Ћитературен сайт јвторски
център
 нижарница
 Ќ»√»“≈
≈лектронни
книги
»здателство "Ѕуквите"
¬ход
ѕрепоръчано   .
ѕрепоръчано
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
.
.
 
»«ƒј“≈Ћ—“¬ќ Ѕ” ¬»“≈   .
  »здателство "Ѕуквите" е специализирано в издаване на българска литература. „рез него много автори са издали своите първи книги.
»«ƒј…“≈ ћ≈„“»“≈ —»!
  «акон за авторското право и сродните му права - част III
  ƒ€л втори ѕрава, сродни на авторското право и други особени права
.
.
“Џ–—≈Ќ≈   


–азширено търсене
Google Analytic
 
 
ѕрепоръчваме
от станислав
 
Ћ”ƒј  –ј¬ј
’”Ѕј¬ј“ј ≈Ћ≈Ќј
„ервеи
ѕрeпоръчвани ≈-книги  
   —танислав ѕенчев ѕенев(станислав)>>Ћ”ƒј  –ј¬ј  
Ћ”ƒј  –ј¬ј
  —танислав ѕенчев ѕенев (станислав)
  –аздел: –ј« ј«»  

Ћ”ƒј  –ј¬ј

«атвориха ме в буркан и ме пратиха по бели€ св€т. Ќатовариха ме с други буркани в гол€м “»–. ƒенем пътувам, нощем сп€. ѕон€кога, когато минаваме от умерен в субтропичен климат - нощем пътувам, а денем сп€. „увствам се отлично. ѕътувам в марината като в свои води. ¬ъздухът въобще не ме стига, защото съм херметически изолиран от света. ѕътуваме, пътуваме... ¬се още не знаем закъде... ”ж в “»–ј сме затворени в еднакви буркани, а то май по разположение не сме много еднакви. “ака е, отначало не мислех, че има н€какво значение къде са те поставили, нали всички сме пътници, но после н€кои работи ми се из€сниха. Ќ€колко дена подред ни се случваше да правим повече десни завои, заобикал€йки н€какво преп€тствие по път€ - € планина, € езеро. “огава бурканите отл€во поемаха по-гол€мата тежест и бо€зливо си шушукаха, че ако не направ€т нещо, они€ отд€сно могат да ги смажат. ѕосле ситуаци€та се промени, защото всеки знае, че ако се прав€т все едни и същи завои до никъде н€ма да се стигне и човек, т.е. буркан, все ще се върти в кръг. ¬ н€кои моменти камионът даваше на заден ход. “огава всичко ни се объркваше - кое е л€во, кое е д€сно. ј лошата ориентаци€, както знаете, често води до смут и хаос. —лед това като тръгнеш за по-дълго време в една посока не знаеш напред ли вървиш, назад ли. ќбаче това не е всичко. ѕо-лошо се оказа положението с горе и долу, защото едни от нас ги б€ха сложили най-на дъното, а върху т€х натрупваха останалите. “ези отдолу б€ха така притиснати, че при вс€ка песъчинка на път€ потреперваха под огромното бреме да нос€т ц€лата тежест на своите отгоре. ћного интересен факт, обаче, дали защото б€ха под плътен натиск, дали защото ти€ отгоре подскачаха и се вихреха както си искат, но долните почти не даваха фира сравнение с они€ по върховете - на т€х ту им се разхлопваше капачката, ту им се напукваше облицовката.
Ќа всички ни беше €сно каква е целта на нашето пътуване - ќгромни€т ћагазин ќт —ветовната ¬ерига «а ’ранителни —токи. ќтначало мислехме, че водачът на “»–а е този, който знае как да ни отведе до там, но после се оказа, че над него властва по-висша сила - Ѕог или ‘ирма. »маше щастливци сред нас, които усп€ваха да се изплъзнат в чужбина € под формата на подкуп за митничарите, залог за безпроблемно преминаване пред полицаите или просто разменени от водача за н€каква си негова цел, като гладна проститутка или нещо такова. ¬същност впоследствие се оказа, че водачите са два - едини€т спи, други€т кара и обратно. ћоже даже и повече да са. «а нас н€ма никакво значение - който и водач да ни се паднеше, все едни и същи работи правеше - кара ни, лашка ни, раздава ни. Ќе е много справедливо спр€мо нас, защото ние не сме случайни буркани. Ќие имаме богата истори€. ѕреди да ни затвор€т в бурканите жив€хме волно и щастливо. «ем€та ни се простираше далеч отвъд хоризонта. ѕосле, разбира се, настанаха трудни времена.  ачиха ни всички на конвеира и хоп - в бурканите.  ак да е - на конвеира все пак е н€какво движение. Ќо в склада! ¬ склада беше абсолютен застой. Ќ€ма мърдане. Ќикакво. ѕълна ентропи€. ѕокрити с прах и па€жина. Ќе помн€ колко време залежавахме в склада. важното е, че прогресът не ни подмина.
—лед като се изчерпиха резервите, отвориха най-после наши€ склад и пуснаха вътре пазарната икономика. “€ ни подбра всичките и право на “»–овете.
“ака се озовахме тук.  азаха ни, че ще ни прав€т конкурентноспособни стоки. »змиха ни, олющиха старите ни етикети и залепиха нови. „удо и приказ работа! —амо дето така ни етикираха и облепиха с рекламни лозунги, че почти напълно ни отнеха възможността да се наслаждаваме на света. “ук-таме през н€ко€ пролука усп€вахме да видим това-онова. » още едно любопитно нещо! ”ж б€хме еднакви по съдържание, а ни поставиха различни етикети. ≈дни с по-лъскави, други с по-прости. ≈дни по-натруфени, други по-малко. Ѕуркан, дето се вика, да се загуби сред своите. јз, нали съм по към средата, поглеждам на всички страни и що-годе виждам какво става по краищата. јма ти€ отгоре, например, хич не могат да вид€т какво прав€т ти€ отдолу и обратното. » отпред, и отзад, и отл€во, и отд€сно - все същата работа. “о, ако питате мен, по-важен е вертикалът. ’оризонталът почти никаква рол€ не играе. защото като опре до уреждане в чужбина все ти€ отгоре намазват. “е имат най-хубавите етикети и най-лесно се пласират извън “»–а.
¬сички, обаче, и отл€во и отд€сно, и отгоре и отдолу чакахме мига в който ще ни огрее слънцето и ще ни изложат за продажба в ќгромни€ Ћъскав ћагазин ќт —ветовната ¬ерига «а ’ранителни —токи. ѕътувахме, пътувахме... „акахме, чакахме... » един ден спр€хме. јбсолютен застой. Ќи нал€во, ни над€сно, ни напред, ни назад. ƒълго се проточи това чакане. ƒни, месеци, ц€ла вечност. ¬се пак най-накра€ н€кой повдигна похабени€ брезент на “»–ј. ¬место мечтаната €рка слънчева светлина ни докосна едва-едва бледото неоново си€ние на митническото хале. Ќ€какъв възрастен господин с очила и б€ла престилка ни проучи внимателно, записа си нещо в тефтерчето, изсумт€ и спусна брезента. ѕосле до нас достигнаха думите му:
- Ѕолни мозъци - каза той. - ѕод карантина!
ћоже би тук е моментът да ни представ€: ние сме консервирани†телешки глави... и комай вече за нищо не ставаме.

