Ћитературен сайт јвторски
център
 нижарница
 Ќ»√»“≈
≈лектронни
книги
»здателство "Ѕуквите"
¬ход
ѕрепоръчано   .
ѕрепоръчано
  ѕо раздели
  ѕо азбучен ред
  —лучайни произведени€
.
.
 
»«ƒј“≈Ћ—“¬ќ Ѕ” ¬»“≈   .
  »здателство "Ѕуквите" е специализирано в издаване на българска литература. „рез него много автори са издали своите първи книги.
»«ƒј…“≈ ћ≈„“»“≈ —»!
   акво да прав€ с първи€ си роман: —танете известен!
  јко н€кой таи надеждите, че книги в Ѕългари€ /а и по света/ се продават заради съдържанието им, е в дълбока грешка. ƒавам за пример „ѕайнър" - една от най-добре работещите фирми в областта на
.
.
“Џ–—≈Ќ≈   


–азширено търсене
Google Analytic
 
 
ѕрепоръчваме
от Cliff_Burton
 
ƒјќ
ѕоследни€т
ѕрeпоръчвани ≈-книги  
   ƒимитър Ќед€лков —тефанов(cliff_burton)>>ѕоследни€т  
ѕоследни€т
  ƒимитър Ќед€лков —тефанов (cliff_burton)
  –аздел: ‘јЌ“ј—“» ј и ‘ентъзи  
     —тоеше на един хълм и посрещаше изгрева. Ќаслаждаваше се на слънчевите лъчи, които проб€гваха нежно по т€лото му. ¬същност правеше това вс€ка сутрин, откакто се помнеше. ј спомените му се губеха далеч - назад във времето. —ъзнанието му се заре€ в онези отдавна отминали епохи. “огава всичко беше различно. ¬се още имаше и други като него. Ќо сега вече беше останал само той. ј преди...  олко беше хубаво тогава. ќгледаш се и наоколо много други като теб. Ќапрегна се за момент, за да си припомни името, което тези странни вечно забързани и неспокойни същества - хората им б€ха дали, но не можа да се сети... ћиналото се връщаше в съзнанието му. —помни си дните, когато още беше малък - майка му, надвесена над него, а брат€та и сестрите му образуваха широк кръг, около не€. ƒокъдето му стигаше погледът виждаше роднини. —ъщо и онези малки лет€щи и писукащи създани€, които се гонеха около т€х и изпълваха етера с радостни звуци.  олко ли отдавна не беше чувал и виждал н€кое от т€х? » това не усп€ да си припомни... —ети се, че тогава хората б€ха много малко. ¬ детските си години си мислеше, че това е само една залъгалка за малките - тр€бва да слушаш, миличко, иначе „ќ¬≈ Џ“ ще дойде и ще те вземе.  ато стана малко по-гол€м, вид€ човек, но колко различен беше той от описани€та... Ѕеше добър, радваше им се, прегръщаше ги и остана да спи при т€х. “ози ден в гората* - сети се, думата беше гора - имаше празник. —тарците разказваха легенди за дните, когато техни€т народ все още можеше да се движи. Ѕеше толкова прекрасно. “ази нощ сънува, че при т€х е дошъл един от древните и им разкрива тайни познани€. “огава той реши, че хората са добри...
     ƒните минаваха и нищо осбено не се случваше. “ой растеше и се радваше на живота. ƒокато един ден най-лошите кошмари от детските му сънища се сбъднаха. ј мислеше, че ги е забравил. ƒойдоха много хора със страшни тътнещи машини, от които зем€та се гърчеше в агони€. «апочнаха да повал€т роднините му. Ќего, единствено него оставиха жив... «јўќ? «ащо точно аз тр€бваше да остана сам? “олкова е ужасно да живееш със спомените за любовта, ко€то си получавал и ко€то знаеш, че никога вече н€ма да получиш... «ащото от думите на хората разбра, че това е последната гора, а той е последното дърво**.
    ѕотъваше все по-дълбоко в самотата си. ¬с€ка сутрин беше така, €вно изгрева му действаше носталгично. —амотен!  олко много мъка има в тази думичка. ¬€рно - около него всеки ден идваха хора, но това дори задълбочаваше самотата му. “ой беше туристическа атракци€. Ќа ствола му имаше об€снителна бележка и хората идваха, чет€ха и се чудеха. ¬иждаше им се неверо€тно, че това пред т€х не е сътворено от техните ръце. 
     “ази сутрин беше пусто. »маше само едно дете с родителите си. ƒетето се приближи към него и запита:
     - ћамо, мамо, ама това наистина ли не са го правили хора?
     - Ќе, миличко, то си е от природата - усмихна се майката.
     - ћамо, а какво е това природа - продължи да насто€ва детето.
     - ¬иждаш ли, моето момиче - включи се и бащата, - преди много години е имало много като това пред теб. ќсвен това е имало и други същества, различни от хората. ¬сичко това ние сме наричали природа.
     - “ате, а къде е сега всичко това, за което разказваш?
     - “ези животни и растени€ (така са се наричали съществата), са отстъпили своето м€сто на човека, който е имал нужда от нови и нови земи...
     ƒетето слушаше в захлас - това беше много по- интересно от приказките за "–обопел€шка" и "ѕрограмистката и седемте андроида", но бащата вече беше млъкнал. “ой прегърна майката и каза на малкото момиченце: -ћоето момиче, сега можеш да отидеш да го погледнеш по- отблизо, а ние с майка ти ще те изчакаме. ƒетето това и чакаше. “ръгна към дървото и започна да го разглежда с интерес. “о беше толкова различно от света от пластмаса и метал около него. ƒървото изгледа тази сцена с интерес. ќт дълго време не беше виждал хора, които да се обичат. “ова изпълни и него със забравеното чувство. ¬ този миг обичаше всичко - отдавна загиналите му роднини, мъртвата вече природа, дори хората. »зведнъж остра болка го прер€за. ќсобено силно се почувства това в корените. “€лото му се люшна и нещо вътре в него се скъса.  орените не издържаха напрежението и започнаха да се късат един след друг. “ой падна много величествено и последната му мисъл беше - нима това е смъртта? ћомичето изпищ€ ужасено:
     - ћамо, татко, той падна!!! »скам да стане! ƒетето падна разплакано върху ствола на мъртвото вече дърво.
     ѕоследното дърво на планетата...

