Ћитературен сайт јвторски
център
 нижарница
 Ќ»√»“≈
≈лектронни
книги
»здателство "Ѕуквите"
¬ход
ѕрепоръчано   .
ѕрепоръчано
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
.
.
 
»«ƒј“≈Ћ—“¬ќ Ѕ” ¬»“≈   .
  »здателство "Ѕуквите" е специализирано в издаване на българска литература. „рез него много автори са издали своите първи книги.
»«ƒј…“≈ ћ≈„“»“≈ —»!
  Ѕългарски€т автор не е нужен на никого!
  —м€там в н€колко статии да ви разкажа за премълчаните истини в българското книгоиздаване и книгоразпространение, които ще ви помогнат по-точно да оцените обстановката и да вземете адекватни решени€
.
.
“Џ–—≈Ќ≈   


–азширено търсене
Google Analytic
 
 
ѕрепоръчваме
от bella
 
—Џ ¬ј–“»–јЌ“ ј“ј
—–≈ўј
ћ–ј„Ќќ Ќј—“–ќ≈Ќ»≈
«ј Ћ»„Ќ»я ∆»¬ќ“ Ќј ¬≈ў»“≈
ћј… » » ƒЏў≈–»
ѕ–≈“Џ–—¬јЌ≈
ћќ–— ј ѕјЋ»“–ј
¬  –јя Ќј Ћя“ќ“ќ
ѕрeпоръчвани ≈-книги  
   »забела Ќеделчева Ўопова(bella)> ƒј ќ“√Ћ≈ƒјЎ ”–ј√јЌ> «ј Ћ»„Ќ»я ∆»¬ќ“ Ќј ¬≈ў»“≈  
«ј Ћ»„Ќ»я ∆»¬ќ“ Ќј ¬≈ў»“≈
  »забела Ќеделчева Ўопова (bella)
  –аздел: –ј« ј«»  ÷€л живот човек трупа опит и познани€, опитва се да подреди хаотичните си прежив€вани€ в н€каква система и, пон€кога, се справ€ толкова добре, че започва сам да в€рва на измислените си закони за природата.

» ето как станах жертва на една сво€ фикци€.

√одини наред си имах вземане-даване с най-различни по форма, големина, размери и предназначение предмети и доста бързо установих, че би било много удобно за мен, пък и за човечеството като ц€ло, ако вещите спазват стриктно следното правило: сто€т си там, където си ги оставил, никога не се мест€т самоволно и при  никакви обсто€телства не израз€ват собствено мнение. Ќаистина много удобно!  ”добството е важно нещо. “олкова важно, че в негово име аз пов€рвах искрено и дълбоко в сво€ «акон за вещите. ѕрекарах остатъка от живота си да вод€ наблюдени€ върху т€х и те удивително точно, дори стриктно, се придържаха към мо€та формулировка. ƒо момента в който...

¬сичко започна, когато дъщер€ ми беше още съвсем малко бебе. ¬секи ден аз € натоварвах в детската количка заедно с цели€ бебешки арсенал от биберони, шапки, памперси, играчки, джунджурии и излизах на разходка подготвена срещу вс€какви изненади от страна на времето, хората или дори боговете.

Ќе очаквах изненади само от вещите. » те се възползваха от мо€та наивност.  «амисълът им беше пъклен и осъществен със завидна последователност.

— б€сно темпо заизчезваха чорапчета, терличета, шапчици, биберони, малки гумени зайчета и по-големи жабки от плат, шалчета и ръкавички, кърпички и дори едно одеалце.  олкото и зорко да ги наблюдавах, те съум€ваха майсторски да се изплъзнат от малките крачета и шугавите ръчички. ѕро€в€ваха завидна  съобразителност и първо се отвързваха, после лекичко се примъкваха до н€кое  потайно ъгълче на количката и накра€ с дискретно скокче се озоваваха на паважа. Ќе минаваха и десет минути без н€кой бдителен минувач да ме застигне и да ми подаде детска обувка, ръкавичка или зайче, но въпреки това загубите б€ха огромни.

¬сичко това би могло да се отдаде на мо€та изключителна разсе€ност по време на разходка и аз бих пов€рвала, aко не беше един дребен факт. ћалките чорапки намираха начин да ми се изплъзват и при други обсто€телства. Ѕог и ц€лото ми семейство са свидетели, че винаги когато простирах детските дрехи, в коша имаше нечетен брой чорапи. ќпитах какво ли не. «авързвах ги по двойки, редовно провер€вах филтрите на пералн€та, опитвах се да комплектовам единичните чорапи, но нищо не помагаше. ¬ече имам тридесет и един различни по размер, матери€ и цв€т единични чорапи и бро€т им продължава да нараства.

“ака у мен се роди подозрението.

