 Ќалъмите цъфнаха
27-05 јромат на ёжен в€тър
ѕълен списък