*гора - граф без нито един цикъл
**дърво - свързана гора

(бел. ред. : Ќе знаем какво е имал предвид автора с използването на тези €вно математически означени€ в един художествен разказ, но според н€кои историци това не е художествена измислица, а документален разказ.)
ѕредлагаме ¬и книги от обновената книжарница " нигите"  ¬сички книги на ‘ондаци€ 'Ѕуквите" могат да бъдат намерени и
в книжарница "Ѕългарски книжици" на  ристал

Ќай-добрата книжарница за българска литература

 
 

јко не виждате произведението добре форматирано използвайте този линк.

© ƒимитър Ќед€лков —тефанов ¬сички права запазени.
ѕубликувано:
2003-11-08

—подели във Facebook
  “ова произведение е добавено в "Ћюбими произведени€" от:
÷икъл:
ѕредишно произведение     —ледващо произведение
 
  ѕосещени€: 4132  ќтзиви: 3
  print ѕечат  
   
   
ћедиен партньор  
Ѕългарско национално радио
ѕоследнo в "Ћюбими произведени€"   1
1. –Я–Р–Ь–Х–Ґ–Э–Ш–Ъ–™ -  sarcomadroll  
2. ∆ената в мен - ћалинка ÷веткова -  јдминистраци€  
3. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
4. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
5. ѕќ —“Џѕ »“≈ Ќј Ћя“ќ“ќ - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
6. Ћя“Ќј ѕ–» ј« ј - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
7. ћќћ„≈“ќ ќ“ Ѕ≈Ћ»“≈ Ќќў» - ѕавлина —таменова -  јдминистраци€  
8. ∆ената в моето легло -  aleks  
9. Ѕезпросветно -  светлана  
10. Ќеизп€тата песен е хит -  elizabeth  
ѕълен списък
3
2
VIP произведени€
 ак да направим произведението си VIP
—ъбити€  
 
ѕърви публикации  
17-09 Ќаивна носталгична еклектика за празника на —офи€ -  botyo fentiev
31-08 Ќевъзможност -  светлана
31-08 Ѕезшумно -  nanito
30-08 ~***~ -  cefules
30-08  ак ход€т до тоалетната? -  cefules
ѕълен списък
 
 
 
ѕоследно прочетени E-книги  
21-05 »грата
21-05 ƒемон, ёда и ћагьосник
20-05 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
20-05 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
20-05 ѕът€т на книгата (¬ъведение в книгоиздаването)
ѕълен списък