Ћитературен сайт јвторски
център
 нижарница
 Ќ»√»“≈
≈лектронни
книги
»здателство "Ѕуквите"
¬ход
ѕрепоръчано   .
ѕрепоръчано
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
.
.
 
»«ƒј“≈Ћ—“¬ќ Ѕ” ¬»“≈   .
  »здателство "Ѕуквите" е специализирано в издаване на българска литература. „рез него много автори са издали своите първи книги.
»«ƒј…“≈ ћ≈„“»“≈ —»!
  —мислова многозначност на поетическото слово
   "ƒумата е хамелеон". ≈два ли може по-точно да се определи най-съществената особеност на словото - и в художествено произведение, и в разговорната реч: многозначн
.
.
“Џ–—≈Ќ≈   


–азширено търсене
Google Analytic
 
 
ѕрепоръчваме
от alord
 
ѕросто ≈дна ѕтица
 рал€ на нощта
÷елувката на —мъртта
«арът на животът
«дравейте! ƒнес ще ви разкажа една много ...
√арвана и Ѕодила
»зкушението на ƒоктор јлън
јз - ”биец
ѕрeпоръчвани ≈-книги  
   ॡճձբգڑ۳۴ۺहफ(alord)>>√арвана и Ѕодила  
√арвана и Ѕодила
  ॡճձբգڑ۳۴ۺहफ (alord)
  –аздел: –ј« ј«»  
√арвана и Ѕодила
Ќ€кога н€къде из земите на забравено кралство бродел последни€т √арван на тези земи. “ой бил самотен, самотен и толкова много самотен, че не виждал смисъл да живее сред другите птици, когато той не е като т€х и те не го искат. Ћет€л този гарван, лет€л из полета и планини, не знаел какво търси, нито на къде лети. Ѕ€гал обаче, това го знаел. Ѕ€гал и една нощ се спр€л в една гора. “ам дочул тъжната песен на един славей. “ой разказвал истори€та за друг славей, който в името на любовта пробол гръдта си на един трън, за да направи от б€лата роза червена. √арванът не могъл да плаче, но душата му ронела тежки сълзи, които го изгар€ли от-вътре. Ќатъжена, черната птица отново литналаЕ У»мали смисъл да лет€ . »мали смисъл да живе€ без целЕФ - питала се птицата, питала се, но не намирала отговор. У«ащо славе€т се бе самоубил, какво беше това любов?Ф
Ќ€маше отговор черната птица, но бе решила, че тр€бва да намери. Ћет€ все на юг, към белите полета от рози. »скаше да ги пита т€х, да ги пита какво е това любов. » след време ги вид€. Ѕ€ха толкова много, толкова красиви, с благоуханен аромат, нежни бели цветчета. √арванът, черната птица, беше ома€на от т€хната красота. ќпита се да разговар€ с т€х, но те б€ха горди бели цветове, които не обичаха черни птици, не обичаха единствени€т √арван на ц€лата тази зем€. “огава „ерната птица разбра, че това са просто цвет€, те н€маха души, имаха само един красив вид и едни красиви бели листаЕ и всички б€ха еднакви Ц бели и уханни.
√арванът се натъжи.  расивото беше грозно. ќтча€н, той понечи да отлети, но н€кой му подсвирна:
- ’ей, ти, за какво питаш? - беше един бодил, един бодил на една роза, ко€то беше по настрани от другите цвет€ и беше отдавана изсъхнала.
- “ърс€ да разбера защо бе умр€л един славей - отвърна безинтересно черната птица и понечи да отлети за втори път, но трънът за втори път го спр€:
- „акай, аз знам и аз н€кога б€х червена розаЕ. 
-  ажи ми, защо тогава си изсъхнала, защо не си единствената сред т€х - попита гарванът и се приближи до пов€хналата роза. 
“рънът на розата се спри€тели с √арвана и черната птица стана щастлива, защото имаше до себе си при€тел. “ой често летеше насам натам, но винаги се връщаше при сво€та пов€хнала роза, при сво€ трън. “огава беше щастлив.
≈дин ден бодилът на розата беше тъжен. “ой се бе влюбил в сво€ при€тел, а √арванът - той отричаше своите чувства към розата, защото н€кога имаше при€тел, беше като него, и т€ бе птица, но той се влюби в не€ и при€телството им рухна. Ќе искаше да прави същата грешка. Ѕеше го страх, бодилът също € бе страхЕ
» един ден т€ му каза. „ерната птица, √арванът, той не знаеше какво да прави, не знаеш какво изпитва, защото толкова дълго бе подтискал вс€какви чувства и сегаЕ но нещо го бе спр€ло, нещо, наречено страх. “ой се страхуваше, но не знаеше от какво. Ѕеше го страх, че може да € загуби, беше го страх, че имаше мечти, които можеха да не се сбъднат, беше го страх да пов€рва, че е предал сво€та природа Ц на скитащи€, самотни€, никоганеобичани€ √арван. —ега н€кой го обичаше и то силно, сега н€кой бе плакал за него, а той глупаво се страхуваше.
√арванът затвори очи. –азбра за какво бе умр€л един славей. —ега и той искаше да умре за същото. »скаше да даде живот на розата, искаше т€ отново да е червена.
“ой прободе гърдите си и черни€т бодил се заби в сърцето му. » не болка, а щастие почувства птицата, беше щастлива, че обичаше и че даваше любов с кръвта си.
 ръвта му се прел€ в розата. “€ плачеше, и той плачеше.
ƒойде н€кой. ¬ид€ красивата роза. ¬ид€ ≈динствената червена роза в ц€лата тази зем€. ќткъсна €. Ѕеше щастлив, че € притежава, но розата, откъсната от своето стъбло, от сво€ бодил и сво€ гарван, изсъхна в неговите ръце и той € захвърли с болка в сърцето...
 ј на зем€та лежеше един мъртъв √арван. ≈дна черна птица - последната. Ќо не бе сама, не бе. ¬ гърдите си, в сърцето си т€ пазеше най Ц скъпото нещо на света Ц един бодил, един трън, с който н€маше да се раздери никога... √арванът умр€ щастливЕ ўастлив, че бе обичал, макар и малко, но бе обичал и бе обичан.
Ќа –оси
2004-06-15 ¬»ƒ»Ќ
ѕредлагаме ¬и книги от обновената книжарница " нигите"  ¬сички книги на ‘ондаци€ 'Ѕуквите" могат да бъдат намерени и
в книжарница "Ѕългарски книжици" на  ристал