— израстването на  дъщер€ ми и все по-успешните й опити да властва над импери€та на наши€ дом вещите започнаха да про€в€ват изумителни  самоубийствени наклонности. —тъклени чаши и вази се хвърл€ха на пода от  безжалостно твърд фа€нс, порцеланови чинии и купи скачаха смело от ръба на масата и ставаха на парчета. ƒетските книжки, вилиците и малките лъжички за кафе демонстрираха още по-гол€ма изобретателност като се промушваха през пролуките в балконски€ парапет или изхвърчаха през прозорците на детската и кухн€та. ≈дно потниче дори се изхитри да отлети чак в двора на съседна къща, но там беше майсторски уловено от съседката и ми беше връчено лично при една разходка из квартала. Ќо пък изчезнаха безчет моливи, неизвестно количество отвертки, снимки и кой знае още колко неща, чи€то липса не е разкрита и до днес.

Ќ€къде по това време подозрени€та ми се избистриха в твърдо убеждение, че странните про€ви на собствена вол€ от страна на пръв поглед безобидни и даже предани ми предмети има нещо общо с малката ми сладка дъщеричка.

ѕрипомних си разни случки и вече  със сигурност знам,  че бунтът на вещите  започна малко след нейното раждане,  когато т€ се учеше да си  служи с ръцете  - къде умело, къде не толкова. ѕро€вите  на непокорство сред  неживата природа  се засилиха значително с прохождането  й и от тогава не са  преставали. »ма  само временни затихвани€, последвани  от съкрушително разраз€ващи  се почти  ураганни засилвани€.

¬ече не в€рвам в покорството на нито един предмет. јнатемосах собствени€ си «акон за вещите и се съмн€вам дори в «аконите на Ќютон.

ѕред очите ми столове са ожив€вали, докато дъщер€ ми се храни кротко седнала  върху т€х, и са се сгромол€свали на пода, често с болезнени последици за околните. ¬иждала съм неведнъж, как безукорно опънатите и подпъхнати  чаршафи ожив€ват и почват люта, нескончаема битка, усукват се и се преплитат в неистово желание да удушат сп€щото дете. ¬еднъж дори калъфката на  възглавницата й, в пристъп на силна непри€зън към детето (не знам как иначе да си го об€сн€) се бе изхлузила от леглото и за по-сигурно се беше напъхала зад кути€та на компютъра,  където след напразни тридневни усили€ € намерих случайно.

¬иждала съм как се движи торнадо. Ѕезпомощно да проследи сложното движение на безброй частички, окото ни представ€ мътна, завихрена спирала, остав€ща незаличима следа след себе си. “ова е т€. ћо€та малка дъщер€. ѕрезр€ла  законите на физиката, създаваща новите закони на собствената си вселена.

¬сичко до което т€ се докосне ожив€ва, самоосъзнава се и се сдобива с нова степен на свобода, непозната преди. ∆ивотът й е ураган от укор и възторг,  непокорен и непоколебим в сво€та разрушителност. —мерч, извисил се през  бъдещето.

ј аз върв€ по изровената следа, събирам отломките и се опитвам да сглоб€ себе си от парчетата радост и страст, див копнеж и безумно страдание, безпаметна смелост и детска нерешителност, любов и отча€ние, които остават след не€.

¬ дома на урагана любовта е функци€ на разрушението.

ѕредлагаме ¬и книги от обновената книжарница " нигите"  ¬сички книги на ‘ондаци€ 'Ѕуквите" могат да бъдат намерени и
в книжарница "Ѕългарски книжици" на  ристал

Ќай-добрата книжарница за българска литература

 
 

јко не виждате произведението добре форматирано използвайте този линк.

© »забела Ќеделчева Ўопова ¬сички права запазени.
ѕубликувано:
2004-06-11

—подели във Facebook
  “ова произведение е добавено в "Ћюбими произведени€" от:
÷икъл: ƒј ќ“√Ћ≈ƒјЎ ”–ј√јЌ
ѕредишно произведение     —ледващо произведение
ƒј ќ“√Ћ≈ƒјЎ ”–ј√јЌ
 
  ѕосещени€: 4117  ќтзиви: 3
  print ѕечат  
   
   
ћедиен партньор  
Ѕългарско национално радио
ѕоследнo в "Ћюбими произведени€"   1
1. –Я–Р–Ь–Х–Ґ–Э–Ш–Ъ–™ -  sarcomadroll  
2. ∆ената в мен - ћалинка ÷веткова -  јдминистраци€  
3. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
4. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
5. ѕќ —“Џѕ »“≈ Ќј Ћя“ќ“ќ - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
6. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
7. ћќћ„≈“ќ ќ“ Ѕ≈Ћ»“≈ Ќќў» - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
8. ∆ената в моето легло -  aleks  
9. Ѕезпросветно -  светлана  
10. Ќеизп€тата песен е хит -  elizabeth  
ѕълен списък
3
2
VIP произведени€
 ак да направим произведението си VIP
—ъбити€  
 
ѕърви публикации  
17-09 Ќаивна носталгична еклектика за празника на —офи€ -  botyo fentiev
31-08 Ќевъзможност -  светлана
31-08 Ѕезшумно -  nanito
30-08 ~***~ -  cefules
30-08  ак ход€т до тоалетната? -  cefules
ѕълен списък
 
 
 
ѕоследно прочетени E-книги  
21-05 »грата
21-05 ƒемон, ёда и ћагьосник
20-05 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
20-05 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
20-05 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
ѕълен списък