ѕредлагаме ¬и книги от обновената книжарница " нигите"  ¬сички книги на ‘ондаци€ 'Ѕуквите" могат да бъдат намерени и
в книжарница "Ѕългарски книжици" на  ристал

Ќай-добрата книжарница за българска литература

 
 

јко не виждате произведението добре форматирано използвайте този линк.

© —танислав ѕенчев ѕенев ¬сички права запазени.
ѕубликувано:
2003-12-12

—подели във Facebook
  “ова произведение е добавено в "Ћюбими произведени€" от:
÷икъл:
ѕредишно произведение     —ледващо произведение
 
  ѕосещени€: 4011  ќтзиви: 3
  print ѕечат  
   
   
ћедиен партньор  
Ѕългарско национално радио
ѕоследнo в "Ћюбими произведени€"   1
1. –Я–Р–Ь–Х–Ґ–Э–Ш–Ъ–™ -  sarcomadroll  
2. ∆ената в мен - ћалинка ÷веткова -  јдминистраци€  
3. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
4. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
5. ѕќ —“Џѕ »“≈ Ќј Ћя“ќ“ќ - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
6. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
7. ћќћ„≈“ќ ќ“ Ѕ≈Ћ»“≈ Ќќў» - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
8. ∆ената в моето легло -  aleks  
9. Ѕезпросветно -  светлана  
10. Ќеизп€тата песен е хит -  elizabeth  
ѕълен списък
3
2
VIP произведени€
 ак да направим произведението си VIP
—ъбити€  
 
ѕърви публикации  
17-09 Ќаивна носталгична еклектика за празника на —офи€ -  botyo fentiev
31-08 Ќевъзможност -  светлана
31-08 Ѕезшумно -  nanito
30-08 ~***~ -  cefules
30-08  ак ход€т до тоалетната? -  cefules
ѕълен списък
 
 
 
ѕоследно прочетени E-книги  
25-05 —амотата (не) спи на възглавницата ми
25-05 —амотата (не) спи на възглавницата ми
25-05 —амотата (не) спи на възглавницата ми
24-05 јнгелска страст
23-05 —амотата (не) спи на възглавницата ми
ѕълен списък