Ќай-добрата книжарница за българска литература

 
 

јко не виждате произведението добре форматирано използвайте този линк.

© ॡճձբգڑ۳۴ۺहफ ¬сички права запазени.
ѕубликувано:
2004-06-18

—подели във Facebook
  “ова произведение е добавено в "Ћюбими произведени€" от:
÷икъл:
ѕредишно произведение     —ледващо произведение
 
  ѕосещени€: 4787  ќтзиви: 4
  print ѕечат  
   
   
ћедиен партньор  
Ѕългарско национално радио
ѕоследнo в "Ћюбими произведени€"   1
1. –Я–Р–Ь–Х–Ґ–Э–Ш–Ъ–™ -  sarcomadroll  
2. ∆ената в мен - ћалинка ÷веткова -  јдминистраци€  
3. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
4. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
5. ѕќ —“Џѕ »“≈ Ќј Ћя“ќ“ќ - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
6. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
7. ћќћ„≈“ќ ќ“ Ѕ≈Ћ»“≈ Ќќў» - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
8. ∆ената в моето легло -  aleks  
9. Ѕезпросветно -  светлана  
10. Ќеизп€тата песен е хит -  elizabeth  
ѕълен списък
3
2
VIP произведени€
 ак да направим произведението си VIP
—ъбити€  
 
ѕърви публикации  
17-09 Ќаивна носталгична еклектика за празника на —офи€ -  botyo fentiev
31-08 Ќевъзможност -  светлана
31-08 Ѕезшумно -  nanito
30-08 ~***~ -  cefules
30-08  ак ход€т до тоалетната? -  cefules
ѕълен списък
 
 
 
ѕоследно прочетени E-книги  
16-07 ѕоези€ 2016
16-07 «а теб! ƒо поискване
16-07 » нека вс€ко чувство е фиеста
16-07 «а теб! ƒо поискване
16-07 ѕрогласи/Revelations
ѕълен списък